FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

RIM - Ujedinjeni narodi upozorili su u utorak na opasnost ponavljanja krize hrane iz 2007/2008., pozivajući svjetske čelnike da brzo poduzmu mjere kako bi spriječili katastrofu koja bi pogodila milijune ljudi širom svijeta. "Sadašnja situacija na svjetskim tržištima prehrambenih proizvoda, obilježena oštrim poskupljenjem kukuruza, pšenice i soje, potaknula je strah od ponavljanja krize hrane kakvoj smo svjedočili 2007/2008.", upozorile su agencije UN-a za hranu. Priopćenje je objavila UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u suradnji s Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD) i Svjetskim programom za hranu (WFP). "To bi se moglo spriječiti brzim koordiniranim mjerama na međunarodnoj razini. Moramo hitno nešto poduzeti kako ti cjenovni šokovi ne bi prerasli u krizu koja bi narednih mjeseci mogla pogoditi milijune ljudi", poručuju iz UN-a. Strahuje se da bi suša u Sjedinjenim Državama, koja je katapultirala cijene pšenice na rekordnu razinu, mogla biti okidač za novu krizu nalik onoj iz 2007/2008. Stoga UN-ove agencije upozoravaju da se svjetski čelnici moraju pozabaviti kratkoročnim problemom visokih cijena hrane i dugoročnim pitanjima njezine proizvodnje, trgovine i konzumacije. "Zemlje moraju izbjeći panične kupovine i suzdržati se od uvođenja izvoznih ograničenja koja možda privremeno pomažu pojedinim skupinama domaćih potrošača, ali su načelno nedjelotvorna i otežavaju život svima ostalima", upozoravaju u UN-u. Vlade ujedno moraju voditi računa o tome da osposobe male proizvođače da povećaju produktivnost, poboljšaju pristup tržištima i smanje izloženost riziku, upozoravaju FAO, IFAD i WFP.

FRANKFURT - Njemačka kemijska i farmaceutska tvrtka Merck u utorak je izvijestila da u iduće tri godine planira ukinuti približno desetinu radnih mjesta u Njemačkoj u sklopu globalnih nastojanja snižavanja troškova poslovanja. Smanjenje broja radnih mjesta neće uključivati prisilna otpuštanja zaposlenika, ističe se u priopćenju. U sklopu plana o efikasnosti poslovanja izrađenog u dogovoru s predstavnicima zaposlenika, "Merck planira do kraja 2015. ukinuti oko 1.100 radnih mjesta od njih ukupno 10.900 u Njemačkoj". Ukidanje radnih mjesta bit će provedeno na socijalno prihvatljiv način, uglavnom kroz suglasni raskid radnog odnosa i prijevremeno umirovljenje u svim odjelima i na svim poslovima, priopćeno je nadalje iz kompanije. Dodatne uštede troškova u Mercku namjeravaju ostvariti i smanjenjem troškova zaposlenika kroz restrukturiranje sustava plaća i naknada, navodi kompanija u priopćenju, ne navodeći pojedinosti.

TRIPOLI - Libija je u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarila prihode od prodaje nafte i plina u iznosu 30,4 milijarde dolara a proizvodila je oko 1,4 milijuna barela nafte dnevno, objavila je u utorak državna kompanija National Oil Company (NOO). "U razdoblju od 1. siječnja do 31. srpnja 2012. ukupna proizvodnja dosegnula je 302 milijuna barela ili 1,417 milijuna barela dnevno", priopćio je NOO. Prihodi od izvoza nafte i plina i od poreza koje plaćaju inozemne naftne kompanije dosegnuli su 30,4 milijarde dolara, uz prosječnu cijenu nafte od 110,5 dolara za barel. To je pet posto više no što je planirano. Prije oružanih sukoba kojima je u konačnici srušen režim Moamara Gadafija Libija je proizvodila 1,6 milijuna barela nafte dnevno. Tijekom sukoba bila je obustavljena i potom ponovo pokrenuta po njihovom završetku, u rujnu prošle godine. Prihodi od izvoza nafte čine više od 90 posto libijskog nacionalnog dohotka.

LONDON - Optimizam ulagača da će Europska središnja banka (ECB) na ovotjednom sastanku objaviti mjere za izlazak eurozone iz krize pružao je u utorak podršku tečaju eura na međunarodnim deviznim tržištima, no veće dobitke priječili su rizici nepovoljnog ishoda sastanka i izostanka pojedinosti programa kupovine obveznica. U takvim okolnostima eurom se trgovalo po 1,2590 dolara, čime je ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije. Zadržao se tako nadomak najviše razine u dva mjeseca od 1,26378 dolara, na koju se popeo prošli mjesec. Nakratko je dosegnuo i najvišu razinu u pet dana prema švicarskom franku od 1,2014 franaka, da bi se potom stabilizirao na 1,2012 franka. Dolar je pak ojačao 0,2 posto prema jenu, na 78,40 jena.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙