FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je u Luxembourgu o financijskom stanju u eurozoni te posebno u Sloveniji razgovarao s Jean-Claudeom Junckerom, u njegovu svojstvu luksemburškog premijera, ali i predsjednika skupine zemalja EU koje koriste euro, objavili su slovenski mediji. Juncker je nakon susreta s Janšom na konferenciji za novinare rekao da strukturne reforme koje predlaže slovenska vlada idu "pravim smjerom", ali da za promjene nema mnogo vremena. "Stanje je ozbiljno i Slovenija ne smije gubiti vrijeme", rekao je Juncker. Slovenski premijer složio se s Junckerom, rekavši da će njegova vlada uskoro predstaviti vremenski okvir za prihvaćanje mirovinske reforme i reforme tržišta rada te plan drugih mjera koje treba prihvatiti do kraja godine. "Zadnjih je godina Slovenija mnogo toga propustila, zato mora sada značajne korake raditi brže", rekao je Janša koji smatra da je prijašnja vlada Boruta Pahora Sloveniju u sadašnje stanje dovela zaduživanjem i oklijevanjem u provedbi reformi. Kao prvi korak u reformama za gospodarski oporavak Janša namjerava sanirati bankarski sustav opterećen lošim kreditima, o čemu već postoji usklađeni plan vladajuće koalicije.

ZAGREB - Izvješće EU-a o mladima koje je objavljeno u ponedjeljak poziva da prioritet u kreiranju europskih politika za mlade bude njihovo zapošljavanje, uključivanje u društvo, zdravlje i dobrobit, objavila je u Europska komisija. Izvješće, koje Komisija objavljuje svake tri godine, naglašava da EU i zemlje članice moraju učiniti više kako bi dale potporu mladima koji podnose veliki teret ekonomske krize. Nezaposlenost mladih u EU u dobnoj skupini od 15 do 24 godine povećala se za 50 posto od početka krize, s prosječnih 15 posto u veljači 2008. na 22,5 posto u srpnju ove godine. Posljednji podaci pokazuju da su najviše stope u Grčkoj i Španjolskoj. U EU više od 30 posto mladih nezaposleno je dulje od godine dana. Postoje međutim i dobri znaci, kaže se u izvješću. Sve zemlje članice provode europsku strategiju za mlade, čiji je cilj stvoriti više i bolje mogućnosti za mlade i promovirati aktivno građanstvo, socijalnu uključenost i solidarnost. Zemlje članice ojačale su obrazovne inicijative i incijative za zapošljavanje i poduzetništvo koje ciljaju mlade. Erasmus za sve, novi predloženi program obrazovanja i obuke za razdoblje 2014-2020 bit će u središtu nove strategije EU-a za mlade.

LONDON - Tečaj eura prema dolaru u ponedjeljak je skliznuo na međunarodnim deviznim tržištima ispod najviše razine u gotovo četiri mjeseca nakon što su slabiji od očekivanih podatci s američkog tržišta rada ojačali špekulacije da će američka središnja banka Fed uvesti nove poticajne mjere za gospodarstvo. Tečaj eura spustio se tako za 0,25 posto, na 1,2785 dolara, no drži se i dalje nedaleko 1,2818 dolara, najviše razine od 22. svibnja, na koju se popeo u petak. Dolar je pak ostalo nepromijenjen prema jenu, te se njime trgovalo po 78,28 jena. Time se zadržao blizu najniže razine u mjesec dana od 78,016 jena, na koju se spustio također u petak. Jačaju očekivanja da bi Fed mogao najaviti novi krug kvantitativnog ublažavanja na ovotjednom redovnom zasjedanju i vjerojatno će idućih dana pružati podršku euru i drugim rizičnim valutama, procjenjuju trgovci. Raspoloženje spram jedinstvene europske valute poboljšano je nakon što je Europska središnja banka (ECB) prošli tjedan predstavila novi program kupnje obveznica koji ima za cilj sniziti troškove zaduživanja prezaduženih zemalja članica u rubnom pojasu eurozone.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙