FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 14. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su šest mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,14 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 32 banke koje je danas objavila Hrvatska narodna banka. To je za 15,9 posto ili za 405,2 milijuna kuna manja bruto dobit od dobiti prije oporezivanja koje su banke, prema nerevidiranim podacima za 33 banke objavljenim u ovo vrijeme prošle godine, iskazale za prvo polugodište 2011. Ukupna aktiva 32 banke u Hrvatskoj na kraju lipnja 2012. iznosila je 403 milijarde kuna, što je za 0,96 posto manje nego na kraju prošle godine. Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj u prvih šest mjeseca ove godine iznosila je 20,17 posto (prema 18,94 posto u istom prošlogodišnjem razdoblju). Od ukupno 32 banke dobit prije oporezivanja iskazala je 21 banka, dok je 11 banaka zabilježilo gubitak, u ukupnom iznosu od 125,8 milijuna kuna. Pad bruto dobiti u usporedbi s istom razdobljem prošle godine bilježi većina najvećih banaka, uz rijetke iznimke. Po visini bruto dobiti uobičajeno prednjači Zagrebačka banka sa 713,6 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja u prvoj polovici ove godine, dok je Privredna banka Zagreb u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 506,4 milijuna kuna.

ZAGREB - Nadzorni odbor Diokija dao je na današnjoj sjednici suglasnost na predugovor o prodaji Caliskanu Adriaoila, povezane tvrtke kćeri iz Dioki Grupe, što je jedan od uvjeta realizaciji jamstva Vlade od pet milijuna eura toj turskoj kompaniji, iz čega bi se isplatile zaostale plaće radnicima Diokija i Dina Petrokemije, rekao je Hini predsjednik NO-a Diokija Zdravko Rumenović. Plaće bi prema njegovim riječima mogle biti isplaćene do kraja sljedećeg tjedna. Povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u Diokiju Josip Pavelić kaže da je ozračje među radnicima napeto te da im se čini kako se vrijeme nepotrebno gubi, a oni su zadnji put isplaćeni 27. travnja, kad su dobili pola plaće za veljaču. U Dina Petrokemiji pak nezadovoljni otezanjem isplate zaostalih plaća radnici su najavili jednosatni skup upozorenja u četvrtak, 16. kolovoza, u 14 sati na Krčkom mostu, a od najavljenog skupa će odustati samo ako im se isplate plaće. Dopredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević kazao je kako današnja odluka NO-a Diokija nema utjecaja na najavljeni prosvjed.

ZADAR - Nakon dva tjedna sindikalnih akcija, djelomične blokade tvrtke i prometnica, danas se očekuje končana isplata svih neisplaćenih plaća za 66 radnika zadarske građevinske tvrtke Gortan građenje. Kako se doznaje od pravnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vedrana Uranije, uplati je ponovno posredovao zadarski poduzetnik Reno Sinovčić koji, po riječima Uranije, na taj način rješava svoj dug za izvedene radove na poslovnoj zgradi na križanju ulica Domovinskoga rata i Hebrangove u Zadru. "Prema našim izvorima iz uprave, uplata je izvršena", rekao je Uranija. Time bi se dug tvrtke prema radnicima sa prvotnih osam milijuna kuna, snizio na samo dva milijuna kuna, koliko iznose radničke otpremnine, zbog kojih će se nastaviti pregovori. Pregovore nastavljamo odmah iza blagdana Velike Gospe, a upravi ćemo dati vrlo kratak rok za isplatu i to najdulje do početka idućega tjedna, najavio je Uranija.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,26 posto, na 1.693,51 bod, a Crobex10 blago je pao, za 0,04 posto, na 920,14 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 5,5 milijuna kuna, a još je 2,3 milijuna kuna ostvareno blok transakcijom dionicama Istraturista, po cijeni od 104,60 kuna za dionicu. Promet dionicama HT-a iznosio je 1,8 milijuna kuna, a cijena im je ostala na 205 kuna. Po prometu slijede dionice Vupika sa 455 tisuća kuna, uz rast cijene od 1,69 posto, na 90,49 kuna. Dionice Ine imale su 438,8 tisuća kuna prometa, a cijena im je pala za 0,30 posto, na 4.033,01 kunu. Visok rast cijene imala je dionica Agromeđimurja iz Čakovca, za 25 posto, na 500 kuna, uz promet od 344 tisuća kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙