FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak ukaz o zaštiti interesa strateških ruskih tvrtki koje posluju u inozemstvu, po kojima su dužne dobiti vladino odobrenje za otkrivanje informacija stranim regulatorima, izmjene ugovora ili prodaju svoje imovine. Ukaz je uslijedio nakon upozorenja energetskog diva Gazproma Europskoj komisiji da je istraga EU-a o poslovanju Gazproma u Europi dira u interese te strateške ruske kompanije. "Ukaz uvodi obvezu vlade da odbije izdavanje dozvole za gore spomenute aktivnosti ako one mogu naštetiti gospodarskim interesima Ruske Federacije", stoji u tekstu. Ukaz se odnosi na inozemne podružnice ruskih tvrtki koje vlada smatra strateškima. Istraga Europske komisije protiv Gazproma, kojeg sumnjiči da sprječava slobodan protok plina diljem zemalja EU-a te nameće nepoštene cijene svojim kupcima vezivanjem cijena plina za cijene nafte, podigla je tenzije između Bruxellesa i Moskve.

ATENA - Grčka je dovoljno platila za svoje pogreške i Europa mora odigrati svoju povijesnu ulogu i pomoći joj da prevlada krizu, rekao je u utorak grčki predsjednik Carolos Papoulias. "Trpimo nemilosrdno bičevanje, mislim da smo dovoljno platili za svoje pogreške", rekao je Papoulias na sastanku s predsjednikom kanadskog Senata Noelom Kinsellom, koji boravi u posjetu Ateni. "Potrebno je da Europa, čija je kohezija sada izložena testu (...) odigra svoju povijesnu ulogu" i "pomogne ne samo Grčkoj, nego i Španjolskoj, Portugalu i Italiji da prevladaju gospodarsku krizu kako bi se zajamčio opstanak Europske unije", dodao je. Grčka u ovom trenutku pregovara s predstavnicima trojke (EU, ECB, MMF) o novim mjerama štednje vrijednim više od 11,5 milijarda eura u 2013. i 2014. kako bi dobila iduću tranšu pomoći od 31,5 milijarda eura i izbjegla bankrot.

PARIZ - Francuski automobilski div Peugeot Citroen mora hitno provesti restrukturiranje nakon pogrešnih strateških odluka koje su se protegnule na više od 20 godina, upozorili su vladini stručnjaci. Restrukturiranje je neizbježno i u Peugeotu moraju brzo poduzeti konkretne poteze kako bi ovladali situacijom, zaključuje u izvješću vladin stručnjak Emmanuel Sartorius. "Nažalost, ne može se osporiti načelna potreba za reorganizacijom proizvodnih aktivnosti i smanjenjem broja zaposlenih", kaže se u izvješću, uz zaključak da je budućnost Peugeota u strateškom partnerstvu s nekim velikim svjetskim proizvođačem. Nova je vlada naručila izvješće zbog najave kompanije da će ukinuti 8.000 radnih mjesta u Francuskoj. Znalo se da Peugeot ima problema s financiranjem ali najava otkaza neposredno nakon izbora nove vlade odjeknula je kao bomba, izazvaši veliko negodovanje u Francuskoj. Vlada je uputila snažan signal da želi da se mjere restrukturiranja razvodne, s obzirom na pad industrijske proizvodnje u Francuskoj i trend selidbe proizvodnje u inozemstvo zbog visokih troškova u Francuskoj.

FRANKFURT - Deutsche Bank predstavio je u utorak nove planove koji uključuju mjere smanjenja troškova poslovanja, čišćenje bilance od rizičnih ulaganja i povećanje vremenskog razdoblja za isplate bonusa menadžmentu. Plan preustroja objavljen je nakon 100-dnevne revizije poslovanja koju su provela dva nova izvršna direktora, Juergen Fitschen i Anshua Jain. Najavljenim mjerama DB bi se trebao pripremiti za novo razdoblje otežanih uvjeta poslovanja s obzirom na postrožene propise, krhko globalno gospodarstvo i sve veće negodovanje javnosti zbog isplate prekomjerno izdašnih bonusa menadžmentu. U banci su najavili da će sniziti bonuse i isplaćivati ih jednokratno, svakih pet godina, a ne u ratama tijekom razdoblja od tri godine. Do 2015. godine Deutsche Bank namjerava ostvarivati godišnje uštede na troškovima poslovanja u visini 4,6 milijardi eura. Do 2013. godine planiraju također za 45 milijardi eura srezati sve investicije koje više ne budu ključne za bančino poslovanje.

RIGA - Predsjednik plinom bogatog Turkmenistana je kazao da njegova država razmišlja o tome da latvijske luke uključi u novi koridor za izvoz tog energenta. Na početku dvodnevnog državnog posjeta Latviji predsjednik Gurbangulji Berdimukhamedov naglasio je da podržava razvoj međunarodnog prometnog koridora koji bi preko Crnog mora povezao Kaspijsko more s Baltičkim morem. "Moguće je da ćemo koristiti vaše luke", kazao je predsjednik Turkmenistana novinarima i latvijskom kolegi Andrisu Berzinsu na zajedničkoj konferenciji za novinstvo. "Ako latvijske luke imaju konkretne prijedloge, bit će nam drago da ih razmotrimo", dodao je. Turkmenistan tvrdi da ima pete najveće zalihe prirodnog plina u svijetu, a britanska revizorska kuća Gaffney, Cline and Associates procjenjuje da su možda i druge najveće u svijetu.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 115 dolara, potaknute očekivanjima da će američka središnja banka (FED) pokrenuti novi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Barel sirove nafte na londonskom je tržištu neznatno poskupio, za 23 centa na 115,05 dolara, dok se na američkom tržištu prodavao po skoro nepromijenjenoj cijeni, od 96,56 dolara. "Cijene nafte jedva da su se pomakle, sugerirajući da tržište napeto očekuje vijesti s Fedova sastanka. Predsjednik Ben Bernanke jasno je kazao da stanje sa zaposlenošću u SAD-u nije dobro, pa ima šanse za monetarno ublažavanje", kazao je Tetsu Emori iz tokijskog Astmax Investmenta. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 112,32 dolara, što znači da je bila 77 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

LONDON/NEW YORK - Euro je prema dolaru u utorak na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo novu najvišu razinu u gotovo četiri mjeseca, zbog očekivanja da će njemački ustavni sud potvrditi ustavnost novog kriznog fonda eurozone, a dodatnu podršku pružale su mu špekulacije da će američka središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku. U takvim okolnostima tečaj eura dosegnuo je 1,2836 dolara, što je njegova najviša razina od 15. svibnja. Dolar se ujedno nakratko spustio na najnižu razinu prema jenu od 1. lipnja od 77,86 jena. Potom se stabilizirao na 77,96 jena, što znači da je na gubitku od 0,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Dolarov indeks spustio se ispod ključne razine od 80 bodova, i također je na najnižoj razini u posljednja četiri mjeseca. Val prodaja dolara izazvalo je najnovije upozorenje rejting agencije Moody's Investors da bi SAD mogao izgubiti vrhunski rejting ako rasprave o proračunu za iduću godinu ne rezultiraju smanjenim udjelom duga u odnosu na BDP. Američku valutu dodatno pritišću očekivanja da će američka središnja banka Fed zbog niza slabijih američkih gospodarskih pokazatelja dodatno ublažiti monetarnu politiku.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙