FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska će do 1. srpnja iduće godine, kada bi trebala ući u EU, dobiti novi Zakon o radu (ZOR) ili će se postojeći zakon podijeliti na dva nova - Zakon o radu i Zakon o socijalnim pravima, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. Mrsić je obećao da će se kroz to vrijeme provesti široka javna rasprava, ali sadašnji zakon mora biti promijenjen, bez obzira na rezolutno protivljenje sindikata, jer podaci da je ove godine u Hrvatskoj sklopljeno čak 130.000 ugovora o radu na određeno vrijeme, a svega 10.000 ugovora na neodređeno vrijeme, pokazuju da u ZOR-u nešto ne valja. S time se slažu i poslodavci, čiji je predstavnik Damir Kuštrak istaknuo da tržište rada mora biti u funkciji zapošljavanja a hrvatsko gospodarstvo, koje očekuje ulazak na tržište EU, mora pokušati povećati sadašnju razinu konkurentnosti. Sindikati se, međutim, izričito protive najavljenim izmjenama koje predviđaju uvođenje tzv. jedinstvenih ugovora o radu, jer to ocjenjuju kao fleksibilizaciju tržišta rada koja će za zaposlene značiti "potpunu vjetrometinu". Na sjednici GSV-a također je raspravljano o najavljenoj monetizaciji, tj. davanja u koncesiju autocesta, pri čemu su se sindikati unaprijed usprotivili toj mjeri jer "državno srebro i zlato treba po svaku cijenu čuvati od privatizacije i dugotrajnih koncesija". Mrsić je odgovorio da će se u monetizaciju ići ako se postigne dobra cijena sa zainteresiranim koncesionarima. Sindikati su i protiv Vladina zaključka da treba izmijeniti kolektivne ugovore u državnim poduzećima tako da se poravnaju s pravima iz kolektivnog ugovora za državne službe.

ZAGREB - Krajem kolovoza u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 301.583 nezaposlene osobe, što je u usporedbi sa srpnjem više za jedan posto ili 2.893 osobe, a u odnosu na kolovoz prošle godine broj nezaposlenih veći je za 5,7 posto ili 16.238 osoba, objavio je danas HZZ. Tijekom kolovoza u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 23.906 osoba, što je 25,4 posto više nego u lanjskom kolovozu. Pritom je 15.361 osoba u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa, 337 osoba iz drugih poslovnih aktivnosti, 2.793 iz redovitoga školovanja te 5.415 osoba iz neaktivnosti. Ukupno je tijekom kolovoza iz evidencije nezaposlenih izašlo 21.013 osoba, što je 1,4 posto manje nego u kolovozu prošle godine. Od toga je zaposleno 10.987 osoba, pri čemu je 10.111 osoba zaposleno na temelju zasnivanja radnog odnosa, a 876 na temelju drugih poslovnih aktivnosti. Najveći se broj osoba zaposlio u prerađivačkoj industriji (1.723), trgovini (1.549), pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane (1.104), građevinarstvu (1.096) te javnoj upravi i obrani (907). U kolovozu je na sezonskim poslovima zaposleno 1.549 osoba, što čini 15,3 posto od ukupno zaposlenih na temelju radnog odnosa. Broj zaposlenih sezonskih radnika smanjen je u odnosu na prethodni mjesec za 4.284 ili 73,4 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine za 157 osoba ili 9,2 posto.

ZAGREB - Referendum o prihvaćanju ili neprihvaćanju Dodatka I. Temeljnom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike u javnim službama održat će se od 11. do 13. rujna, izvjestili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici četiri sindikata - učitelja, zaposlenih u srednjim školama, znanosti i visokom obrazovanju te medicinskih sestara, koji su u sastavu Matice hrvatskih sindikata. Referendum će se provesti u svim ustanovama gdje su organizirana ova četiri sindikata, a riječ je o 1.401 ustanovi i 64 tisuće članova naših sindikata, kazao je glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Nijaz Karić. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata i Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je kako se referendum nije svidio vlasti i kada nisu imali silu argumenata onda su se poslužili argumentom sile. Na našu najavu referenduma, a ne na odbijanje njihova prijedloga, odgovorili su odmazdom i smanjivanjem prosvjetnog dodataka od 3, 5, 7 i 9 posto. Sada vlast zastrašuje ponovo i najavljuje smanjivanje koeficijenata za 10 posto, što je također pritisak na članove sindikata uoči referenduma, ustvrdio je Ribić. Članovima sindikata poručio je da su pravno u stanju zaštititi ih od bilo kakvog udara na njihove plaće, da će njihove interese znati obraniti i na sudu i za stolom, ali i na ulici štrajkom ako bude potrebno. "Vlada ne može otkazati TKU, ne može ukinuti prosvjedni dodatak niti smanjiti koeficijente bez pravnih posljedica", poručio je Ribić.

ZAGREB - Na Danima hrvatskog turizma (DHT), koji će se održati 18. i 19. listopada u Dubrovniku, središnje teme bit će hrvatski turizam u okvirima EU te glavni plan i strategija razvoja turizma Hrvatske, čiji će nacrt Ministarstvo turizma prvi put predstaviti na tim Danima. Prema programu DHT-a, koje je danas objavilo Ministarstvo turizma, prvog dana predviđen je Hrvatski turistički forum u sklopu kojeg će se uz ostalo obraditi i tema hrvatski turizam u EU, s posebnim naglaskom na perspektive i mogućnosti povlačenja sredstava iz fondova EU-a. Drugog dana DHT-a predviđeno je predstavljanje nacrta glavnog plana i strategije razvoja turizma Hrvatske, kojeg po narudžbi Ministarstva turizma od prošle godine izrađuje zagrebački Institut za turizam u suradnji s brojnim drugim institucijama i samim sektorom. Istog dana održat će se i tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima hrvatske Vlade, a tijekom DHT-a održat će se i brojni radni sastanci strukovnih udruga i stručni skupovi. Dodijelit će se i tradicionalne godišnje turističke nagrade za uređenost primorskih i kontinentalnih odredišta Plavi i Zeleni cvijet, za kvalitetu "Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku" te za djelatnike godine u turizmu.

ZAGREB - Tjedan je na Zagrebačkoj burzi počeo uz redovan promet od 8,6 milijuna kuna, nepromijenjenu vrijednost dioničkog indeksa Crobex, a pad specijaliziranog indeksa Crobex10 za 0,19 posto. Crobex tako trgovanje završava na 1.684,59 bodova, a Crobex10 na 918,24 boda. Ni jedna dionica kojom se trguje na službenom i redovnom tržištu danas nije imala više od milijun kuna prometa, već je taj promet zabilježen samo na MTP-u i to trgovanjem dionicama iločke tvrtka za proizvodnju i promet građevinskog materijala, Razvitak kojom je ostvareno 1,1 milijun kuna prometa, uz nepromijenjenu zadnju cijenu od 55 kuna. U trgovanju na službenom i redovnom tržištu najveći je promet imala dionica HT-a, 821,2 tisuće kuna, a cijena joj bilježi pad za 0,25 posto, na zadnjih 198,51 kunu. Dionica Vupika protrgovano je za 745,9 tisuća kuna, a cijena im je porasla 2,64 posto, na 97,51 kunu. Dionica Leda prodano za 615 tisuća kuna, uz rast cijene za 0,35 posto, na 5.700 kuna. Iako je dionica Diokija u današnjem trgovanju bilježila rast cijene za nešto više od 4,5 posto i najviša joj je cijena išla do 21,81 kunu, trgovanje je završila s padom cijene za 0,60 posto, na 19,93 kune, te s prometom od 416,5 tisuća kuna. Rast cijene očito je bio potaknut najavama Uprave Diokija da bi danas trebala biti izdana bankovna garancija nakon koje bi turski Caliskan uplatio avans za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dine Petrokemije, no kako do kraja trgovanja na Zagrebačkoj burzi nije bilo nikakvih daljnjih obavijesti o tome, sam je kraj radnog dana dionica Diokija završila s padom cijene.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙