FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: rsal
ZAGREB, 9. rujna 2012. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

ZAGREB

U dvoboju 2. kola EBEL lige hokejaši Medveščaka poraženi su u Zagrebu od Red Bull Salzburga nakon izvođenja kaznenih udarca 1:2 (0:0, 1:1, 0:0-0:0, 0:1). Medvjedi su u prvoj domaćoj utakmici sezone poveli u 34. minuti pogotkom Toma Zanoškog, no 23 sekunde prije kraja druge trećine za Austrijance je izjednačio Trattnig. Nakon regularnog dijela i produžetka rezultat je ostao 1:1, a gosti iz Salzburga su osvojili dva boda nakon penala. Četiri igrača Medveščaka su promašila kaznene udarce, a u četvrtoj seriji za Red Bull je pobjednički zgoditak zabio je Kristler. Nakon dva kola Medveščak je četvrti na ljestvici i ima tri boda, a u petak je na rasporedu veliki spektakl jer Medvjedi dočekuju Olimpiju u pulskoj Areni.

NEW YORK

Srpski tenisač Novak Đoković izborio je finale posljednjeg Grand Slam turnira sezone US Opena pobjedom u polufinalu nad Španjolcem Davidom Ferrerom 2:6,6:1,6:4,6:2. Taj dvoboj je bio prekinut u subotu kod rezultata 5:2 za Ferrera u prvom setu, a Španjolac je u nastavku dobio prvi gem i osvojio set. Ipak, Đoković u nastavku nije dopustio iznenađenje, dobio je uvjerljivo tri seta u kojima je Ferrer uzeo ukupno sedam gemova.

Đokovića u ponedjeljak u 22 sata čeka veliko finale s Britancem Andyem Murrayem, koji će imati i dan odmora više jer je ranije u subotu slavio protiv Čeha Tomaša Berdycha. Đoković već treću godinu zaredom igra finale US Opena, koji je osvojio lani, a u ponedjeljak će se boriti za svoj šesti Grand Slam naslov. Murray još čeka svoj prvi naslov na najvećim turnirima jer dosad ima četiri finalna poraza, a protiv Đokovića ima negativan međusobni omjer 6:8. Kasno večeras na rasporedu je finale tenisačica u kojem se sastaju Amerikanka Serena Williams i Bjeloruskinja Viktorija Azarenka.

MADRID

Španjolski biciklist Alberto Contador pobijedio je na Vuelti, utrci oko Španjolske, koju je osvojio i 2008. godine. Contador je došao do prve velike pobjede nakon dvogodišnje suspenzije zbog dopinga, koja mu je istekla 5. kolovoza. Uz dvije osvojene Vuelte, 29-godišnji Contador ima i pobjede na Tour de Franceu 2007. i 2009. i na Giru 2008., a zbog kazne su mu poništene pobjede na Touru 2010. i Giru 2011.

Ovogodišnju, 62. Vueltu Contador je osvojio s minutu i 16 sekundi bržim ukupnim vremenom od sunarodnjaka Alejandra Valverdea (Movistar), dok je treći bio također Španjolac Joaquim Rodriguez (Katjuša). Današnju zadnju etapu od Cercedilla do Madrida u dužini od 115 kilometara dobio je u masovnom sprintu Nijemac John Degenkolb (Argos-Shimano).

BRUXELLES

Znam da imam možda i najjaču mladu momčad svijeta s prosjekom od samo 24 godine, ali još uvijek baš ništa nismo napravili. Utakmica s Hrvatskom će pokazati koliko možemo, kazao je na novinskoj konferenciji uoči kvalifikacijskog susreta SP 2014 s Hrvatskom u Bruxellesu izbornik belgijske nogometne reprezentacije Marc Wilmots. Belgijanci su u petak slavili u gostima kod Walesa (2:0), a u belgijskoj javnosti i među novinarima vlada eurforično ozračje u kojem se uopće ne dvoji hoće li se Belgija plasirati na SP u Brazilu, već koliko daleko Belgijanci mogu dogurati na samom prvenstvu.

"Znam sve o Hrvatskoj, kvalitetni su i iskusni, mučili su se s Makedonijom, ali su ipak pobijedili što mogu samo velike momčadi. Ne želim vam kazati sastav, ali su svi zdravi i svi žele igrati protiv protivnika poput Hrvatske", kazao je Wilmots, uvjeren da će se belgija nakon 12 sušnih godina opet plasirati na veliko natjecanje.Deset od 25 Wilmotsovih nogometaša igra u Engleskoj ligi, a najveća imena su Vincent Company (Manchester City), Thomas Vermaelen (Arsenal), Eden Hazard (Chelsea), Jan Vertonghen i Moussa Dembele (Tottenham), te Marouane Fellaini (Everton). Ruski Zenit je prije nekoliko dana od Benfice za 40 milijuna eura kupio Axela Witsela, koji je nakon pobjede zu Walesu kazao da bi "još prošle godine Belgijanci izgubili taj dvoboj". "Prije sedam-osam godina nismo imali nijednu zvijezdu, a sada imamo cijelu momčad sastavljenu od mladih zvijezda. Čak i ako promijenite pet-šest igrača, kvaliteta momčadi neće pasti", kazao je Rudy Nuyens, novinar dnevnika Het Laatste Nieuws.

Wilmots se ozbiljno priprema za meč s Hrvatskom, pa Belgijanci nisu imali niti dan odmora nakon utakmice s Walesom, a do sraza s momčadi Igora Štimca na stadionu Kralja Badouina, Belgijanci će provesti čak deset dana zajedno. Ulaznica za utakmicu u utorak više nema.

MONZA

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu osvojio je Veliku nagradu Italije, 13. utrku Svjetskog prvenstva Formule 1 održane na stazi u Monzi. Hamilton je iskoristio jučerašnje prvu startnu poziciju u kvalifikacijama i na dominantan način je došao do svoje jubilarne 20. pobjede u karijeri i treće ove sezone. Drugo mjesto je senzacionalno osvojio Meksikanac Sergio Pérez (Sauber), koji je nakon kvalifikacija bio tek 12., dok je Španjolac Fernando Alonso u Ferrariju u kvalifikacijama bio 10., a utrku je završio kao treći. Stazu u Monzi neće po dobrome pamtiti vodeća momčad Red Bulla jer su i Sebastian Vettel i Mark Webber morali odustati, kao i Jenson Button, pobjednik prošle utrke u Belgiji.

Alonso je ostao vodeći s 179 bodova, dok je Hamilton sada drugi u ukupnom poretku s 37 bodova manje. Dokraja sezone je ostalo još sedam utrka, a sljedeća je Velika nagrada Singapura 23. rujna na stazi Marina Bay.

LONDON

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić izrazio je zadovoljstvo nastupom hrvatskih sportaša na 14. paraolimpijskim igrama u Londonu. Hrvatska je na POI osvojila pet medalja, dva srebra i tri bronce, te imala još šest petih mjesta."Zadovoljan sam nastupom naše reprezentacije jer nikada nismo osvojili pet medalja. Nažalost, ovoga puta izostalo je zlato. Korak do medalje ostali su i Marija Iveković, te Albin Vidović. Tomislav Špalj je u stolnom tenisu imao 2:0 protiv prvog igrača svijeta, a taj meč bi ga odveo korak do medalje, dok su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić bile blizu pobjede u četvrtfinalu protiv Južne Koreje", kazao je Kovačić. Prvi čovjek HPO-a pohvalio je Britance zbog cjelokupne organizacije, ali prije svega gledatelje: "Atmosfera je bila čudesna, stadion su bili puni, sjajno se navijalo za sve sportaše koji su slavljeni kao junaci. Britanski mediji su također odradili čudesan posao, bili su prepuni priča o POI. U Londonu je paraolimpijski sport otišao još jednu stepenicu naprijed". Organizatori POI, ali i mediji senzibilizirali su javnost prema osobama s invalididetom, a Kovačić žali što Hrvatska u tom pogledu jako zaostaje. "Gledajući naše prilike mi jako puno zaostajemo, prije svega zbog uvjeta koji imaju naši paraolimpijci. Neki naši sportaši nemaju niti minimalne uvjete za treninge. U Hrvatskoj moramo promijeniti stav prema sportu s invalididetom. Mi se ne možemo boriti sami i potrebna nam je podrška u svim segmentima", dodao je Kovačić, kazavši kako je HPO za odlične rezultate u Pekingu 'nagrađen' sa 40 posto manje novaca. "Nas je četverogodišnji projekt London koštao oko 12 milijuna kuna," dodao je.

LONDON

Nakon brazilskog dizača utega Brune Pinheire Carra na paraolimpijskim igrama u Londonu zabilježena su još tri slučaja dopinga.Na dopinškoj kontroli pali su ruski dizači utega Nikolaj Marfin i Radim Rakitin, te njihov gruzijski kolega Šota Omarašvili i sva trojica su suspendirana na dvije godine.Marfin i Rakitin su bili pozitivni na hormon rasta (hGH), dok je Gruzijac uzimao nedozvoljene steroide. Otkriveni su nakon novih metoda testiranja kojima je moguće otkriti uzimanje hGH daleko ranije nego do sada. Dio stručnjaka smatra kako će nova metoda testiranja donijeti veliki napredak u borbi protiv dopinga hormonom rasta. Do sada je detekcija hormona rasta preko standardnih doping testova bila vrlo komplicirana, zbog čega je hormon rasta da sada predstavljao jedan od najvećih problema u borbi protiv dopinga. Osnovna posljednica uzimanja hGH-a je jačanje muskulature, što pomaže u otpornosti na ozljede i zato se često uzima tijekom fizičkih priprema, odnosno uoči natjecateljske sezone.

"Nova metoda će donijeti revoluciju u borbi protiv zlouporabe hormona rasta," kazao je Jose Antonio Pascual, šef Anti-dopinške komisije Međunarodnog paraolimpijskog odbora. Brazilski dizač utega Bruno Pinheiro Carra bio je prvi dopingirani sportaš na paraolimpijskim igrama u Londonu.

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙