FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) u četvrtak je snizilo prognozu globalne proizvodnje kukuruza i pšenice u sezoni 2012/2013. zbog suše u Sjedinjenim Državama i Rusiji. U najnovijem redovnom mjesečnom izvješću IGC je snizio prognozu globalne proizvodnje kukuruza u sezoni 2012/2013. za 26 milijuna tona, na 838 milijuna tona. Glavni je razlog snižena prognoza proizvodnje u SAD-u, za 25 milijuna tona, na 275 milijuna tona. Snižena je i prognoza ukupne proizvodnje pšenice u svijetu u 2012/2013., za tri milijuna tona, na 662 milijuna tona. Razlog je snižena prognoza proizvodnje u Rusiji za četiri milijuna tona, na 41 milijun tona. Time bi urod bio manji nego za vrijeme posljednje velike suše, u 2010.

FRANKFURT - Njemački proizvođač automobila Opel, posrnuli ogranak američkog diva General Motorsa, u četvrtak je objavio da će smanjiti broj radnih sati u dvije ključne tvornice zbog pada potražnje na europskom tržištu. "U dogovoru s radničkim vijećem i sindikatom metalaca IG Metall, Adam Opel će od rujna smanjiti broj radnih sati u tvornicama u Ruesselsheimu i Kaiserslauternu. Dogovoreno je da će od rujna do kraja godine broj radnih dana biti smanjen za 20", navodi kompanija u priopćenju. Europsko automobilsko tržište bilježi dramatičan pad, objašnjavaju u Opelu. "Slabija iskorištenost kapaciteta više se ne može nadoknaditi mjerama kao što je fleksibilno radno vrijeme", rekao je šef kadrovske službe Holger Kimmes. "Rješenje za premošćivanje slabosti na tržištu jest manji broj radnih sati", dodao je. Kraće radno vrijeme bit će uvedeno i u pogonima i u upravi. Opelov glavni pogon u Ruesselsheimu zapošljava 13.800 radnika, 3.500 u proizvodnji, 3.300 u upravi i 7.000 u projektnim uredima. Pogon u Kaiserslauternu zapošljava 2.500 radnika. "Broj radnih sati bit će smanjen za oko polovicu zaposlenika", priopćeno je iz Opela.

LONDON - Euro je u četvrtak dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u sedam tjedana jer su indeksi menadžera nabave za Njemačku i Francusku nadmašili očekivanja a dodatnu potporu pružila je i Fedova najava mogućeg novog ciklusa kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike. Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,2550 dolara. Nakratko je dosegnuo i 1,25726 dolara, što je njegova najviša razina prema američkoj valuti od 4. srpnja. Dolar je pak ojačao prema jenu, na 78,62 jena, nakon što je dan ranije zabilježio najveći dnevni pad prema japanskoj valuti u gotovo dva mjeseca, spustivši se na 78,273 jena. Euru je u četvrtak potporu pružilo najnovije izvješće londonskog ekonomskog instituta Markit, koje je pokazalo nešto bolje indekse menadžera nabave za Njemačku i Francusku nego što se očekivalo. Podaci za eurozonu u cjelini i dalje ukazuju na recesiju. Analitičari pritom napominju da ima prostora za dodatno jačanje eura u kratkoročnoj perspektivi s obzirom na očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) idućeg mjeseca intervenirati kako bi snizila troškove zaduživanja Španjolske i Italije.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙