FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Industrijske aktivnosti u eurozoni u kolovozu su smanjene trinaesti mjesec zaredom, više nego što je prvotno procijenjeno, iako po nešto nižoj stopi u odnosu na mjesec ranije, najnoviji su podaci tvrtke Markit. Konačni indeks menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor londonske istraživačke tvrtke Markit u kolovozu je iznosio 45,1 bod, blago ojačavši s najniže razine u 37 mjeseci od 44 boda, na koju se spustio mjesec dana ranije. PMI kojim su obuhvaćene tisuće proizvođača u 17-članoj eurozoni trenutno je na najvišoj razini u dva mjeseca, no lošiji je u odnosu na prvotno procijenjena 45,3 boda.

BERLIN - Aktivnosti u njemačkom industrijskom sektoru pale su u kolovozu više nego što se prvotno očekivalo, pokazali su konačni podaci tvrtke Markit Economics. Indeks menadžera nabave (PMI) iznosio u kolovozu 44,7 bodova, naprema prvoj procjeni koja je iznosila 45,1 bod. To znači da je ipak viši nego u srpnju kada je iznosio samo 43 boda ali je još uvijek ispod praga koji dijeli pad od rasta aktivnosti i ukazuje na ukupno pogoršanje uvjeta poslovanja. Kompanije koje su u kolovozu izvijestile o padu razine proizvodnje uglavnom su to povezale s manjim obujmom novih, ali i postojećih poslova. Smanjeni obujam poslovanja rezultirao je pak opreznijim zapošljavanjem u industrijskom sektoru. Proizvođači su ujedno izvijestili o popuštanju inflatornih pritisaka i najvećem padu proizvođačkih cijena od siječnja 2010. Izdvajaju se ipak ulazni troškovi, čiji je pad znatno usporio u odnosu na srpanj.

PEKING - Aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru pale su u kolovozu na najnižu razinu u više od tri godine budući da najvećeg svjetskog izvoznika i dalje pritišće usporavanje svjetskog gospodarstva, objavio je britanski bankarski gigant HSBC. Konačna vrijednost indeksa menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor, koji izrađuje međunarodni bankovni div HSBC, kliznula je u kolovozu na 47,6 bodova, sa 49,3 boda zabilježena u srpnju. To je najniža razina od ožujka 2009. i označava deseti uzastopni mjesečni pad, priopćila je banka.

PARIZ - Francuski premijer Jean-Marc Ayrault kazao je da je francuski financijski sustav snažan, premda je preko vikenda vlada u Parizu bila primorana pomoći posrnulom hiptekarnom zajmodavcu Credit Immobilier (CIF). "Globalno je sustav solidan, no postoji određen broj banaka i institucija koje zadaju probleme. Od dolaska na čelo vlade morali smo rješavati dva problema - CIF i Dexiju", kazao je Ayrault. Slučaj CIF "vrlo je važan i zbog toga što se radi o financiranju sektora nekretnina", ističe francuski premijer, ne navodeći imena banaka koje su zapale u teškoće. Francuska je u subotu objavila da će dati jamstva za CIF, koji je pogodila kriza likvidnosti budući da su se tržišta oglušila na njezine pozive za financiranjem a mora pribaviti 1,75 milijardi eura kako bi isplatila kreditore u listopadu.

FRANKFURT - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble upozorio je u ponedjeljak da ne bi trebalo previše očekivati od ovotjednog sastanka Europske središnje banke (ECB) na kojem bi prema očekivanju tržišta trebale biti objavljene nove mjere za suzbijanje krize. "Moramo biti vrlo oprezni da ne gajimo previše neutemeljenih očekivanja", rekao je Schaeuble u intervjuu za radio Deutschlandfunk. Njemačka vlada smatra da se „monetarna politika ne smije koristiti za financiranje državnog duga" i da se svaki potez u tom smjeru "mora sasjeći u korijenu", rekao je. Očekuje se da će upravno vijeće ECB-a na predstojećem sastanku u četvrtak ponovo priskočiti u pomoć eurozoni kako bi se riješila naizgled beskonačna dužnička kriza.

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica Europske unije okupit će se 22. i 23. studenoga na izvanrednom summitu na kojem će se razgovarati o višegodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2014.-2020., potvrdio je glasnogovornik Europskog vijeća. "Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je summit o europskom proračunu za 22. i 23. sudenoga", rekao je njegov glasnogovornik Dirk De Backer. Ciparsko predsjedništvo je prošli tjedan u Nikoziji organiziralo izvanredni sastanak ministara za europska pitanja zemalja članica, na kojem se isključivo raspravljalo o Višegodišnjem proračunskom okviru (MFF) EU-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje 2014.-2020.

LONDON/PARIZ/FRANKFURT - Europska tržišta ojačala su u ponedjeljak budući da je slabljenje proizvodnih aktivnosti u Kini i Europi dodatno potpirilo očekivanja da će središnje banke posegnuti za novim poticajnim mjerama. Londonski FTSE porastao je 0,7 posto na 5.749 bodova, frankfurtski DAX za 0,4 posto na 6.997 bodova, a pariški CAC za 0,5 posto na 3.431 bod. Konačni podaci kineskog indeksa menadžera nabave koji izrađuje banka HSBC pokazali su pad aktivnosti u industrijskom sektoru u kolovozu na najnižu razinu u više od tri godine, a aktivnosti u njemačkoj industriji također su se smanjile, i to više nego što se očekivalo. U takvom su okruženju dionice rudarskih kompanije ojačele u prosjeku 1,5 posto. Kazakhmys, Antofagasta i Rio Tinto dobile su na vrijednosti 2,5 posto, 2,3 posto i 2,1 posto.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva, no nada u nove poticajne mjere u Kini, SAD-u i eurozoni podržava tržišta. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,8 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,2 posto. Današnje trgovanje počelo je padom cijena dionica, nakon loših podataka iz kineskog gospodarstva. Indeks menadžera nabave (PMI), kojega sastavlja HSBC banka, skliznuo je u kolovozu na 47,6 bodova, najnižu razinu od ožujka 2009.

NEW YORK - Na Wall Streetu bi rujan mogao početi većim obujmom trgovanja, kako zahvaljujući završetku ljetne sezone, tako i nadi ulagača u odlučnije mjere Europske središnje banke za suzbijanje dužničke krize. Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 0,5 posto, na 13.090 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 1.406 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 3.066 bodova. Prošlotjedni pad cijena dionica, drugi tjedan zaredom, posljedica je suzdržanosti ulagača dok čekaju hoće li vodeće središnje banke u svijetu uvesti nove mjere za poticanje posustalih gospodarstava. Ulagači se nadaju da će čelnici ECB-a pokrenuti program kupnje obveznica prezaduženih članica eurozone kako bi smanjili cijenu njihovog zaduživanja i tako im olakšali izlaz iz dužničke krize.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙