FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da želi da Grčka ostane u eurozoni i da je sigurna da će nova grčka vlada Antonisa Samarasa učiniti sve da izađe iz krize. "Od početka krize uvijek sam jasno govorila da je Grčka dio eurozone i da želim da tu i ostane", rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim premijerom u Berlinu. Zadovoljna što je grčki čelnik za prvi posjet u inozemstvo izabrao Berlin, ona je rekla da je uvjerena da će nova vlada učiniti sve da riješi problem zemlje. Antonis Samaras je rekao da je uvjeren da će izvješće trojke (Europska Unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka) u rujnu, obznaniti rezultate grčke vlade. "Ne tražimo više novaca već vremena za disanje", dodao je i obvezao se na reforme koje se od njega očekuju. Nakon njihova prvog susreta njemačka kancelarka je rekla da želi pričekati izvješće trojke, što je stajalište i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea s kojem je u četvrtak navečer večerala. Njemačka kancelarka je također obećala svu moguću pomoč Grčkoj u ispunjavanju njezinih obveza.

LONDON - Agencija Fitch istaknula je u petak da neće sniziti kreditni rejting Španjolske ako Madrid zatraži puni paket pomoći, povrh već odobrene pomoći za spašavanje banaka. Španjolski zahtjev europskim kriznim fondovima da kupuju španjolske državne obveznice "neće biti otponac za negativnu ocjenu iz Fitcha", priopćila je agencija dva dana nakon što je slično priopćenje objavio Standard & Poor’s. "EFSF-ova odnosno ESM-ova kupnja državnih obveznica, pogotovo ako bude podržana ECB-ovim kupnjama na sekundarnim tržištima, značajno će smanjiti rizik krize likvidnosti koju zaoštrava samo upozoravanje na tu opasnost“, istaknuli su u Fitch. To bi Španjolskoj osiguralo prihvatljivu cijenu zaduživanja i ublažilo pritisak na njezin rejting, priopćila je agencija. "Takva vanjska podrška mogla bi Španjolskoj osigurati manevarski prostor za provedbu ambicioznih fiskalnih i gospodarskih reformi", pojašnjavaju u Fitchu.

BEOGRAD - Kratki posjet misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Srbiji planiran je za sredinu rujna ove godine radi analize gospodarskog stanja u toj zemlji, najavio je danas stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik. On je najavio da će se razgovarati i o zabrinutosti MMF-a zbog nedavnih izmjena zakona o Narodnoj banci Srbije, koje su, po ocjeni MMF-a, narušile autonomiju središnje banke, te o fiskalnoj situaciji u zemlji, ali ne i o aranžmanu između Fonda i Srbije. Srbijanska vlada i MMF krajem rujna prošle godine dogovorili su iz predostrožnosti kreditni aranžman vrijedan oko 1,1 milijardu eura. U sklopu toga dogovoreno je da proračunski manjak Srbije u 2012. bude 4,25 posto BDP-a, a gospodarski rast 1,5 poto. Vijeće izvršnih direktora MMF trebalo je do 23. prosinca lani razmotriti prvu reviziju aranžmana, ali je odgodio njegovo odobravanje jer proračun Srbije za 2012. nije bio u skladu sa dogovorenim programom.

LONDON - Euro je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod utjecajem dobitonosnih prodaja ali njegov pad ublažava optimizam ulagača da će europski dužnosnici uskoro poduzeti značajne mjere kako bi riješili dužničku krizu.Euro je prema dolaru oslabio 0,3 posto, na 1,2525 dolara. Dan ranije dosegnuo je najvišu razinu od početka srpnja od 1,2590 dolara. Dolar je pak ostao nepromijenjen u odnosu na jen i njime se trgovalo po 78,50 jena. Europska središnja banka održat će nakon ljetne stanke redoviti mjesečni sastanak o monetarnoj politici 6. rujna, kada bi trebala objaviti detalje planirane kupnje obveznica zemalja eurozone. Važan datum bit će i 12. rujna, kada će njemački ustavni sud objaviti presudu o europskom kriznom fondu, te sastanak ministara financija EU-a 14. rujna. "Ne treba očekivati jačanje eura, s obzirom na sve te događaje u idućem mjesecu. No, ni u SAD-u stvari baš ne izgledaju bajno. Stoga razmišljamo o kupovini drugih valuta, poput švedske i norveške krune, i o prodaji eura", ističe Stuart Frost iz RWC Capitala.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙