FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 2. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) u nadolazećim tjednima izradit će mehanizam izravne kupnje državnih obveznica radi stabilizacije troškova zaduživanja u eurozoni, izjavio je čelnik ECB-a Mario Draghi na novinskoj konferenciji nakon bančina zasjedanja na kojem su kamatne stope zadržane na postojećoj razini. "Upravni odbor banke, u sklopu svog mandata održavanja stabilnosti cijena u srednjem roku, i vodeći računa o svojoj neovisnosti u određivanju monetarne politike, može poduzimati izravne operacije na otvorenom tržištu odgovarajuće veličine kako bi postigla svoj cilj", rekao je Draghi. Najavio je da će Upravni odbor Banke razmotriti daljnje nestandardne mjere monetarne politike kako bi se poboljšala njezina transmisija. "U nadolazećim tjednima kreirat ćemo odgovarajuće modalitete za takve političke mjere", izjavio je Draghi. Najavio je i da će ECB u rujnu raspraviti o popuštanju svojih pravila o kolateralu, a mogao bi obnoviti i svoje ranije mjere, poput injekcije dugoročnih, vrlo jeftinih zajmova poslovnim bankama.

MADRID - Broj zahtjeva za naknadama zbog nezaposlenosti u srpnju je u Španjolskoj smanjen 0,6 posto u odnosu na lipanj te bilježi pad četvrti mjesec zaredom, pokazuju danas objavljeni službeni podaci. Ukupan broj zahtjeva za naknadama radi nezaposlenosti u prošlome mjesecu smanjen je za 27.814. Ukupan broj nezaposlenih u Španjolskoj sada iznosi 4,58 milijuna. Nezaposlenost među mladima u dobi do 25 godina u srpnju je smanjena za 2,8 posto. Španjolska ministrica rada Engracia Hidalgo u priopćenju je istaknula da smanjenje broja zahtjeva predstavlja pozitivan znak za tu zemlju. Napomenula je i da je to najveći pad broja zahtjeva od srpnja 2009. godine.

VARŠAVA - Poljsko tržište električne energije neće se u potpunosti liberalizirati prije 2015. godine, odnosno dvije godine kasnije nego je predviđeno, objavljeno je u četvrtak iz poljskog energetskog regulatora URE. "Želio bih do 2015. završiti liberalizaciju energetskog tržišta, što podrazumijeva da će otada sve cijene biti tržišno formirane", izjavio je Marek Woszczyk, čelnik URE-a za poljski poslovni dnevnik Puls Biznesu. "Donedavno sam mislio da je to moguće učiniti do 2013. godine, ali mala je vjerojatnost za to", kazao je. Poljska još kontrolira cijene struje za kućanstva, dok je za kompanije liberalizirala cijene još u 2007. godini. Ukupna potrošnja električne energije u toj zemlji u 2011. godini iznosila je gotovo 158 teravatsati.

FRANKFURT - Njemački proizvođač proizvoda za osobnu njegu Beiersdorf u četvrtak je izvijestio da mu je dobit nakon oporezivanja u prvih šest ovogodišnjih mjeseci blago smanjena na godišnjoj razini te je iznosila 248 milijuna eura. Nakon što se isključe posebni čimbenici, dobit nakon oporezivanja u prvom je polugodištu ove godine blago uvećana u odnosu na lani, i to za 2 milijuna eura, na 258 milijunara. EBIT marža uvećana je na 12,7 posto, s 12 posto u istom razdoblje godine ranije. Kao glavni razlog toga povećanja u tvrtki navode pozitivna kretanja njihova poslovanja na tržištima u nastajanju. Prihodi Beiersdorfa u prvom polugodištu 2012. godine uvećani su 5,5 posto, na 3,06 milijardi eura, dok je organska prodaja na razini grupe porasla 2,6 posto, objavio je taj proizvođač niza poznatih proizvoda za osobnu njegu, uključujući one brenda Nivea.

NEW YORK - Japanski proizvođač automobila Toyota izvijestio je da povlači oko 760.000 RAV4 vozila i 18.000 Lexus HS 250h hibridnih automobila s tržišta SAD-a kako bi ispravio pogrešku u njihovom stražnjem ovjesu. Ta pogreška nalazi se u modelu RAV4 automobila proizvedenih od 2006. do 2011. godine, a u Lexusu samo u vozilima proizvedenima 2010. Iz Toyote navode da je riječ o mogućnosti pojave hrđe ako matica na stražnjem ovjesu nije pravilno zategnuta, što bi nakon dužeg vremena moglo dovesti od problema u vožnji. Na to su Toyotu upozorile američke vlasti za sigurnost u prometu, koje su, nakon što su dobile sedam pritužbi vlasnika Toyotinih vozila, početkom lipnja otvorile istragu o kvarovima na RAV4s vozilima zbog toga što bi pojava korozije na stražnjem ovjesu mogla izazvati gubitak kontrole nad vozilom.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙