FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sindikati udruženi u Maticu hrvatskih sindikata počeli su jutros referendum o Vladinu prijedlogu Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, koji će se provoditi do 13. rujna. Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Strukovni sindikat medicinskih sestara tijekom tri dana će provesti referendum među 64.000 svojih članova u 1.401 ustanovi kako bi saznali slažu li se članstvo s prijedlogom da se zaposlenima u javnim službama smanje materijalna prava, a ostave nedirnute plaće. Rezultati referenduma bit će poznati najkasnije do subote, 15. rujna, u podne, za kada je zakazan nastavak mirenja između četiriju sindikata i Vlade

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nedavno je izrekla prvu kaznu za zabranjeno dogovaranje o cijeni, a radi se o 17 pekara iz Osječko-baranjske županije koji su u suradnji s Udruženjem obrtnika Osijeka sklopili zabranjeni sporazum o poskupljenju kruha, doznaje se u AZTN-u. Polovica tih pekara ipak nije povećala cijenu kruha, ali je svima izrečena simbolična kaznena mjera kao upozorenje ostalima - Udruženje obrtnika je kao najveći krivac kažnjeno s 50.000 kuna, pekari koji su poskupjeli kruh s 1.500 kuna, a oni koji nisu podigli cijenu s 500 kuna.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) više neće ocjenjivati programe restrukturiranja, niti će sudjelovati u privatizaciji brodogradilišta, već će o tome odlučivati hrvatska Vlada i Europska komisija (EK), doznaje se danas iz AZTN-a. Hrvatska brodogradnja ušla je u EU prije same Hrvatske jer su, u skladu s dodatkom Ugovoru o pristupanju Hrvatske EU-u, odobrenje i nadzor daljnjeg restrukturiranja i privatizacije Brodosplita, Brodotrogira i 3. maja odsad u nadležnosti EK-a, poručuju iz AZTN-a. EK je 16. kolovoza prihvatio izmjene plana restrukturiranja splitskog škvera, koje mu je dostavilo Ministarstvo gospodarstva, nakon čega je 30. kolovoza AZTN odlučio obustaviti postupak davanja prethodne suglasnosti na program restrukturiranja Brodosplita. Uskoro će uslijediti i izmjene programa restrukturiranja za trogirsko i riječko brodogradilište, no AZTN tu više neće imati nikakvu ulogu osim konzultativne, a odluke će donositi Vlada i EK. Sve dopune i dodatke o restrukturiranju i privatizaciji brodogradilišta bit će objavljeni u Službenom glasniku EU-a na engleskom jeziku, te na web stranici EK-a. Nakon ulaska Hrvatske u EU ovlasti AZTN-a u kontroli ponašanja poduzetnika na tržištu će jačati, a AZTN će zajedno sa sličnim agencijama ostalih zemalja članica postati dijelom europskog sustava zaštite tržišnog natjecanja. Iz AZTN-a stoga upozoravaju hrvatske poduzetnike da se već sad moraju ponašati sukladno EU-ovim pravilima o državnim potporama, jer bi u protivnom mogli snositi financijske posljedice.

ZAGREB - Dioki grupa priopćila je danas da su svi ugovori i sporazumi s turskim investitorom usuglašeni i s njegove strane potpisani, te da je u međuvremenu poslovnoj banci investitora od strane Zagrebačke banke, sukladno odluci Vlade, izdana bankovna garancija. “Vezano uz ponudu turskog investitora Caliskana, a s obzirom na niz netočnih informacija objavljenih u medijima tijekom jučerašnjeg dana, obavještavamo javnost da su svi ugovori i sporazumi s investitorom usuglašeni i s njegove strane potpisani, te da je u međuvremenu poslovnoj banci investitora od strane Zagrebačke banke, sukladno odluci Vlade, izdana bankovna garancija”, navodi se u priopćenju. ijekom današnjeg dana, a najkasnije sutra, u Diokiju očekuju od Caliskana informaciju o datumu uplate avansa namijenjenog isplatama zaostalih plaća zaposlenika društava Dioki i Dina-Petrokemija, nakon čega će biti u mogućnosti zaposlenike izvijestiti o planiranom datumu isplate plaća, uzimajući u obzir vrijeme potrebno za tehničku pripremu procesa. “Ovim radnjama stvaraju se pretpostavke za nastavak procesa restrukturiranja Dioki Grupe i pripremu pokretanja proizvodnje u Dina-Petrokemiji, a sve u svrhu očuvanja proizvodnih radnih mjesta”, zaključuje se u priopćenju.

VINKOVCI - Naftna kompanija INA objavila je danas da je na naftnom polju Privalaka nedaleko Vinkovaca otkrila novo nalazište nafte na istražnoj bušotini Đeletovci-1 Zapad. Dosadašnji nalazi ispitivanja nove bušotine Đeletovci 1-Zapad pokazuju proizvodnju nafte od oko 600 barela na dan, kazao je izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju u Ini Želimir Šikonja koji je danas novinarima predstavio taj istraživački projekt Ine. U projekt je, dodaje, uloženo oko 25 milijuna kuna. Bušotina se nalazi usred minsko-sumnjivog šumskog područja te je pristup bušotini krajnje ograničen. Tijekom bušenja na dubini od oko tisuću metara nalazi ispitivanja pokazuju značajne proizvodne količine nafte, kažu u Ini i napominju kako će preciznije vrednovanje rezervi i proizvodnje ugljikovodila biti poznato nakon daljnjih ispitivanja i izrade projekta razrade. Riječ je o trećem Ininom otkriću nafte u istraživanju Panonskog bazena koje se temelji na traženju novih tzv. satelitskih polja u blizini već postojećih polja. "Nakon otkrića satelitskog naftnog polja bušotinom Selec-1 u siječnju 2011., te otkrića nafte na bušotini Hrastilnica-3 u srpnju ove godine, ovo otkriće nastavak je pozitivnih rezultata jednog od osnovnih novih pravaca u istraživanju Panonskog bazena", ističe Šikonja. Najavio je i kako će Ina za nekoliko tjedana započeti bušiti novu bušotinu kod Antunovca na osječkom područje, a do kraja godine i bušotinu Krunoslavlje-1 kod Beničanaca. Naveo je i kako Hrvatska domaćom proizvodnjom može zadovoljiti 15 posto potreba za naftom i 60 posto potreba za plinom.

ZAGREB - U hrvatskom turizmu iduće se godine očekuju investicije od 2,5 do 3 milijarde kuna, što je skoro dvostruko više nego ove godine, najavljuje uz ostalo u razgovoru za Hinu ministar turizma Veljko Ostojić. Investicije se iduće godine pritom jednakim intenzitetom očekuju i od javnog i privatnog turističkog sektora, čemu bi uz izuzetno povoljne kreditne linije HBOR-a pokrenute ove godine, trebala pridonijeti i primjena smanjena stope PDV-a od početka iduće godine, ali i novi investicijski zakonodavni okvir na čijim se izmjenama i dopunama intenzivno radi, ističe ministar.

ZAGREB - Jubilarni, deseti IBM Forum 2012 održat će se od 3. do 5. listopada u Splitu pod sloganom "Rast3/na treću - inovacije, liderstvo, tehnologije", a okupit će oko 500 domaćih i stranih IT stručnjaka i drugih sudionika, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici IBM Hrvatska. IBM Forum je jedna od važnijih poslovno-informatičkih konferencija u Hrvatskoj, a organizatori najavljuju kako će se na skupu u Splitu u pet nizova predavanja raspravljati o novim tehnološkim dostignućima, Power tehnologiji, uštedi energije, transformaciji poslovnih procesa, optimizaciji troškova, cloud computingu i povećanju poslovne fleksibilnosti s posebnim naglaskom na rast.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su do podneva bili tek u blagom plusu, no uz slabiji promet nego jučer, što ukazuje na povratak stagnacijskog trenda na tržište. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,17 posto, na 1.687 bodova, a Crobex10 0,19 posto, na 919 bodova. Redovni promet dosegnuo je 2 milijuna kuna, što je za otprilike 880.000 kuna manje nego jučer u ovo doba. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, 603.000 kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 0,25 posto, na 199,49 kuna. Slijedi dionica Ine, s 395.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 0,08 posto, na 4.200 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,04 posto, a prema švicarskom franku za 0,26 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,428882 kune, a franka 6,153812 kune. Istodobno je kuna blago ojačala prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,05 posto, a prema britanskoj funti za 0,01 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,807898 kuna, a funte 9,300053 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙