FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: rsal
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

ZAGREB

Hrvatska nogometna reprezentacija s puno optimizma otputovala je danas u Bruxelles, gdje u utorak igra protiv Belgije u kvalifikacijama za SP 2014. Hrvatski izbornik Igor Štimac, koji je zatvorio za javnost posljednje treninge, odbio je govoriti o početnoj postavi, ali je istaknuo da u sve svoje igrače ima povjerenja. "Iako u Belgiji vlada euforija nakon gostujuće pobjede protiv Walesa, to nas ne zabrinjava jer imamo iskusne igrače, i naša su očekivanja velika", rekao je Štimac. Kapetan Darijo Srna svjestan je da je Belgija puno kvalitetnija reprezentacija negoli je bila prošlih godina: "Jako su dobri, ali mi znamo igrati važne utakmice, to smo pokazali u dodatnim kvalifikacijama za Euro protiv Turske".

Vratar Stipe Pletikosa ističe da Hrvatska mora u utakmicu ući hrabro te da se mora držati svoje igre. "Hoće li nam to donijeti bod ili tri boda, vidjet ćemo", kazao je Pletikosa. Što se tiče ozlijeđenih u našim redovima, stoper Vedran Ćorluka, koji ima kroničnih problema sa tetivama, osjeća se bolje i mogao bi biti u početnoj postavi. Baš kao i Hrvatska, i reprezentacija Belgije je kvalifikacije započela pobjedom, svladavši u gostima Wales sa 2-0. Pogotke za Belgijance postigli su braniči Kompany i Vertonghen, oba nakon prekida, dok je Wales od 26. minute igrao bez isključenoga Collinsa.

Jaka obrana i prekidi, odnos skok-igra, najjače su oružje belgijske reprezentacije, a kod prekida posebno treba obratiti pažnju na stopera Manchester Cityja Vincenta Kompanya i visokog veznjaka Evertona Marouanea Fellainija. Njihov najbolji igrač je veznjak Chelseaja Eden Hazard, ali on nije "playmaker" već istureni vezni igrač, dok je ostatak vezne linije skromnih tehničkih mogućnosti, ali to nadoknađuje borbenošću i trkom. Što se tiče napada tu se izbornik Marc Wilmots uglavnom oslanja na trojicu igrača Kevina Mirallasa (Everton), Driesa Mertensa (PSV Eindhoven) i Romela Lukakua (West Bromwich Albion). Utakmica protiv Belgije igra se u utorak u 20.45 sati na stadionu Kralja Baudouina, čiji je kapacitet 45.000 gledatelja, sudit će Španjolac Alberto Undiano.

ZAGREB

Povodom dana osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) danas se u Sportskom parku Mladost održava proslava olimpizma i sporta - Hrvatski olimpijski dan (HOD), s ciljem poticanja djece i mladeži na aktivno bavljenje sportom te promicanje vrijednosti olimpizma.Proslava je održana u spomen na 10. rujna 1991. godine kada je u zagrebačkom hotelu Esplanade održana utemeljiteljska sjednica Hrvatskog olimpijskog odbora. HOD se ove godine obilježava u suradnji s Hrvatskim akademskim športskim klubovima (HAŠK) Mladost, a na priredbi u parku Mladost prikazan je 21 sport zastupljen u sastavnim klubovima HAŠK Mladost. Okupljena djeca, imala su prigodu, uz druženje sa sportašima, upoznati razne sportove od atletike, juda, mačevanja, plivanja, rugbyja, stolnog tenisa do vaterpola, a na prigodnim štandovima predstavili su se zagrebačka Športska gimnazija i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša rekao je da su hrvatski sport te naše sportašice i sportaši najprepoznatljiviji i najjači hrvatski brand koji daje nemjerljiv doprinos promociji Hrvatske. Tako je na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Londonu Hrvatska u konkurenciji 204 zemlje, koje su sudjelovale na Igrama, zauzela 25. mjesto po broju osvojenih medalja te 10. mjesto u konkurenciji 49 zemalja Europe, te sedmo u svijetu kada se komparira broj osvojenih odličja sa brojem stanovnika. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je da su 33 medalje osvojene u 21 godinu postojanja HOO-a na zimskim i ljetnim olimpijskim igrama uspjeh hrvatskog sporta dodavši da je nužno podržati sport i omogućiti mladima bavljenje njime. "Sport je važan za zdravlje društva, a uz to što razvija različite vještine, uči nas da igramo po pravilima", rekao je Bernardić pri tome se prisjetivši Milana Neralića, prvog Hrvata koji je osvojio brončanu medalju u mačevanju na Igrama druge olimpijade održane u Parizu 1900. godine.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da su Zagreb i Hrvatska u posljednjih 21 godinu prepoznati kao svjetska sportska sila te da ga kao zagrebačkog gradonačelnika posebno raduje kada netko od zagrebačkih sportaša postigne sportski uspjeh izdvojivši pri tome bacačicu diska Sandru Perković. U ime ministra znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Željka Jovanovića okupljenima se obratio njegov pomoćnik Petar Skansi čestitavši HOO-u njegov dan i naglasio dobru suradnju MZOS i HOO-a.

ZAGREB

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održalo je svoju 39. sjednicu danas kada se obilježava i godišnjica osnutka HOO-a - Hrvatski olimpijski dan, a bila je to ujedno i prva sjednica nakon uspješnih nastupa hrvatskih sportaša na Olimpijskih igara u Londonu.

Hrvatski sportaši koji su sudjelovali na Igrama u Londonu izabrali su predstavnike ljetnih olimpijskih sportova u Komisiji sportaša, koja će se formirati do 22. listopada 2012. Izabrani su Sandra Mandir (košarka), Marijana Mišković (judo), Snježana Pejčić (streljaštvo), Marin Čilić (tenis), Zlatko Horvat (rukomet) i Josip Pavić (vaterpolo), dok su izbori za dva predstavnika zimskih olimpijskih sportova i dva predstavnika neolimpijskih sportova u tijeku.Novi korisnici Programa potpore sportašima mlađih dobnih kategorija (Program I) su Valentina Gustin (streljaštvo) i Duje Milan (daljinsko plivanje), dok se s liste korisnika skidaju Beata Guszak (judo), Marin Čerina (streljaštvo), Marijana Vlahinić (tenis), te Ana Marija Papić (biatlon).U Program individualne skrbi o mladima (Program II/1) uvršteni su Renato Prpić (gimnastika), Žana Krakić, Ivana Krkljuš, Lovro Anzulović, i Gabriel Tomić, Darko Privat, Luka Baričević, Ante Ančić, Roko Šitum, Matej Heraga, Karlo Sambolec, Tomislav Šain (veslanje), a Program napuštaju Dominik Etlinger (hrvanje), Tanja Perec (streljaštvo) i Asja Žero (veslanje).Program potpore kvalitetnim sportašima (Program III) ubuduće će koristiti Dominik Etlinger (hrvanje) i Helena Pavković (veslanje). S liste korisnika Programa III skidaju se Juraj Divjakinja (jedrenje), Marija Ćosić (judo), te Zvonimir Đurkinjak, Staša Poznanović i Zvonimir Holbling (badminton)

Vijeće je zaključilo da se u Programu I nalaze 82 sportaša, u Programu II 101, a u Programu III 48 sportaša-korisnika.

DUBROVNIK

Županijska zajednica športa Dubrovačko-neretvanske županije danas je nizom prigodnih manifestacija obilježila Hrvatski olimpijski dan kao spomen na 10. rujna 1991. kada je u zagrebačkom hotelu Esplanade održana osnivačka sjednica naše krovne športske organizacije - Hrvatskog olimpijskog odbora.Tako su se u Dubrovniku na Stradunu, ispred katedrale te Kneževog dvora okupili brojni nekadašnji i sadašnji dubrovački športaši, članovi dubrovačkih klubova, veterani, suci, učenici športskog razreda gimnazije te brojni športski djelatnici koji žive šport.

Tom prigodom demonstrirani su športovi i vještine sa ciljem poticanja građana na aktivno bavljenje športom, a fotograf Šime Strikoman je snimio prigodnu Milenijsku fotografiju na kojoj je bilo više od 400 dubrovačkih športaša iz svih generacija.

RIJEKA

Proslava Hrvatskog olimpijskog dana, koji se održava u znak sjećanja na 10. rujna 1991. godine kada je u zagrebačkom hotelu Esplanade utemeljen HOO, obilježen je danas na riječkom Korzu predstavljanjem 23 sporta koji postoje u Rijeci, a navečer će se premijerno prikazati dokumentarni film "Riječki olimpijci".Program je počeo podizanjem zastave Hrvatskog olimpijskog odbora koju su zajedno podigli kapetan naše zlatne vaterpolo reprezentacije Samir Barač i svjetski prvak u brzom badmintonu Dasen Jardas, praunuk hrvatskog olimpijca Dragutina Ciottija koji je na Igrama 1928. u Amsterdamu osvojio brončanu medalju u gimnastici.

Na otvaranju manifestacije je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao da je u sportskim događajima najvažnije sudjelovati, ali da je uvijek ugodno kad stignu medalje u Hrvatsku, a posebno u Rijeku.

Dokumentarni film "Riječki olimpijci" autora Vanje Vinkovića premijerno će se prikazati na Trsatskoj gradini. Film govori o nastupima riječkih sportaša na olimpijskim igrama od Pariza 1924. do ovogodišnjih Igara u Londonu. Oni su osvojili ukupno 42 medalje od kojih 14 zlatnih, a u filmu govori tridesetak bivših i sadašnjih sportaša.

ZAGREB

Na prigodnoj svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru "Dražen Petrović" u ponedeljak su, već petu godinu za redom, uručene Nagrade darovitim mladim sportašima i ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj. Nagrada nosi ime Dražen Petrović u spomen na jednog od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.).U konkurenciji sportašica nagradu je dobila taekwondašica Mateja Kunović, koja je ove godine osvojila 3. mjesto u kategoriji do 46kg na Svjetskom juniorskom prvenstvu u egipatskom Sharm El Sheiku, dok je najuspješnijim sportašem proglašen skakač s motkom Ivan Horvat koji je osvojio 2. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barceloni. Osim toga Ivan je trenutno drugi na Svjetskoj i prvi na Europskoj juniorskoj rang listi u skoku s motkom, a nastupio je i kao najmlađi član hrvatske delegacije na OI London 2012. U ženskoj ekipnoj konkurenciji nagrada je pripala hrvatskoj juniorskoj stolnoteniskoj reprezentaciji u sastavu Lea Rakovac, Matea Jeger, Ivana Tubikanec i Ida Jazbec koja je osvojila 3. mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu u austrijskom Schwechatu. U muškoj konkurenciji nagradu ne dobila hrvatska juniorska košarkaška reprezentacija (Marko Proleta, Tomislav Gabrić, Karlo Lebo, Jakov Mustapić, Lovro Demo, Dario Šarić, Mislav Brzoja, Dominik Mavra, Antonio Črnjević, Daniel Zovko, Marin Marić, Karlo Žganec) koja je na Europskom prvenstvu U18 u Litvi i Latviji osvojila zlatnu medalju. Po prvi put su proglašene i najveće nade hrvatskog sporta, a ta priznanja su ove godine dobili judašica, aktualna europska kadetska prvakinja Brigita Matić, dok je isti naslov u konkurenciji sportaša pripao strijelcu Anti Krišti koji je bio drugi na Europskom juniorskom prvenstvu u disciplini pištolj 10m.

Svečanosti su, uz brojne sportaše nazočili i počasni član MOO-a Antun Vrdoljak, pomoćnik ministra za sport Petar Skansi, predsjednica saborskog Odbora za mlade i sport Jadranka Kosor, predsjednik Skupštine grada Zagreba Davor Bernardić i drugi uzvanici, a predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša je istakmuo da su svi ovogodišnji laureati, ali i svi hrvatski sportaši koji su nastupili na Olimpijskim igrama u Londonu bili ili još uvijek jesu korisnci neke od 400 stipendija koje HOO dodjeljulje talentiranim sportašime već od njihove 12. godine.

TAŠKENT

Rezultati susreta 1. kola s WTa turnira u Taškentu:

Sabina Šaripova (UZB) - Vlada Ekshibarova (UZB) 6-4, 7-5

Lara Arruabarrena (ŠPA)- Jana Cepelova (SLK) 6-1, 6-2

Aleksandra Panova (RUS/7) - Jarmila Gajdosova (AUS) 4-6, 6-2, 7-5

Urszula Radwanska (POL/2) - Maria Teresa Torro (ŠPA) 6-4, 7-5

Alizé Cornet (FRA/3) - Nina Bratčikova (RUS) 6-1, 6-3

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙