FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: rsal
ZAGREB, 7. rujna 2012. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

BRUXELLES

Američki atletičar Aries Merritt oborio je na mitingu Dijamantne lige u Bruxellesu svjetski rekord na 110 prepone. Merritt je 110 prepone otrčao za 12.80 sekundi, te za čak sedam stotinki oborio svjetski rekord Kubanca Dayrona Roblesa, postavljen još 2008. u Ostravi. Olimpijskom prvaku Merrittu (27) je utrka u Bruxellesu bila čak osma ove sezone u kojoj je bio ispod 13 sekundi, a malo mu je pomogao i vjetar u leđa od 0.3 metara u sekundi.

LONDON

Hrtvatski paraolimpijac Mladen Tomić osvojio je deseto mjesto u bacanju koplja na paraolimpijskim igrama u Londonu postavivši osobni rekord 39.07 metara. Tomić je popravio svoj dosadašnji rekord za 16 centimetara."Jako sam zadovoljan jer sam poravio osobni rekord. Jedino mi je žao što nisam dotaknuo granicu od 40 metara. Finale i plasman među osam, što bi mi osiguralo još tri pokušaja, bili su malo predaleko za mene", kazao je 36-godišnji Vinkovčanin koji ima natkoljenu amputaciju.

Tomić, koji radi kao montažer na Vinkovačkoj televiziji, iz Londona odlazi s dva osobna rekorda, te petim mjestom u kugli i desetim u koplju. Zanimljivo, on baca i disk, pa bi za četiri godine u Rio de Janeiru mogao nastupiti u tri bacačke discipline.

"Moja udarna disciplina je kugla, a za koplje i disk niti nemam previše vremena za treninge uz redoviti posao i obitelj. Za koplje nemam niti pravu trkačku protezu. Tko zna, možda za Rio ispunim sve tri norme, to mi je san, jer nastupiti na paraolimpijskim igrama pred toliko gledatelja je zaista velika stvar", zaključio je Tomić.

LONDON

Hrvatski plivači Kristijan Vincetić i Matija Grebenić nisu se plasirali u finale disciplina 100 slobodno i 50 delfin na paraolimpijskim igrama u Londonu. Obojica su plivala 18. rezultat kvalifikacija u svojoj disciplini.Vincetić je u kvalifikacijama utrke na 100 slobodno isplivao rezultat 1:00.86, a za plasman među osam najboljih bilo mu je potrebno dvije sekunde bolje vrijeme. Da je ponovio i rezultat kojim se kvalificirao na POI (59.24) ne bi bilo dovoljno za finale. Vincetiću je to bio treći nastup u Londonu nakon što je na bio deseti na 400 slobodno i na 100 delfin.

Grebenić je u kvalifikacijama utrke na 50 delfin također zauzeo 18. poziciju s rezultatom 52.12. Za finale je trebalo plivati brže od 43.29. Grebenića do konca igara još očekuje sutrašnji nastup na 100 slobodno, a najbolji rezultat ostvario je na 200 slobodno gdje je osvojio sedmo mjesto.

PAZIN

Hrvatski boćar Leo Brnić plasirao se u finale discipline brzinsko izbijanje na Europskom prvenstvu u Pazinu u kojemu će se u subotu od 18 sati za zlato boriti sa Slovencem Alešom Borčnikom. Brnić je do finala stigao tek na drugog kruga dodatnog razigravanja u polufinalu jer su on, Borčnik i Talijan Marco Ziraldo u osnovnom dijelu imali po 45 pogodaka. U prvom krugu razigravanja Borčnik je pogodio 24 boće i prošao u finale, dok su brnić i Ziraldo imali po 23 pogotka i stoga morali u drugi krug razigravanja. U njemu je naš reprezentativac imao 10, a Talijan devet pogodaka, pa se Brnić pridružio Borčniku.

U poslijepodnevnom dijelu programa Brnića očekuje još nastup u polufinalu štafetnog izbijanja u kojemu nastupa s Rolandom Marčeljom, a večeras će u finalu discipline pojedinačno klasično nastupiti Ante Grančić koji će se za zlato boriti protiv Talijana Denisa Pautassija.

Grančić je jutros u polufinalu svladao srpskog predstavnika Uroša Šarca sa 13-8, dok je Pautassi bio bolji od Slovenca Jure Kozjeka sa 13-5.

LONDON

Brazilski dizač utega Bruno Pinheiro Carra prvi je dopingirani sportaš na paraolimpijskim igrama u Londonu.

Carra je bio pozitivan 24. kolovoza, a suspendiran je točno na dan njegova nastupa u Londonu. Carra je uzimao zabranjene diuretike u kapsulama zelenog čaja zbog čega je suspendiran na devet mjeseci.U prvih pet dana POI u Londonu organizatori su obavili 300 testova, a 427 ih je obavljeno prije početka igara.

"Do konca igara testirat ćemo četvrtinu od 4.200 sportaša što je 20 posto više nego prije četiri godine u Pekingu", kazao je doktor Jose Antonio Pascual, šef Antidopinške komisije Međunarodnog paraolimpijskog odbora.

ROVINJ

Od 3. do 7. listopada ove godine Rovinj će biti domaćin jednog od najatraktivnijih svjetskih jedriličarskih natjecanja, Svjetsko prvenstvo klase RC44 koje je najavljeno u petak na svečanosti potpisivanja sporazuma o suradnji Adris grupe i Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS).Predsjednik HJS-a Marijan Hanžeković istaknuo je važnost održavanja SP-a u klasi RC44 za Hrvatsku. "Drugu godinu zaredom ugostit ćemo u Rovinju neke od najboljih svjetskih jedriličara i to ne bilo koju regatu, već upravo Svjetsko prvenstvo. RC44 vrlo je prestižno natjecanje i velika nam je čast da će se upravo u hrvatskim vodama ovi majstori jedrenja nadmetati za naslov svjetskog prvaka. Prigoda je to da u svijet još jednom pošaljemo sliku Hrvatske kao vrhunske nautičke i sportske destinacije, odnosno da novim generacijama jedriličara pokažemo što bi jednog danas možda mogli ostvariti u svojoj karijeri. Zahvaljujem našim partnerima Adrisu i ACI-u, bez kojih ovo natjecanje ne bi bilo moguće. Lani smo pokazali da zajedno možemo organizirati ovu sportsku priredbu na iznimno visokoj razini, sami smo sebi postavili letvicu vrlo visoko, no ne sumnjam da ćemo ove godine biti još i bolji domaćini. Među VIP gostima bit će i naša olimpijska reprezentacija, 12 sportaša koji su na OI London 2012. ostvarili neke od najboljih rezultata u povijesti hrvatskog jedrenja", rekao je Hanžeković. RC44 svjetska turneja sastoji se ove godine od pet regata na pet različitih lokacija diljem svijeta. Svi timovi jedre na identičnim jedrilicama RC44 koje je dizajnirao Russell Coutts, četverostruki pobjednik America's Cupa. Svaka posada sastoji se od vlasnika jedrilice, četiri amatera, tri profesionalna jedriličara i taktičara. Zanimljivo je da su vlasnici jedrilica uglavnom poslovni ljudi i uspješni poduzetnici.U Rovinj će doći najbolji jedriličari svijeta među kojima su i osvajači olimpijskih medalja, pobjednici America's Cupa i brojnih drugih regata. Poznata imena koja stižu u Hrvatsku predvode Russell Coutts, Paul Cayard, Ed Baird, Cameron Appleton, Larry Ellison, Markus Wieser, Luka Rodion, Michele Ivaldi, Johnatan McKee. Na regati će se natjecati 15 timova iz 11 zemalja. Uoči rovinjske regate natjecanja su se održala u Austriji, Italiji, Portugalu i na Kanarskim otocima.

AUCKLAND

Nogometaši Novog Zelanda kroče ka osvajanju naslova pobjednika kvalifikacijske zone Oceanija i šanse da se u majstorici s četvrtoplasiranom reprezentacijom Sjeverne i Srednje Amerike bore za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. Novozelanđani su u dvoboju 1. kola završne skupine slavili s 2:0 u gostima kod Nove Kaledonije, te dijele prvo mjesto sa Solomonskim otocima, koji su kod kuće s 2:0 slavili protiv Tahitija. U utorak Novozelanđani u Aucklandu dočekuju Solomonske otoke, najvećeg protivnika za prvo mjesto.

Novozelanđani su nastupili na prošlom SP-u 2010 zahvaljujući pobjedi nad Bahreinom u baražu, a u Južnoj Africi nisu doživjeli poraz jer su sve tri utakmice remizirali.

MOSKVA

Nogometaši Rusije pobjedom su započeli kvalifikacije za SP 2014 svladavši u Moskvi selekciju Sjeverne Irske s 2:0 pogocima Viktora Fajzulina (30) i Romana Širokova (78pen). Bila je to prva utakmica Fabia Cappela na klupi Rusije, čija igra nije oduševila malobrojne navijače na stadionu Lokomotive.

U skupini F još igraju Azerbejdžan - Izrael, te Luksemburg - Portugal.

MADRID

Belgijski biciklist Philippe Gilbert osvojio je 19. etapu utrke Vuelte, dok je Španjolac Alberto Contador nadomak ukupne pobjede dvije etape prije kraja. Gilbert je slavio na 183 kilometra dugoj etapi od Penafiela do La Lastrille, a drugi je etapu završio Španjolac Alejandro Valverde, koji drži drugo mjesto u ukupnom poretku. Contador vodi s 1:35 minuta prednosti ispred Valverdea, dok će trećeplasirani Španjolac Joaquim Rodriguez zaostaje 2:21 minuta. Utrka završava 9. rujna u Madridu.

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙