FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: rtom
ZAGREB, 6. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

LOS ANGELES - Oko 300 fanova američke glumice Marilyn Monroe okupilo se u nedjelju na malom groblju Westwood Village Memorial Parku u zapadnom dijelu Los Angelesa na 50 godišnjicu smrti holivudske filmske zvijezde. Svečanost na groblju održana je u podne, a fanovi, prijatelji i potomci bliskih osoba održali su govore u počast glumice koja je umrla od predoziranja 5. kolovoza 1962. godine u svojoj vili u Bretwoodu. Za tu priliku bio je podignut bijeli šator s ekranom kako bi svi okupljeni mogli pratiti ceremoniju kojom je završen tjedan obilježavanja godišnjice u organizaciji nekoliko fan klubova najpoznatijeg holivudskog seks simbola.

ZAGREB/PASADENA - Robotsko vozilo "Curiosity" američke svemirske agencije NASA uspješno se u ponedjeljak ujutro spustilo na Mars, nakon stotina milijuna milja koliko je prošlo kroz svemir, objavile su ekipe u NASA-inu centru u Pasadeni u saveznoj državi Kaliforniji. Robot se spustio nešto iza 07.31 po srednjoeuropskom vremenu. "Dodir s tlom je potvrđen", objavio je stručnjak iz NASA-ine kontrole u centru Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni. Nešto prije 7 sati i 30 minuta, misija kontrole primila je prvi robotov signal, prije nego je ušao u atmosferu crvenog planeta, a zatim je potvrdio i svoj pad na planet. Curiosoty je ime tonu teškog robota-laboratorija, koji je pak dio četiri tone teškog NASA-ina znanstvenog laboratorija za Mars. Taj sofisticiorani robot mogao bi dati podatke je li na Marsu ikada bilo života i je li život moguć, odnosno, kako piše CNN, parafrazirajući slavnu rečenicu iz filma Casablanca: Od svih gradova u svijetu "zašto bi život bio moguć jedino na planetu Zemlji". Nešto prije njegova spuštanja, uz smijeh i pljesak, voditelji su kontroli podijelili čokoladice Mars, a pravo je olakšanje i oduševljenje nastupilo kada je robot poslao prvu fotografiju začudne oštrine svoje sjene na tlu crvenog plaenta pošto je sletio.

TOKIO - Japanac koji je bio kuhar pokojnome sjevernokorejskom vođi Kim Jong-ilu posjetio je Pjongjang prvi put u zadnjih 11 godina i sastao se s novim šefom države Kim Jong-unom i njegovom suprugom Ri Sol-ju koju je opisao kao "lijepu i šarmantnu", objavili su japanski mediji. Kenji Fujimoto, a to mu je pseudonim, radio je kao osobni kuhar pokojnoga Kima krajem osamdesetih i u devedesetima, a novinarima u Pekingu, na povratku iz Sjeverne Koreje, rekao je kako je Kim Jong-unu bilo drago što su se sastali, objavile su agencije Kyodo i Jiji. Fujimoto je 2003. objavio memoare u kojima je pisao o vremenu kad je bio glavni kuhar Dragomu Vođi. Po njegovim riječima, mladi je Kim "uživao" u tuni koju je kuhar donio za njega, javlja Kyodo. Japanski kuhar čija je knjiga pružila rijedak uvid u stanje u vladajućem domaćinstvu Sjeverne Koreje, danas uvijek nosi tamne sunčane naočale, razna pokrivala za glavu i često se seli jer smatra da mu je život ugrožen. Fujimoto je za Kim Jong-ila radio 13 godina od 1988., a mladoga Kima upoznao je u to vrijeme kad je više od milijun Sjevernokorejaca umrlo od gladi. U knjizi je istaknuo baš Kim Jong-una kao najdražega sina Dragoga vođe. O njemu piše kao o "princu" i kaže kako je najsličniji ocu.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙