FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: rsal
ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

LONDON

Hrvatski plivač Mihovil Španja zaključio je nastup na paraolimpijskim igrama u Londonu petim mjestom na 400 metara slobodno s rezultatom 4:52.22.

Bio je to Španjin oproštaj ne samo od Londona, već i od paraolimpijskih igara, jer je još uoči Londona najavio kako više neće nastupati na POI. Dubrovački 'dupin' je u Londonu nastupio u četiri utrke i u sve četiri je izborio plasman u finale pri čemu je na 100 leđno osvojio broncu, dok je na 200 mješovito, 100 prsno i danas na 400 slobodno bio peti."Bila mi je čast biti dijelom hrvatskog paraolimpizma i plivanja. Osjećam ogromno zadovoljstvo i ponos na proteklih 15 godina provedenih u plivanju. Bilo je mnogo toga ružnoga, ali još više lijepoga. Mogu biti izuzetno zadovoljan. Naravno da sam sjetan, no u fizičkom smislu drago mi je da je sve iza mene," kazao je Miha koji posebno pamti tri paraolimpijske bronce iz Atene, te jednu iz Londona.Tijekom karijere je osvojio ukupno 26 medalja na velikim natjecanjima, te postavio 16 svjetskih rekorda.

"Želio bi i zahvaliti mome treneru Dejanu Kontiću koji je sve ove godine bio uz mene. Ova posljednja medalja osvojena u Londonu, 12 godina nakon što sam nastupio na POI u Sydneyu, je najbolja moguća zahvala njemu," dodao je Španja.Premda je u Londonu zaključio paraolimpijsku priču, Španja još uvijek nije rekao i zbogom plivanju. "Neke odluke koje su bile izuzetno teške nisam donosio preko noći, niti sam. Sada se moram dobro odmoriti. Nadam se kako ću iduće godine nastupiti na svjetskom prvenstvu, naravno ukoliko se plasiram" zaključio je Španja.

LONDON

Nakon ispadanja u pojedinačnoj konkurenciji, hrvatske stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić završile su nastup i u ekipnoj konkurenciji paraolimpijskih igara u Londonu porazom u četvrtfinalu od Južne Koreje 1:3 u konkurenciji sjedećih.

Naše djevojke su u prvom kolu bile slobodne, a u četvrtfinalu su odmjerile snagu s vrlo jakim Koreankama.U prvom meču Anđela Mužinić je izgubila od Sook Sang Jung 1:3 (11:9, 9:11, 7:11, 10:12), potom je Helena Dretar Karić izjednačila na 1:1 pobjedom protiv Hee Kyoung Cho 3:1 (12:10, 11:5, 12:14, 12:10). U trećem susretu Jung je bila bolja od Dretar Karić 3:1 (9:11, 11:9, 11:8, 11.8), da bi Koreanke u polufinale odvela Cho pobjedom protiv Mužinić 3:1 (9:11, 11:9, 11:9, 11:5)."Nažalost, nije išlo. Trudile smo se, daleo smo sve od sebe, no Koreanke su bile bolje," kazala je Varaždinka Helena Dretar Karić koja je stradala u prometnoj nesreći i od tada je u kolicima.

Mala utjeha je za njezinu suigračicu mladu Splićanku, Mužinić koju je Europski paraolimpijski odbor (EPC) proglasio najboljom mladom sportašicom.

"Sretan sam zbog te nagrade, no žao mi je što smo izgubile. Imale smo neke prilike, no nismo ih iskoristile," kazala je 20-godišnja Mužinić.

LONDON

Najstarija hrvatska paraolimpijka u Londonu, Kraljevičanka Milka Milinković (57) osvojila je 10. mjesto u bacanju koplja.Za osvajačicu prve paraolimpijske medalje u hrvatskoj povijesti, bronce iz Barcelone, bio je ovo drugi nastup u Londonu, nakon što je osvojila 15. mjesto u bacanju kugle.

Za Milku Milinković ovo su devete paraolimpijske igre u karijeri što nije uspjelo niti jednoj sportašici na svijetu. U Londonu je nastupila 40 godina nakon prvog nastupa na Paralimpijskim igrama u Heidelbergu. Sudjelovala je i u Arnhemu (1980), Stoke Mandevilu (1984), Seoulu (1988), Barceloni (1992), Atlanti (1996), Sydneyu (2000) i Pekingu (2008).

U karijeri je osvojila ukupno osam paralimpijskih medalja (dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane), te 16 zlatnih, šest srebrnih i sedam brončanih odličja na svjetskim i europskim prvenstvima.

Nastupio je i Miroslav Matić u bacanju diska. Nažalost, ostao je bez plasmana nakon tri neuspješna pokušaja. Za jednog od hrvatskih sportaša s najtežim oštečenjima na POI u Londonu bio je ovo drugi nastup na Igrama nakon sedmog mjesta u bacanju čunja.

ZAGREB

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac s puno optimizma dočekuje sutrašnju utakmicu protiv Makedonije kojom će Hrvatska započeti kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014."Ne želim podcjenjivati protivnika, ali rezultat će ovisiti isključivo o našoj igri", kazao je Štimac uoči svoje prve službene utakmice koju će voditi kao izbornik.Štimac je naglasio kako je izbor hotela i trening kampa u Zagrebu bio je pun pogodak.

"Ne poznajem Čedomira Janevskog kao izbornika, ali ga vrlo cijenim kao igrača. Na nama je sada da se dokažemo u novim ulogama", komentirao je Štimac svog makedonskog kolegu."Ja u ovaj susret ulazim s puno samopouzdanja koje gradim na raspoloženju svih reprezentativaca. Kada smo mi dobro motivirani i 'napaljeni', onda se možemo suprotstaviti bilo kojoj reprezentaciji na svijetu", zaključio je Štimac koji je još rekao kako u ovom trenutku ne razmišlja o utakmici 2. kola protiv Belgije u Bruxellesu koja će se igrati u utorak.Veznjak Seville Ivan Rakitić s puno optimizma dočekuje sutrašnju utakmicu.

"Bit će to teška utakmica, ali je bitno kako ćemo u nju ući. Makedonija je momčad s vrlo dobrim igračima, ali mi igramo kod kuće i od početka moramo biti dominantni", kazao je Rakitić.Reprezentacija će večeras od 18.30 trenirati na stadionu u Maksimiru gdje će sutra s početkom u 20.15 započeti dvoboj protiv Makedonije.

PAZIN

Hrvatski boćari Leo Brnić i Roland Marčelja osigurali su medalju u štafetnom brzinskom izbijanju na Europskom prvenstvu koje se održava u Pazinu zahvaljujući plasmanu u polufinale.Brnić i Marčelja su sa 51 pogotkom ostvarili četvrti rezultat četvrtfinala, a uz njih su se u polufinale plasirale reprezentacije Slovenije s najboljim rezultatom četvrtfinala od 55 pogodaka, te Italije i Francuske sa po 53 pogotka.Brnić i Marčelja osigurali su drugu medalju za Hrvatsku u Pazinu, jer se u srijedu Brnić plasirao u polufinale brzinskog izbijanja u pojedinačnoj konkurenciji. Polufinale u toj disciplini na rasporedu je u petak u 11 sati.

MADRID

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez odbio je tijekom ljeta basnoslovnu ponudu Manchester Citya od čak 200 milijuna eura za Portugalca Cristiana Ronalda, tvrdi španjolski list AS. Isti list navodi da bi Ronaldo u Cityu imao godišnju plaću od 20 milijuna eura, čime bi postao najplaćeniji nogiometaš svijeta, a u tome bi trebalo tražiti razloge nezadovoljstva i ljutnje Ronalda u zadnje vrijeme. Portugalčev prijelaz iz Manchester Uniteda u madridski Real iz 2009. s 93,9 milijuna eura još uvijek je rekordan, a s 12 milijuna eura godišnje plaće Ronaldo je tek peti na svijetu.

VALLADOLID

Talijanski biciklist Daniele Bennati osvojio je 18. etapu Vuelte, dok je Španjolac Alberto Contador ostao vodeći u ukupnom poretku.

Bennati je slavio u sprintu ispred britanca Bena Swifta na 204 kilometra dugoj nizinskoj dionici od Aguilar de Campooa do Valladolida, a pobjedu je posvetio svom prijatelju Belgijancu Wouteru Weylandtu, koji je poginuo na Giru 2011. Tri etape prije kraja Contador vodi sa skoro dvije minute prednosti ispred sunarodnjaka Alejandra Valverdea, dok trećeplasirani Joaquim Rodriguez zaostaje dvije i pol minute.

BERLIN

Njemački reprezentativci, koji se pripremaju za prvu utakmicu kvalifikacija za SP 2014 protiv Farskih otoka, posjetili su u četvrtak u Hannoveru grob Roberta Enkea, bivšeg vratara nacionalne momčadi koji je 2009. izvršio samoubojstvo.

Miroslav Klose, Lukas Podolski i Per Merteszaker položili su vijenac na grobnicu Enkea, kojeg je smrt dvogodišnje kćerkice i depresija natjerala da digne ruku na sebe. Njemački nogometaši obišli su i prostorije Fondacije Robert Enke, koja se bavi edukacijom javnosti o depresiji i drugim psihičkim bolestima. Njemačka nakon dugo godina igra službenu utakmicu u Hannoveru, gradu za čiji je klub Enke dugo nastupao.

NEW YORK

Ruskinja Jekaterina Makarova i Brazilac Bruno Soares pobjednici su Grand Slam turnira US Open u mješovitim parovima.

Oni su u finalnom dvoboju u New Yorku s 6:7 (8), 6:1, 12:10 svladali češko-poljsku kombinaciju Kveta Peschke - Marcin Matkowski. Makarovoj je to prvi Grand Slam naslov, nakon što je prije dvije godine izgubila finale Australian Opena, a Soaresu je to također prvi naslov i prvo finale.

U konkurenciji ženskih parova Talijanke Sara Errani i Roberta Vinci su izborile finale pobjedom u polufinalu nad Španjolkama Nurijom Llagosterom Vives i Mariom Martinez Sanchez 6:3,6:2.

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙