FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 2. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je danas da je suglasan s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem da bi trebalo mijenjati način financiranja SNV-a, no predsjednika je upitao zašto ne problematizira i financiranje Katoličke crkve iz proračunskih zaliha. "Zašto baš SNV, zašto ne katolička crkva, koja iz državnih rezervi, već ne znam koliko godina, također dobiva novac", upitao je Pupovac, gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva". Naglasio je da ni on osobno ni SNV nisu zadovoljni činjenicom da iz proračunskih zaliha dobivaju novac za funkcioniranje organizacije, te da su od vlade tražili da za funkcioniranje SNV-a osmisli posebnu proračunsku stavku. Pupovac je odbacio tvrdnje da je u sukobu interesa jer kao predsjednik SNV-a predlaže manjinske programe, a kao član Vijeća za nacionalne manjine odlučuje o njihovu financiranju. Istaknuo je da je novac koji manjinskim programima dodjeljuje Savjet pod nadzorom Sabora, Ministarstva financija i Državne revizije. Na pitanje kako je sukob s Josipovićem, kojega Pupovac naziva "političkim prijateljem", eskalirao u kratkom vremenu i "je li se tu već dulje nešto kuhalo", odgovorio je da "ne vjeruje da se dulje kuhalo". "Mislim da je posrijedi problem u vezi s pojedinim napisima koji su se objavili u novinama koje izdaje SNV i u nekim drugim novinama i portalima, u vezi s pitanjem autorskih honorara i naplate autorskih honorara, gdje je predsjednik Josipović imao određenu ulogu prije nego što je postao predsjednik", rekao je Pupovac. Na pitanje je li Josipovića na reakciju natjerala povrijeđena taština, Pupovac je odgovorio, "Predsjednik nije imao državnog, ideološkog ni političkog razloga da to uradi. Nije čak imao niti pravnoga, koji bi se mogao nalaziti u bilo kojim zakonskim ni ustavnim odredbama. Međutim, volio bih da sam bio u prilici savjetovati mu da u to ne ide. Nažalost, nisam bio u prilici". Pupovac smatra da je polemika s predsjednikom Josipovićem prouzročila veliku štetu za državu i instituciju Predsjednika Republike, kao i "štetu koja je mogla ozbiljno poremetiti vrlo krhki balans i stabilnost međuetničkih odnosa u Hrvatskoj i koja je stvorila uznemirenost unutar srpske zajednice i u regiji". I dalje je uvjeren da Josipović nije trebao pozvati predsjednika Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakulu na proslavu obljetnice Oluje u Knin. Kazao je kako je Josipović za to mogao odabrati nekog predstavnika koji bi bio nesporni intelektualac iz reda srpske manjine ili nesporni autoritet iz Srpske pravoslavne crkve.

VARAŽDIN - Potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog Sabora Josip Leko danas je u Varaždinu izjavio kako očekuje da će se početi ostvarivati najavljene nove investicije u Hrvatskoj, otvarati nova radna mjesta te da će građani sljedeće godine bolje živjeti. Istaknuo je kako smatra da svaku vlast treba kontrolirati, ali da od oporbe osim kritika, očekuje i konstruktivnost, a nje se, kazao je, još nije moglo vidjeti. "Mislim da je logično očekivati od Vlade da radi u dva pravca – vatrogasno da osigura da se održi standard ljudi, ali i da radi grube poteze kako bi se hrvatski smjer preokrenuo u drugom pravcu jer se više ne može živjeti na tuđem novcu i tuđoj akumulaciji, i bilo bi nerazumno nastaviti istom linijom, istim stazama i istom metodologijom", rekao je Leko.

VARAŽDIN - Predsjednik Hrvatske demokratke zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko danas je u Varaždinu izjavio da Vlada nema program kojim bi zaustavila negativne trendove u Hrvatskoj te je njezin rad ocijenio jako lošim. "Gospodarska aktivnost pada, nezaposlenost raste, cijene su sve više i to postaje neizdrživo", rekao je Karamarko dodavši kako smatra da je Vlada nakon osam mjeseci vladanja trebala barem nagovijestiti da ima nekakav program za zaustavljanje negativnih trendova. Istaknuo je da nitko nije očekivao da će Vlada u sedam-osam mjeseci napraviti čudo, ali da je trebalo zaustaviti negativne trendove, doći na pozitivnu nulu i početi pokretati pozitivne procese. "I mi bismo voljeli da oni uspiju zbog svih nas jer nije dobro da nam pada kreditni rejting, da smo iz recesije prešli u depresiju i sve su to opasne situacije. Nisu kadri izvući zemlju iz krize i u nama će imati onakvu oporbu kakvu su zaslužili. Povećat ćemo brzinu i intenzitet kritiziranja i predlaganja rješenja", rekao je Karamarko dodavši da HDZ ima gospodarski program i da će iznositi elemente toga programa onda kada odluče da je to za njih najbolje. "Ova vlast je stvorila vrlo žestoku antipoduzetničku klimu, oni ubijaju srednji poduzetnički sloj iz kojeg se gradira i viši sloj, a koji mi doživljavamo, i koji bi u budućnosti trebao biti kralježnica gospodarskog razvoja i gospodarskih standarda Hrvatske", rekao je predsjednik HDZ-a.

ZAGREB - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je preporuke ministarstvima da kod planiranja proračunskih sredstava za 2013. godinu uzmu u obzir i novčana sredstva za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, na koje se RH obvezala potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Pravobraniteljica apelira da se pritom vodi računa o tome da je riječ o najosjetljivijoj i najugroženijoj kategoriji društva čiju zaštitu država mora jamčiti. Svaka restrikcija zbog koje bi se odustalo od mjera socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom dovela bi do neželjenih i nepopravljivih posljedica u budućnosti, ističe se u priopćenju iz Ureda pravobraniteljice. Preporuke su poslane svim ministarstvima relevantnima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Upozorava se i kako su prijašnjih godina proračunska sredstva, namijenjena osobama s invaliditetom, često bila umanjivana bez prethodne analize i opravdanih razloga te se izražava nada da će se ove godine nadležna ministarstva uspjeti izboriti za dostatna sredstva kako bi se izvršile obveze Republike Hrvatske iz međunarodno preuzetih obveza i omogućilo izjednačavanje mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

KRAPINA - Tjedan kajkavske kulture, jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u sjevernoj Hrvatskoj, svečano je otvoren večeras na krapinskom Trgu Ljudevita Gaja. "U današnje vrijeme neobično je važno da se kultura ne tretira kao nešto za što se kaže da je neproduktivno. Tjedan kajkavske kulture pokazat će da je itekako produktivan", istaknuo je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš otvarajući tu manifestaciju. Tjedan kajkavske kulture Krapina 2012. slavi kajkavski jezik u riječi, slici i pjesmi, a obiluje sadržajima za sve uzraste i glazbene ukuse. U ponedjeljak će se održati 11. znanstveni skup "Kajkavski jezik, književnost i kultura iz stoljeća", a kruna Tjedna je 47. Festival kajkavskih popevki.

ZAGREB - Koncertom benda Flogging Molly na MTV pozornici kod Starog grada večeras završava 14. Špancirfest u Varaždinu. Festival dobrih emocija počeo je 24. kolovoza, a u deset dana trajanja šetačima je ponudio više od 250 programa: koncerata, predstava za djecu i odrasle, uličnih programa i kreativnih radionica te brojne druge sadržaje za sve uzraste i različite ukuse. U njima je uživalo oko 200 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Osim u koncertnim i kazališnim programima, programima uličnih zabavljača, kreativnim radionicama, Vindilandu i kinu pod zvijezdama te Paletafestu, šetači su mogli uživati u bogatoj ponudi oko 150 izlagača koji su neizostavan dio Špancirfesta te u gastronomskoj ponudi ugostitelja i u brojnim popratnim sadržajima.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙