FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo- svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 14. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Cijena sirove nafte porasla je na međunarodnim tržištima budući da su mješoviti makrogospodarski podaci iz Europe ipak manje loši nego što se očekivalo. Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 48 centi, na 114,08 dolara, nakon što je dan ranije postigla najvišu razinu od 3. svibnja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 41 cent višoj cijeni od 93,14 dolara. Gospodarstvo eurozone smanjilo se u razdoblju od travnja do lipnja, kao što se i očekivalo, s obzirom na smanjenu korporativnu i privatnu potrošnju i razbuktalu dužničku krizu. Statistički ured EU-a Eurostat izvijestio je da je BDP eurozone pao u drugom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Podaci o francuskom i njemačkom BDP-u u drugom tromjesečju bili su bolji no što se očekivalo. Tržišta će sada preusmjeriti pozornost na promet u američkoj maloprodaji u srpnju. Očekuje se 0,3-postotni rast, nakon 0,5-postotnog pada u lipnju.

BEČ - Austrijski zajmodavac Volksbanken AG izvijestio je u utorak da je zbog medijskih kritika odlučio povući investicijske proizvode koji njegovim klijentima omogućuju spekuliranje s kretanjem cijena na tržištima poljoprivrednih roba. Nedavni rast cijena žitarica obnovio je raspravu o ulozi financijskih špekulanata na robnim burzama i njihovoj eventualnoj krivnji za nagli skok cijena hrane. "Volksbank Investments više neće nuditi nove proizvode na tom području i povući će sve postojeće proizvode u tom sektoru", priopćila je banka. Time je Volksbanken reagirao na kritiku na račun investicijskog proizvoda koji je lansirao u ponedjeljak, a koji je klijentima trebao omogućiti praćenje rasta cijena kukuruza, šećera, soje i pšenice. "Trgovanje takvim proizvodima nužno je zbog stabilnosti ili potpore tržišta, a time i ekonomije, ali razumijemo argumente kritičara i stoga ćemo ubuduće puno pažljivije kreirati lepezu naših proizvoda", naveo je u priopćenju član izvršnog odbora Martin Fuchsbauer. Prošloga je tjedna njemački Commerzbank objavio da se priključio konkurentskom Deutsche Banku i DekaBanku i ograničio ulaganja povezana s hranom.

LONDON - Podaci o njemačkom i francuskom BDP-u nadmašili su u utorak očekivanja analitičara i poduprli blagi rast eura prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, čiji je tempo ograničio pad aktivnosti u eurozoni u cjelini. Euro je u takvom okruženju ojačao prema dolaru blagih 0,2 posto, na 1,2350 dolara. Bio je na nešto većem dobitku prema jenu, od 0,5 posto, te se njime trgovalo po 97,20 jena. Dolar je također dobio na vrijednosti prema japanskoj valuti, i to 0,3 posto, dosegnuvši 78,52 jena. Njemačko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, neznatno nadmašivši očekivanja analitičara koji su prognozirali rast po stopi od 0,2 posto. Francusko je gospodarstvo u istom razdoblju stagniralo. Dodatnu je potporu europska jedinstvena valuta crpila iz priopćenja njemačkog ustavnog suda da ne očekuju odgodu presude o europskom kriznom fondu i fiskalnom paktu europske unije, najavljene za 12. rujna. Rast eura ograničio je podatak o padu BDP-a eurozone u cjelini za 0,2 posto u drugom tromjesečju.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙