FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet- ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 13. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LISABON - Prihodi portugalskih hotela pali su u prvih šest mjeseci ove godine za tri posto zbog smanjene potrošnje turista u uvjetima recesije. Prihodi portugalskih hotela pali su u spomenutom razdoblju na 770 milijuna eura, objavio je danas portugalski nacionalni statistički ured. Ukupno je tu zemlju u tome razdoblju posjetilo 6 milijuna turista, što je 2 posto manje u odnosu na lani. Pritom su domaći turisti zbog recesije skratili boravak u hotelima te je njihov broj noćenja smanjen za 10 posto, dok su inozemni gosti povećali broj noćenja za 4 posto. Turizam čini otprilike 10 posto portugalskog gospodarstva, koje trenutno prolazi kroz najtežu recesiju od 1970-tih godina. Domaći turisti pogođeni su smanjivanjem državne potrošnje i podizanjem poreza, što je bio uvjet za dobivanje 78 milijardi eura vrijednog paketa pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. U prosjeku su turisti u portugalskim hotelima odsjedali tri noći, isto kao i lani. Strani gosti ostvarili su otprilike 70 posto ukupnog broja noćenja u tamošnjim hotelima u prvih pola godine.

MUENCHEN - Najveći svjetski reosiguravatelj Munich Re u ponedjeljak je izvijestio da je kupio tri vjetroelektrane u Britaniji u okviru 2,5 milijardi eura vrijednog ulaganja u obnovljive energetske izvore. Tri vjetroelektrane u Walesu i području oko Manchestera i Lincolna ukupnog su kapaciteta 102 megavata i u njih je uloženo do 300 milijuna eura. Ovaj reosiguravatelj je od 2011. u obnovljive izvore u Europi već uložio 600 milijuna eura. Poslovni dnevnik Handelsblatt izvijestio je u ponedjeljak da osiguravatelji Munich Re i Allianz pregovaraju s njemačkom vladom o ulaganju u vjetroelektrane na Sjevernom moru. Kompanije nisu željele ni potvrditi niti zanijekati tu informaciju. Istodobno Handelsblatt piše da ministar gospodarstva Philipp Roesler gubi strpljenje kada je u pitanju nizozemski mrežni operater Tennet kojeg vlada okrivljuje da mlaku provedbu plana o širenju njemačkih vjetroelektrana na moru. Berlin je nezadovoljan razinom ulaganja Tenneta, koja ugrožava njemačke ambicije da do 2022. u potpunosti ugase nuklearne reaktore. Handelsblatt piše da Roesler planira o toj temi razgovarati prilikom posjeta Nizozemskoj krajem ovoga tjedna.

LONDON - Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru u mirnoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta budući da ulagači nastoje uravnotežiti pozicije u očekivanju rujna i važnih odluka za eurozonu. Euro je prema dolaru ojačao 0,4 posto, na 1,2340 dolara. Bio je u plusu i prema jenu, i to 0,5 posto, te se njime trgovalo o 96,64 jena. Dolar je također ojačao prema japanskoj valuti, i to blagih 0,1 posto, na 78,28 jena. Prigušena su očekivanja da će Europska središnja banka intervenirati kako bi pomogla sniziti visoke troškove zaduživanja Italije i Španjolske u narednim tjednima. "Euro je osjetno ispod najviših prošlotjednih razina. Danas svjedočimo kupovinama jedinstvene europske valute ali ulagačima nedostaje nadahnuća i trgovina je mlaka", opisuje stanje na tržištu Marc Chandler iz Brown Brothers Harrimana. "Ulagači parkiraju novac do rujna i čini se da su trenutno skloni imovini s višim prinosima, poput kanadskog i australskog dolara i meksičkog pesosa", dodaje Chandler. Kupuju i eure kako bi zaključili spekulacije o padu njegove vrijednosti.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske burze blago su oslabile u ponedjeljak u oskudnoj trgovini nakon razočaravajućih podataka iz Japana i splašnjavanja euforije povezane s Olimpijskim igrama u Londonu. Indeks Ftse oslabio je tako blagih 0,2 posto, na 5.837 bodova, frankfurtski DAX bio je pak na istom postotnom dobitku, dosegnuvši 6.954 boda a pariški CAC također je ojačao, i to 0,3 posto, i iznosio je 3.444 boda. Rudarske dionice našle su se pod pritiskom zbog straha za rast svjetskog gospodarstva a dodatno su ih zakočili službeni japanski gospodarski podaci, koji su pokazali da je gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja poraslo samo 0,3 posto, upola sporije no što se očekivalo. Tako je Vedanta Resources oslabio 2,6 a Kazakhmys 1,7 posto. "Čini se da je nedavni uzlet splasnuo zbog razočaravajućih podataka iz Japana i otrežnjenja nakon završetka Olimpijskih igara. Ključni je trenutak za konkretne poteze u eurozoni, prije no što nade u poticajne mjere počnu blijedjeti, kao i ostala pozitivna očekivanja", dodaje Mike McCudden iz Interactive Investora. "Među dobitnicima izdvajali su se osiguravatelji, pa su Munich Re, Allianz i Axa ojačali u rasponu od 0,5 do 1,3 posto.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙