FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 25. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Oproštajna poruka redatelja Tonyja Scotta ne otkriva razlog njegova samoubojstva, objavio je u petak Los Angeles Times, pozivajući se na izvore iz institucija koje istražuju smrt koja je zbunila Hollywood. U oproštajnoj poruci i pismima koja je ostavio prije smrtonosnog skoka s mosta iznad luke u Los Angelesu slavni redatelj nije spomenuo zdravstvene probleme, a LA Times doznaje kako vlasti ne isključuju mogućnost da se možda nikad ne otkrije razlog samoubojstva 68-godišnjeg redatelja koji je svjetsku slavu dosegao filmovima Top Gun, Dani groma, Policajca s Beverly Hillsa 2, Grimizna plima i Zanimanje špijun. Nakon samoubojstva pojavila su se nagađanja da je Scott imao tumor na mozgu, no njegova obitelj je to opovrgnula, a i obdukcija nije otkrila znakove mogućeg tumora. Konačni uzrok smrti trebao bi biti poznat za nekoliko tjedana kada se dobiju rezultati toksikoloških analiza i drugih testiranja. Do tada će smrt Tonya Scotta, mlađeg brata također slavnog holivudskog redatelja i oskarovca Ridleya Scotta, biti misterija za svijet filmske i televizijske industrije u kojem je uživao ugled.

LONDON - Stariji vozači nemaju veće izglede da će poginuti na cesti nego dvadesetogodišnjaci, poakzala je britanska studija prometnih nesreće s fatalnim posljedicama koja je obuhvaćeno dvadesetogodišnje razdoblje. Posljednjih je godina došlo do promjene u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama u smjeru zahtjevnijih postupaka obnove vozačke dozvole starijim osobama za koje se često pretpostavlja da su opasniji na cesti od mlađih vozača zbog slabijeg vida i slabljenja kognitivnih sposobnosti. "Često se pozornost usmjerava na starije vozače kao potencijalnu opasnost po njih same i druge vozače", rekao je Jonathan Rolison koji je vodio studiju sveučilišta u Plymouthu u Velikoj Britaniji. Rolison i njegove kolege su u studiji pregledali dokumentaciju britanske policije o smrtonosnim cestovnim nesrećama u razdoblju od 1989. do 2009. godine. Oni su otkrili da je rizik pogibije za volanom kod starijih vozača i mladih sličan. Među mlađima od 29 godina je od 100 milijuna vožnji 13 završilo fatalno, a među starijima od 70 godina fatalnih je nesreća bilo 14.

LOS ANGELES - Američki glumac Tom Cruise će nakon razvoda od Katie Holmes davati 400.000 dolara godišnje (oko 2,4 milijuna kuna) za uzdržavanje svoje šestogodišnje kćeri Suri sve njezine 18. godine, objavio je internetski portal TMZ.com. Katie Holmes zbog predbračnog ugovora nije imala pravo na alimentaciju ili podjelu imovine, navodi TMZ pozivajući se na izvore koji su imali uvid u sudske dokumente oko razvoda koji američki mediji nazivaju "TomKat", a koji je finaliziran početkom tjedna. Cruise će uzdržavanje kćeri plaćati 400 tisuća dolara na godinu sve do Surina 18. rođendana, odnosno ukupno 4,8 milijuna dolara. U to nisu uključeni njezini liječnički, obrazovni i izvanškolski troškovi koje će također podmirivati slavni glumac, navodi TMZ. Odvjetnici Toma Cruisea i Katie Holmes nisu htjeli komentirati ove navode. Katie Holmes (33) iznenadila je Cruisea u lipnju podnošenjem zahtjeva za razvod nakon šestogodišnjeg braka jer nije željela da joj kćer školuju scijentolozi.

RIM - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji sljedeći mjesec slavi 76. rođendan, u petak je odbacio tvrdnje starlete Sabine Began da je zatrudnjela s njim. Njemačka starleta bošnjačkih korijena, 38-godišnja Sabina Began, koja je postala poznata tijekom otkrića afera s "bunga bunga" zabavama bivšeg predsjednika talijanske vlade Silvija Berlusconija, tvrdi da s njim očekuje dijete, objavili su u petak talijanski mediji. Began je u razgovoru za talijanski list Il Fatto Quotidiano rekla da je trudna i da je sigurna da je Berlusconi otac jer je "samo s njim spavala". Vijest je navela Berlusconijeva odvjetnika Niccoloa Ghedinija da odbaci njene izjave. "To je očito živopisna vijest, ironična i svojestvena ljetnom razdoblju, koja nema nikakve veze sa stvarnošću", rekao je Ghedini u izjavi. Starleta, koja se prije 26 godina iz Njemačke odselila u Italiju gdje je glumila u filmovima koji su snimani za Berlusconijeve televizijske postaje i koja se prije zvala Sabina Beganović, izjavila je da je Berlusconi nakon odlaska s mjesta predsjednika vlade "vrlo deprimiran" zbog problema s pravosuđem. Began je time potvrdila izjave glavnog urednika dnevnog lista "Il Giornale", Vittorija Feltrija, koji tvrdi da je 75-godišnji Berlusconi pao u duboku depresiju.

PARIZ - Britanskom dizajneru visoke mode Johnu Gallianu, kojeg je francusko pravosuđe u rujnu 2011. osudilo na globu od 6.000 eura pošto je proglašen krivim zbog antisemitskih uvreda, dekretom francuskog predsjednika Francoisa Hollandea oduzet je orden Legije časti. Nakon što je u javnost procurila snimka na kojoj Galliano vrijeđa Židove u pariškom lokalu u četvrti Marais, modna kuća Dior mu je dala otkaz s mjesta kreativnog direktora, a prijetilo mu je i šest mjeseci zatvora. Na sudu se branio izjavama kako je njegov ispad rezultat uzimanja mješavine alkohola i tableta za spavanje. Više puta se ispričao zbog ispada i otišao je na odvikavanje.

ZAGREB - Jedna norveška umjetnička galerija izgubila je vrijedan primjerak Rembrandtova bakroreza iz 1658. nakon što ga je, pokušavajući uštedjeti na kurirskoj pošti i osiguranju, poslala običnom poštom. Galerija Soli Brug iz gradića Greaakera, oko 80 kilometara južno od Osla, primjerak Rembrandtova bakroreza kaligrafa Lievena Willemsza van Coppenola vrijedan do 6,8 tisuća eura kupila je od jednog britanskog trgovca umjetninama. No, želeći uštedjeti na skupim troškovima osiguranja i kurirske pošte, galerija se odlučila svoju akviziciju iz Velike Britanije dopremiti običnom poštanskom službom, nakon čega je umjetnina nestala u bespućima norveškog poštanskog sustava, prenosi britanski Guardian. "Korištenje kurirske pošte ili posebnog osiguranja je prilično skupo pa se uobičajeno koristimo običnom poštom", kazao je Ole Derje, direktor galerije u čijoj su ponudi, među ostalima, djela majstora kao što su Duerer, Rembrandt, Goya, Munch i Dali. "Bakrorez je vrijedan između 40 i 50 tisuća kruna (5.400-6.800 eura) a poštanska služba nam nudi kompenzaciju u visini 500 do tisuću kruna", dodao je. Prema njegovim riječima galerija je zaprimila obavijest o prispjeloj pošiljci, no kad ju je otišao podići, nigdje je nije bilo. Glasnogovornica norveške poštanske službe Hilde Ebeltoft-Skaugrud izrazila je žaljenje zbog nemilog događaja te vlasniku galerije savjetovala korištenje odgovarajućeg oblika poštanske usluge kod slanja vrijednih predmeta ubuduće.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙