FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Francuska i Njemačka osnovat će radnu skupinu za krizu eurozone, najavili su ministri financija Wolfgang Schaeuble i Pierre Moscovici u Berlinu u ponedjeljak nekoliko dana nakon što su čelnici dviju zemalja prošli tjedan čvrsto upozorili Grčku da mora ispunjavati svoje reformske obveze. "Predani smo održivosti eurozone, a to znači trajnosti i stabilnosti eurozone", rekao je Moscovici nakon susreta s njemačkim ministrom, a njegov kolega Schaeuble je inzistirao na "potrebi snažnog rasta u Europi i eurozoni". Zato je potrebno ojačati europski bankovni sustav, rekao je Schaeuble. Francuska i Njemačka će kroz tu radnu skupinu pripremiti strukturalno rješenje prije idućeg sastanka šefova vlada ili država članica Europske unije 18. i 19. listopada. Razgovori dvojice ministara financija nastavak su sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o dužničkoj krizi eurozone. U četvrtak su Merkel i Hollande poručili Grčkoj da mora provoditi preuzete reformske obveze u zadanom roku u zamjenu za isplatu nove tranše kredita.

STOCKHOLM - Vodeći poljoprivredni proizvođači iz skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 moraju dogovoriti koordinirane mjere kako bi prigušili zabrinutost zbog skoka cijena hrane, kazao je u ponedjeljak čelnik UN-ove agencije za hranu. "Trebamo koordiniranu akciju, a vjerujem da je G20 dovoljno odgovoran da je i poduzme", rekao je Da Silva na tiskovnoj konferenciji koja je upriličena povodom konferencije o vodi u sklopu Svjetskog tjedna vode u Švedskoj. Čelnik UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu Jose Graziano da Silva naglasio je da trenutni rast cijena hrane ne bi okvalificirao kao krizu, ali bi one mogle dosegnuti kritično visoku razinu iduće godine ako žetva u južnoj hemisferi razočara. U razgovoru za Reuters precizirao je da bi koordinacija na razini G20 trebala uključivati izbjegavanje jednostranih zabrana izvoza i poticanje potrošnje zamjenskih namirnica, primjerice graha u Latinskoj Americi i kasave u Africi. Podsjetio je da se čak 85 do 95 posto žitarica koje su najviše poskupjele, dakle pšenica i kukuruz, proizvodi u zemljama članicama G20. Da Silva primjećuje da sadašnja poskupljenja nisu bili tako ozbiljna kao ona iz 2007. i 2008. godine, kada je zbog hrane došlo do prosvjeda u Egiptu, Kamerunu i Haitiju. "Nema krize. Panična kupnja hrane je upravo ono što želimo izbjeći u ovom trenutku", kazao je.

PARIZ - Francuska je u ponedjeljak prodala 6,99 milijardi eura kratkoročnog duga, izvijestila je agencija za upravljanje dugom (AFT), čiji podaci pokazuju da su ulagači ponovo pristali platiti Parizu da od njih posudi novac na tri mjeseca odnosno pola godine. Ulagači su za 12-tjedne, 25-tjedne i 51-tjedne trezorske zapise predali ponude ukupne vrijednosti 16,6 milijardi eura. AFT je uoči aukcije naznačila da prodajom zapisa želi prikupiti 5,8 milijardi do sedam milijardi eura. Prinosi su bili neznatno viši nego na prošlotjednoj aukciji, ali su oni na 12-tjedne i 25-tjedne trezorske zapise ostali u negativnom teritoriju i u prosjeku su iznosili minus 0,013 odnosno 0,009 posto. Prinos na 51-tjedne zapise iznosio je 0,005 posto. Ulagači još čekaju detalje plana Europske središnje banke (ECB) koji bi trebali pomoći sniziti troškove zaduživanja Španjolske i Italije. Ujedno potražnja za dužničkim papirima zemalja u srcu eurozone, uključujući Francusku, Austriju, Belgiju, Finsku, Luksemburg, Njemačku i Nizozemsku, ostaje nepromijenjena.

BEČ/ZAGREB - Grčka bi trebala dobiti više vremena za otplatu svojih dugova pod uvjetom da nastavi provoditi reforme i mjere štednje dogovorene s Europskom unijom, rekao je austrijski kancelar Werner Faymann, zauzevši blaže stajalište od susjedne Njemačke, koja se tomu za sada protivi, prenose u ponedjeljak europski mediji. Europski čelnici ističu da bilo kakva odluka o Grčkoj ovisi o izvješću "trojke", predstavnika Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje se očekuje potkraj rujna ili početkom listopada. Trojka će odlučiti hoće li Grčka dobiti iduću tranšu pomoći od 31,5 milijarda eura ili bankrotirati. Kriza i nezaposlenost u Grčkoj toliki su da "bez odgode plaćanja ona neće uspjeti", rekao je Faymann, predsjednik Socijaldemokratske stranke Austrije (SPOe), u intervjuu za list Oesterreich od nedjelje. "To može biti odgoda od dvije ili tri godine, o tome trebaju odlučiti stručnjaci", dodao je. Najvažnije je da se Grci "pridržavaju reformi i ciljeva štednje koje su s nama dogovorili", istaknuo je. "Ako to bude zajamčeno, podržao bih odgodu otplate". Austrijska ministrica financija Marija Fekter, članica konzervativne Narodne stranke koja vlada u koaliciji sa socijaldemokratima, protivi se tomu da se Grčkoj da više vremena.

BEČ - Poboljšavanje globalne nuklearne sigurnosti nakon prošlogodišnje nesreće u japanskoj Fukushimi i dalje mora ostati naša najveća briga, usprkos učinjenih pozitivnih koraka, kazao je ponedjeljak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano. "Još puno toga mora biti učinjeno i ne smijemo se opustiti", kazao je Amano na početku konferencije koju u Beču organizira IAEA-a a čiji je cilj jačanje međunarodnih standarda kako bi se spriječilo ponavljanje nesreće u japanskom reaktoru. "Nesreće više nisu glavne vijesti medija, ali osnovno je da svi mi, sve zemlje članice IAEA-e, zadržimo osjećaj važnosti rješavanja tog pitanja", kazao je japanski diplomat. Na izvanrednom sastanku u Beču sudjeluju predstavnici 75 zemalja. IAEA vjeruje da će se globalno korištenje nuklearne energije povećati za 100 posto do 2030.

NEW YORK - Euro je u ponedjeljak blago ojačao prema dolaru u mršavoj trgovini na međunarodnim tržištima jer je neočekivano snažan pad njemačkog indeksa poslovne klime potaknuo nade da bi Njemačka mogla poduzeti odlučnije korake kako bi potaknula gospodarski rast u eurozoni. Euro je ojačao prema dolaru 0,1 posto, na 1,2528 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo i 1,2535 dolara. Na istom je postotnom dobitku bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 98,52 jena. Dolar je pak ostao nepromijenjen prema jenu na 78,68 jena. Očekuje se da će euro dodatno ojačati prije govora predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea na godišnjem skupu u Jackson Holeu krajem tjedna, jer se očekuje novi ciklus ublažavanja američke monetarne politike, usmjeren na poticanje posustalog američkog gospodarstva.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙