FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: vkrb
ZAGREB, 29. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB -U akciji pojačanog nadzora pomorskog prometa na Jadranu "Sigurnost na moru 2012" koju su jučer provodile sve lučke kapetanije i ispostave s četiri broda i 24 brodice pregledano je 426 plovila i utvrđeno 135 prekršaja zbog čega je naplaćeno 151.800 kuna kazni, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Na cijelom hrvatskom morskom akvatoriju jučer do 19 sati pregledano je 15 brodova, 157 domaćih i 254 stranih jahti i brodica, a najveći broj prekršaja odnosio se na glisiranje preblizu obale. Zbog 135 utvrđena prekršaja naplaćeno je 65 novčanih kazni i ustanovljeno 77 nedostataka.

Plovidbu je nadziralo 68 djelatnika svih osam lučkih kapetanija iz Pule, Rijeke, Senja, Zadra, Šibenika, Splita, Ploča i Dubrovnika i 72 njihove ispostave. Akciju je s broda "Šibenik" pratio ministar Siniša Hajdaš Dončić, koji je naglasio da se najčešće radi o nepoštivanju osnovnih propisa sigurnosti pomorskog prometa, prije svega o prekoračenju brzine ili glisiranju na zabranjenim područjima.

ZAGREB- Na južnu stranu otočića Galešnjaka popodne se nasukala osammetarska motorna jahta na kojoj su bila četiri češka državljanina, no nitko nije ozlijeđen i nema prodora mora u plovilo, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru po dojavi je na mjesto nasukanja uputila plovilo Lučke kapetanije Zadar koje se trenutno nalazi na toj poziciji. Plovilo je u potpunosti nasukano na pličinu, a na poziciju je stigao i vlasnik plovila koji će tijekom sutrašnjeg dana organizirati odsukanja koje trenutno zbog oseke nije moguće.

Jahta je u vlasništvu čarter tvrtke Grginić jahte iz Zagreba. Sukladno Pomorskom zakoniku, protiv vlasnika će biti podnesen prekršajni nalog i naplaćena novčana kazna zbog nepažnje, odnosno plovidbe nedozvoljenim prolazom.

DALJ/ERDUT - Ministar branitelja Predrag Matić danas je obiteljima šestorice pripadnika 1. gardijske brigade "Tigrovi", koji su poginuli u neprijateljskom raketiranju 25. srpnja 1991. godine između Dalja i Erduta, uručio visoka vojna odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog kojima je poginule branitelje posmrtno odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Na prigodnoj svečanosti, održanoj pored Spomen-ploče na mjestu njihove tragične pogibije na prostoru bivšeg odmarališta Vodovod Osijek uz prometnicu Dalj-Erdut, ministar Matić u govoru se prisjetio hrabrih branitelja koji su svoje živote položili u obrani državne granice 1991. godine prilikom bjesomučnog topničko-raketnog napada s teritorija Vojvodine. U ime civilne vlasti Osječko-baranjske županije "na svetim žrtvama hrvatskih domoljuba" zahvalio je župan Vladimir Šišljagić. Izrazio je žaljenje što odgovorni za njihovu pogibiju do danas nisu kažnjeni za svoje zločine. Nazočan je bio i donačelnik općine Erdut Dragan Vulin. U ime suboraca govorio je Damir Jašarević, predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovar, u čijoj je organizaciji danas obilježena obljetnica stradavanja šestorice "Tigrova", a prigodnim riječima nazočnima se obratio i Josip Lucić, ratni zapovjednik 1. gardijske brigade "Tigrovi". Svi su oni istaknuli kako se žrtve onih koji su svoje živote položili na oltar Domovine nikada ne smiju zaboraviti.

ZAGREB-U 14,30 sati lokaliziran je požar koji je poslije podne buknuo sjeverno od splitskog groblja Lovrinac te zahvatio travu, nisko i visoko raslinje, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara sudjelovala su 53 gasitelja s 10 vatrogasnih vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Split te dobrovoljnih vatrogasnih društava Žrnovnica, Podstrana, Vranjic, Solin i Split, stoji u priopćenju DUZS-a. Požar je iz zraka gasio jedan helikopter s uređajem za gašenje.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙