FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ/MUENCHEN - Banke u eurozoni postupno će prelaziti pod nadzor novog zajedničkog supervizora, s tim da bi svih 6.000 zajmodavaca trebalo u potpunosti prijeći u njegovu nadležnost 1. siječnja 2014. godine, kazao je u petak europski povjerenik Michel Barnier. Barnier rukovodi pripremama planova za uspostavu zajedničkog supervizora u sklopu stvaranja okvira koji bi novom europskom kriznom fondu omogućio da izravno spašava zajmodavce. Time se želi poštedjeti države obveze da zbog posrnulih banaka traže kompletan paket pomoći. U razgovoru za europske medije povjerenik EU-a za unutarnje tržište izrazio je uvjerenje da bi sve banke trebale biti podvrgnute centraliziranom nadzoru. "Uvjereni smo da sve banke moraju biti podvrgnute centraliziranom nadzoru", kazao je za muenchenski dnevnik Sueddeutsche Zeitung. Europska središnja banka (ECB) dobit će sve instrumente potrebne za efikasni nadzor banaka i bit će krajnja odgovorna instanca za sve odluke, dodao je. "Provedba će biti postupna", naglasio je. Tako će u prvoj fazi europski supervizor odmah preuzeti nadzor nad bankama koje budu primale pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM). On počinje s radom 1. siječnja iduće godine. U sljedećoj fazi centralizirani nadzor bio bi proširen na najveće, takozvane sistemski važne banke, da bi u konačnici, od 1. siječnja 2014. pod njegovu nadležnost potpalo svih 6.000 banaka u eurozoni.

FRANKFURT - Kabinsko osoblje njemačkog zračnog prijevoznika Lufthanse obustavilo je u petak poslije podne štrajk započet ujutro, zbog čega je zračna luka u Frankfurtu bila dijelom zatvorena, javili su njemački mediji. Zbog štrajka su otkazani brojni letovi, prije svega na unutarnjemačkim i europskim linijama, a otkazanih letova bit će i nakon prestanka štrajka, najmanje do večeri, javila je njemačka televizijska mreža ARD. U štrajku je sudjelovalo samo kabinsko osoblje Lufthanse, što znači da štrajkom nisu obuhvaćene tvrtke kćeri Lufthanse Eurowings, Cityline, Germanwings, Swiss i Austrian, izjavio je glasnogovornik zračne luke. Kabinsko osoblje zahtijeva povećanje plaća od pet posto, koje bi se računalo od siječnja ove godine, a nakon trogodišnjeg nepovećanja plaća. Zadnja ponuda uprave Lufthanse iznosila je 3,5 posto. Sindikat također traži prestanak najamnog rada i selidbe radnih mjesta. U Lufthansi radi oko 19.000 članova kabinskog osoblja, a sindikat UFO zastupa ih oko dvije trećine. Riječ je o prvom štrajku kabinskog osoblja u povijesti Lufthanse. Čelnik UFO-a Nicoley Bublies izjavio je za ARD da daljnji potezi sindikata ovise o ponašanju Lufthanse. Najavio je mogućnost novih štrajkova za vikend. Lufthansa je istodobno pozvala sindikat na nastavak pregovora.

LONDON - Euro je u petak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, dosegnuvši najvišu razinu u osam tjedana, pred govor čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea u Jackson Holeu. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,7 posto, na 1,2595 dolara, što je njegova najviša razina od početka srpnja. Dolar je oslabio i prema jenu, i to za 0,24 posto, te se njime trgovalo po 78,43 jena. Podršku euru pružile su izjave člana izvršnog odbora Europske središnje banke (ECB) Benoita Coeurea da bi ECB trebao kupovati obveznice uz stroge uvjete. Time je potpirio tržišna očekivanja da će ECB kupovati državne obveznice Španjolske i Italije kako bi se smanjili njihovi visoki troškovi zaduživanja. Jedinstvena europska valuta dodatnu podršku crpila je i iz očekivanja tržišta da će ECB na redovnom mjesečnom zasjedanju 6. rujna najaviti odlučne poteze za rješavanje dužničke krize u eurozoni.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙