FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 28. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

VARAŽDIN - Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić danas je u Varaždinu s čelnicima grada i ravnateljima kulturnih ustanova razgovarala o projektima koje u tome gradu treba pokrenuti, a među njima su kazališna pozornica, koncertna dvorana i knjižnica. "Razgovarali smo o trogodišnjoj perspektivi te o obnovi kazališne pozornice i koncertne dvorane i zgradi nove knjižnice kao većim projektima kod kojih ćemo kombinirati sredstva europskih fondova, ministarstva i grada", rekla je ministrica. Dodala je da su na sastanku razgovarali o mogućnostima svih kulturnih institucija posebno te o "manifestacijama kroz koje se Varaždin profilira u odredište kulturnog turizma". Među takvim manifestacijama istaknula je Špancirfest, koji se u Varaždinu održava od 24. kolovoza do 2. rujna, a koji je ministrica nakon sastanka obišla u pratnji domaćina. "Sviđa mi se što je Špancirfest iz manifestacije relativno malog formata, vezane uz tradicijske obrte i lokalni identitet, izrastao u manifestaciju koja danas uključuje različite vrste glazbe i predstave, koja se proširila na sve oblike umjetnosti i daje mogućnost svima - od amatera i početnika do vrhunskih glazbenika i profesionalaca da se ovdje pokažu", rekla je ministrica Zlatar-Violić.

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su na izvanrednoj sjednici većinom glasova prihvatili zaključke kojima se primaju na znanje zahtjevi građana Jakuševca i podupiru svi prijedlozi usmjereni prema poboljšanju uvjeta života građana u zoni odlagališta otpada te zadužuje gradonačelnik i gradska uprava da u suradnji s tijelima državne uprave poduzmu odgovarajuće aktivnosti. HDZ-ovi zastupnici pri glasovanju su bili suzdržani. Gradska skupština zadužuje gradonačelnika i gradsku upravu da Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predlože da se pokrenu izmjene i dopune Zakona o zaštiti okoliša kojima bi se jedinicama lokalne samouprave omogućilo određivanje ekološke naknade zbog smanjenja kvalitete života i određivanje kriterija za isplatu do zatvaranja odlagališta. Osim toga, utvrđeno je da trenutačno nisu ispunjene pretpostavke koje bi omogućile drukčije odlaganje otpada na nekome drugom mjestu osim na Jakuševcu te da su potrebne mnoge aktivnosti kako bi se riješio problem odlaganja otpada u gradu Zagrebu.

ZAGREB - U raspravi o rješavanju problema odlagališta otpada Jakuševca na izvanrednoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine njezin predsjednik Davor Bernardić istaknuo je u ime kluba zastupnika SDP-a da građanima koji žive u susjedstvu treba dati pravednu naknadu za smanjenu kvalitetu života, a sjednicu su napustili Jakuševčani kad ih je Dan Špicer (SDP) optužio da ucjenom žele izboriti mnoge povlastice, dodajući kako njihovim apetitima vjerojatno neće biti kraja. "No, iskamčeni ustupci i cjenkanje pod prijetnjom blokade odlagališta nisu prihvatljivi i nitko ne može ucjenjivati više od 800.000 građana Zagreba", istaknuo je Bernardić i najavio da su potrebne izmjene zakona koje će omogućiti isplatu ekološke rente. Zagrebu je potrebno trajno i kvalitetno rješenje jer do 2018. mora imati centar za gospodarenje otpadom i energetsko postrojenje te izmjene prostornog plana koje će to omogućiti. To je podupro i Josip Kregar (nezavisni zastupnik), koji je upozorio da se ne može nastaviti s dosadašnjom praksom rješavanje problema. Po njegovu mišljenju, gradonačelnik nije ponudio konkretno rješenje problema, a za zahtjeve Jakuševčana potrebne su izmjene zakona jer nisu u skladu sa sadašnjim zakonskim rješenjima. Usprotivio se da se rješenje problema prebacuje na vladu te najavio da će zatražiti specifikaciju dosadašnjih isplata ekološke rente.

SPLIT - Na internetu je pokrenuta peticija kojom se od Vlade RH traži da preispita nedavnu odluku o zaustavljanju gradnje brze ceste Trogir-Omiš i upozorava da je ta cesta nužna jer se ljeti na jadranskoj magistrali između Trogira i Omiša stvaraju kolone vozila po desetak kilometara, što guši promet. Peticiju je pokrenula predsjednica splitskoga Gradskog kotara Žnjan-Pazdigrad Marijana Puljak, koja je danas izvijestila da ju je u protekla četiri dana potpisalo više od 400 građana. "Potpisivanje peticije nastavit će se još desetak dana, a nakon toga ćemo je proslijediti predsjedniku vlade Zoranu Milanoviću i ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću jer smatramo nužnim da se ta brza cesta izgradi što je moguće prije", rekla je Puljak za Hinu. Po njezinim riječima, najavljuje se gradnja nove zagrebačke obilaznice korištenjem bespovratnog novca iz Europske unije, a pritom se ne spominje gradnja brze ceste Trogir-Omiš. U peticiji se ističe da je jadranska magistrala od Trogira do Omiša "najzagušenija prometnica u Hrvatskoj".

ZAGREB - Hrvatski laburisti - stranka rada podružnice Zagrebačke županije protive se nastavku izgradnje mrtvačnice u Gorici Svetojanskoj na središnjem gradskom trgu započete 30. srpnja ove godine tvrdeći da se njenom izgradnjom pogoduje sadašnjem ministru zaštite okoliša i prirode i bivšem gradonačelniku Jastrebarskog Mihaelu Zmajloviću. Predsjednik podružnice Damir Hrdas podsjetio je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu da je Hrvatski sabor u svibnju po hitnoj proceduri prihvatio Vladin prijedlog izmjena Zakona o grobljima, a na koji su Laburisti i tada iznijeli kritike. Smatra kako se izmjenama izravno pogodovalo tadašnjem gradonačelniku, sadašnjem ministru zaštite okoliša i prirode Zmajloviću kako bi ostvario svoj projekt izgradnje mrtvačnice u Gorici Svetojanskoj na njenom središnjem trgu. Hrdas je istaknuo da je projekt izgradnje mrtvačnice na središnjem trgu bio odbijen šest puta jer su stručne studije pokazale da se radi o najlošijoj lokaciji od tri moguće za njezinu izgradnju, s čime se složilo i Ministarstvo kulture.

SISAK - Nakon tromjesečne kriminalističke istrage, Odsjek organiziranoga kriminaliteta sisačko-moslavačke Policijske uprave podnio je zbog 14 kaznenih djela zloporabe opojnih droga i dva kaznena djela nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari kaznene prijave protiv sedam osoba. Zbog nabave i preprodaje opojnih droga na području Hrvatske i Slovenije, udružile su se tri osobe iz Sisačko-moslavačke županije, dvije iz Zagrebačke i jedna osoba iz Splitsko-dalmatinske županije te jedan Slovenac. U akciji u kojoj su sudjelovale sisačko-moslavačka, zagrebačka i splitsko-dalmatinska Policijska uprava, zaplijenjeno je 245 grama marihuane i oko 150 tableta opojne droge ecstasyja, a kod osumnjičenika još je pronađeno 8,1 gram marihuane, digitalna vaga, automatska i poluautomatska puška, sačmarica, 184 komada raznog streljiva za puške i pištolje, tijelo ručne bombe i tijelo ručnog bacača granata (zolje).

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Splitu, zbog sumnje da su pokušali počiniti kazneno djelo računalne prijevare, odredilo je istražnji zatvor 31-godišnjem državljaninu Australije i Bugarske i mjere opreza protiv 40-godišnjega hrvatskog državljanina. Državljanin Australije i Bugarske (1981.) i hrvatski državljanin (1972.) ispitani su u odvjetništvu zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo računalne prijevare u pokušaju, izvijestilo je danas ODO na internetskoj stranici. Osnovano se sumnja da su 24. kolovoza 2012. oko 21,30 sati u Matošićevoj ulici u Splitu 31-godišnjak i 40-godišnjak radi stjecanja protupravne imovinske koristi na bankomat jedne banke pokušali postaviti uređaj za snimanje magnetskog zapisa s platnih kartica, tzv. skimmer, u čemu ih je zatekao policijski službenik, navodi Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

ZAGREB - Ugašen je požar na predjelu Lugovića, u blizini Bilica, u Šibensko-kninskoj županiji, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju su sudjelovale zračne snage i javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika i Vodica te DVD iz Vodica, Zablaća, Grebaštice i Perkovića s 18 vatrogasaca i šest vozila. Lokaliziran je požar koji je zahvatio 30 hektara borove šume i niskog raslinja kod Savara na Dugom otoku. Gase ga pripadnici Sezonske privremene vatrogasne postrojbe te vatrogasci DVD-a iz Sali i zračne snage. Na područje Rudina u blizini Kaštela poslana su vatrogasci iz Zagrebačke, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije, koji su se pridružili vatrogasnim snagama i pripadnicima Oružanih snaga. Požar je još aktivan, ali je pod nadzorom.

ZAGREB - U požaru obiteljske kuće na zagrebačkoj Trešnjevci poginuo je vlasnik kuće, doznaje se u policiji. Požar u obiteljskoj kući u Mosorskoj ulici na kućnom broju 18 izbio je iz nepoznatog razloga nešto prije 11,30 sati. Vatrogasci požar još gase, izvijestili su iz policije u kojoj kažu da bi se više pojedinosti trebalo znati nakon očevida koji će započeti čim vatrogasci ugase vatru.

DUBROVNIK - Požar na poluotoku Pelješcu kraj mjesta Putnikovići zahvatio je veliku površinu zasađenu borovom šumom i niskim raslinjem, a gašenje je otežano zbog nepristupačnog terena. Kako je istaknuo županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović vatrogasci nastoje spriječiti širenje požara prema naselju Putnikovići. Gašenje nam je otežano zbog nepristupačnog terena pa se moramo probijati ali za sada kuće nisu ugrožene, dodao je. Vjetar koji je noćas puhao oslabio je što ide u prilog vatrogascima, a uz pripadnike vatrogasnih postrojbi požar gase i dva kanadera.

ZAGREB - Na sutrašnjem koncertu američke rock skupine Red Hot Chili Peppers na zagrebačkom Hipodromu aktivisti i aktivistice Amnesty Internationala (AI) Hrvatske provodit će potpisivanje peticija za ratifikaciju Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka od strane Republike Hrvatske te podrške članicama ruske skupine Pussy Riot. Prvom akcijom AI se zauzima za ratifikaciju Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka od strane Republike Hrvatske. "Svrha ove Konvencije, koju je UN usvojio 2006. godine, jest spriječiti prisilne nestanke, otkriti istinu u slučajevima istih, kazniti počinitelje te osigurati reparaciju žrtvama i njihovim obiteljima", stoji u današnjem priopćenju AI. Hrvatska je, dodaje se, ovu Konvenciju potpisala, ali je do danas nije ratificirala, premda je 17 godina nakon završetka rata u Hrvatskoj još uvijek nepoznata sudbina više od 1700 osoba. AI tu akciju provodi uoči 30. kolovoza, Međunarodnog dana nestalih osoba.

OSIJEK - U prostorijama osječkoga Gradskog društva Crvenoga križa danas je otvorena izložba fotografija "Hvala Hrvatska" koju je organiziralo japansko Veleposlanstvo u Hrvatskoj u znak zahvale za pomoć poslanu Japanu nakon potresa koji je tu zemlju pogodio 11. ožujka prošle godine. Fotografije prikazuju stanje neposredno nakon potresa i plimnoga vala, razorne posljedice te elementarne nepogode te vidljivi napredak u obnovi nakon godinu dana. Japanski veleposlanik u Hrvatskoj Masaro Tsuji rekao je kako izložbom žele zahvaliti građanima i hrvatskoj vladi na brzoj reakciji u prikupljanju pomoći za stradale u velikom potresu i plimnome valu te osječkome Crvenom križu na organizaciji ljetovanja u svojem odmaralištu u Splitu za 25 učenika iz stradaloga japanskoga grada Sendaija. Dodao je kako japansko Veleposlanstvo godinama uspješno surađuje s lokalnim zajednicama na tom području te je, prepoznavši važnost poslijeratne obnove, financiralo 14 projekata, poput razminiranja u blizini Tenje i Bilja te opremanja osnovnih škola u Baranji.

ZAGREB - Izložba fotografija "Kriški oblizeki" čiji je cilj podsjetiti kako su izgledali počeci istoimene manifestacije slastica te najaviti nadolazeći, 15. Festival slastica "Kriški oblizeki" za 15. rujna u Križu, otvorena je danas u prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije. Izložbu na kojoj su izložene fotografije slastica, knjižice recepata te starinski pribor za pripremu slastica otvorila je načelnica Općine Križ Ivana Posavec Krivec. Istaknula je da izložbom pokušavaju pozvati građane da dođu na manifestaciju te isprobaju "nostalgične" okuse kriških slastica te podsjetila da je festival humanitarnog karaktera. "Ovo je festival koji je naš najjači 'brand'. Smatramo da Općina Križ na 'brandiranim' slasticama može temeljiti i svoju turističku ponudu", ustvrdila je Krivec. Smatra da je Križ manifestacijom uspio prikazati "slatku Hrvatsku za stolom" te da od vrijednosti, starina i tradicije ne treba bježati jer, istaknula je, svaka žena i domaćica može imati egzistenciju o onoga što je naučila od svoje majke ili bake.

ZAGREB - Gradsko kazalište Žar ptica u novoj će sezoni imati tri premijerne predstave, a upravo su u tijeku probe za prvu, "Mrvice iz dnevnog boravka" nastalu prema istoimenom hit romanu za tinejdžere Sanje Pilić, u režiji Franke Perković, koja se očekuje 25. rujna. Riječ je o duhovito napisanu romanu koji dotiče različite probleme s kojima se susreću djeca, njihovi prijatelji i roditelji, a u središtu je zagrebačka obitelj o kojoj pripovijeda njezin najmlađi član, desetogodišnji Janko. Predstava je namijenjena djeci od sedam do dvanaest godina. Za 5. studenog Žar ptica najavljuje premijeru engleske narodne bajke "Janko i čarobni grah" Josepha Jacobsa, u režiji Helene Petković. Popularna priča o dječaku koji se po stabljici čarobnog graha popne do čudesne zemlje iznad duge i oblaka potječe još iz srednjeg vijeka, a vjeruje se da su je u Englesku usmenom predajom donijeli Vikinzi. Joseph Jacobs obradio je bajku 1980. i objavio u knjizi "English Fairy Tales", a nekoliko je puta bila adaptirana za film. Predstava je namijenjena djeci od četiri do deset godina.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙