FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 3. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

JASENOVAC

Na romskom groblju Uštica u Jasenovcu obilježen je jučer Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, kojom prigodom su sudionici komemoracije, Romi iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, istaknuli potrebu promjene odnosa prema romskoj žrtvi u Drugom svjetskom ratu, koja je, kako je istaknuto, zaboravljena i prešućena. Uz Rome, komemoraciji su nazočili predstavnici najviših državnih institucija, jedinica lokalne i područne samouprave, diplomatskog zbora, sustradalačkog srpskog i židovskog naroda, te vjerskih zajednica, antifašista i nevladinih organizacija, navodi se u priopćenju predsjednika Organizacijskog odbora, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Kajtazi je u svojem govoru podsjetio na strahote koje su pretrpjeli pripadnici romskog naroda u logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, a posebice u koncentracijskom logoru Jasenovcu, u sklopu kojeg je bio i logor Uštica. Nažalost romska žrtva je zaboravljena i to se mora promijeniti, poručio je. Kajtazi je pozvao Javnu ustanovu spomen područja Jasenovca i Ministarstvo kulture da u idućoj godini ulože trud i sredstva kako bi se romsko groblje u Uštici uredilo i na njemu podigao primjeren spomenik. Ukazao je i na potrebu da se u školama uči o genocidu provedenom nad Romima. Potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica skupu je uputio pismo, a na skupu su govorili preživjeli zatočenik nacističkih logora, oskarovac Branko Lustig, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, u ime Vlade zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, a u ime Hrvatskog sabora zastupnik Zoran Vasić.

ZAGREB

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je Ministarstvo financija na nedopustivost objave osobnih podataka malodobnih osoba na listi poreznih dužnika, koju je to ministarstvo ovih dana objavilo na svojoj internetskoj stranici. Objavom osobnih podataka malodobnih osoba narušena je njihova privatnost i ugrožena dobrobit, ocjenujuje Jelavić koja ističe da je upozorenje i preporuku Ministarstvu financija uputila radi zaštite prava i interesa djece. Pravobraniteljica na svojoj web stranici navodi kako se zalaže za potpuno poštivanje zakonskih propisa u svim područjima, pa tako i poreznom sustavu Republike Hrvatske, no podsjeća i upozorava da je država po Konvenciji o pravima djeteta dužna, uvijek i u svakom svome postupanju, štititi najbolji interes djeteta. Stoga je, dodaje, upozorila ministra Slavka Linića da imena i osobni podaci djece nisu trebali biti javno objavljeni te da ih treba ukloniti s liste poreznih dužnika. Premda dijete može u određenim slučajevima postati porezni obveznik, primjerice kao vlasnik nekretnine, pravobraniteljica podsjeća kako je Općim poreznim zakonom određeno da se druga osoba, koja stvarno upravlja imovinom, smatra poreznim obveznikom za porezne obveze koje proistječu iz imovine kojom upravlja.

BRIJUNI

U utvrdi Minor na Malome Brijunu sinoć je premijerno izvedena predstava "Pokojnik" Branislava Nušića koju je režirala umjetnička voditeljica kazališta Ulysses Lenka Udovički. Nakon "Odiseja", to je druga premijera ovogodišnje sezone kazališta Ulysses. I ona se bavi temom povratka kući. To je, kako je rekla redateljica Udovički, britka satira o čovjeku koji je zabunom proglašen mrtvim i nakon nekoliko godina se vraća u svoj grad. To djelo, posljednji i po mnogima najbolji Nušićev komad, važno je i aktualno i dan-danas, zbog propitkivanja brojnih elemenata i momenata ljudske prirode koji su značajni za shvaćanje beskrupuloznih mehanizama na kojima društvo počiva, kaže Udovički. U glumačkoj ekipi "Pokojnika" su glumci Zijah Sokolović, Jelisaveta Seka Sablić, Miodrag Krivokapić, Filip Nola, Maja Posavec i Katarina Bistrović Darvaš. Predstava će biti reprizirana sve do 9. kolovoza a najdugovječnija predstava Ulyssesa i gotovo zaštitni znak ovoga teatra, "Kralj Lear", bit će reprizirana 10., 11. i 12. kolovoza.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙