FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 1. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ - Eiffelov toranj ekološki se osvještava i uskoro će proizvoditi dio energije koja mu je potrebna za rad pomoću uređaja na snagu vjetra i solarnih panela, objavila je tvrtka koja upravlja simbolom francuske prijestolnice. Na prvom katu, koji je najprostraniji, u jeku su radovi na obnovi kako bi toranj postao što dostupniji, privlačniji i ekološkiji, objasnio je predsjednik SNTE-a Jean-Bernard Bros. Na visini od 57 metara prvi kat je dosad bio najslabije posjećen kat tornja, što bi se moglo promijeniti zahvaljujući prozirnom podu kroz koji će se vidjeti udaljeno tlo, a omeđivat će ga četiri stupa tornja. Radovi predviđaju i male uređaje za proizvodnju energije na vjetar, solarne panele, te uređaje za skupljanje kišnice. Cilj je poboljšati energetske performanse tornja za 30 posto. Za slabo pokretne toranj će biti dostupniji, a predviđa se i otvaranje kongresne dvorane na tom katu i obnova muzeja i restorana. Radovi bi trebali biti završeni krajem 2013. i stajat će 25 milijuna eura, koje u potpunosti financira SNTE. Eiffelov toranj, sagrađen za Svjetsku izložbu u Parizu 1889., jedan je od najposjećenijih spomenika na svijetu.

ATENA - Grčki građani, kako se kriza u toj zemlji produbljuje, više si ne mogu priuštiti "plave kuverte" s izdašnim svotama za djelatnike javnog sektora. "Iako kriza nije smanjila broj slučajeva korupcije, znatno je smanjila iznose", kazao je za Skai TV Leandros Rakintzis, zadužen za slučajeve korupcije u javnom sektoru. "Činovnici su spustili svoje cijene", dodao je. Grčka se godinama bori protiv korupcije koja nagriza napore za reformom ekonomije. Po podacima za 2011., zdravstveni sektor i porezne vlasti na vrhu su popisa korupcije. "Međutim, više nema novca za ozbiljne prijestupe", rekao je Rakintzis.

ŽENEVA - Dragocjena Stradivarijeva violina, koju je u jednom vlaku u Švicarskoj zaboravio rastreseni putnik, predana je u ured za pronađene stvari dan i pol kasnije, na kolodvoru u Bernu, doznaje se od kantonalne policije. Zaboravni violinist posudio je violinu. U petak navečer je sišao s vlaka u Bernu i ostavio instrument u futroli u vlaku. Shvatio je što je učinio tek kad je vlak otišao i javio policiji. Kontrolor je bezuspješno pretražio vlak, ali nakon pregleda snimaka kontrolnih kamera, objavljena je snimka putnika koji je izašao s instrumentom na stanici u Kehrsatz Nordu. Manje od 24 sata kasnije violinu je nepoznata osoba predala u uredu za pronađene stvari u Bernu. Stradivarijeva violina može stajati i više milijuna eura. Tijekom aukcijske prodaje u dobrotvorne svrhe 2011. u Londonu jedna takva violina je prodana za više od 11 milijuna eura.

WASHINGTON - Pravilo da žene i djeca prvi napuštaju brod koji tone je mit, tvrde švedski znanstvenici pošto su proučili osamnaest pomorskih nesreća u kojima su se muškarci uglavnom brinuli za vlastitu kožu. Brodolom Titanica koji je preživjelo 70 posto žena i djece i tek 20 posto muškaraca iznimka je od tog pravila, kažu Mikael Elindera i Oscar Erixson sa sveučilišta u Uppsali, u Švedskoj, koji su analizirali stopu preživljavanja 15.000 brodolomaca između 1852. i 2011. Muškarci na brodu koji tone imaju općenito dvaput više izgleda za spašavanje od žena, a djeca još lošije prolaze od ovih potonjih. Titanic, potonuo 1912., i Birkenhead, koji je 1852. završio na dnu Indijskog oceana, jedina su dva analizirana broda na kojima je preživjelo više žena nego muškaraca. Primjer brodoloma Coste Concordije početkom 2012., kada je kapetan napustio brod i ostavio 4.200 putnika, među kojima je 32 izgubilo život, pokazuje da su kapetan i njegova ekipa također skloni prvo se pobrinuti za sebe. Po švedskoj studiji, takvo ponašanje nije neobično, s obzirom da članovi posade "i inače imaju višu stopu preživljavanja od putnika i samo je devet od šesnaest kapetana potonulo zajedno s brodom". Slične razlike po spolu primijećene su i u drugim istraživanjima o ponašanju ljudi u prirodnim nepogodama.

WASHINGTON - Sve američke zastave koje su prije više od četrdeset godina na Mjesecu postavili astronauti što su se spustili na taj Zemljin prirodni satelit još su ondje, osim jedne, rekao je u ponedjeljak znanstvenik NASA-e. Zastavu koja nedostaje postavili su Buzz Aldrin i Neil Armstrong, sudionici prvog leta na Mjesec 1969., Apolla 11. Pojedinosti ovog otkrića izložio je Mark Robinson u napisu objavljenom na internetu, u kojemu je analizirao podatke što ih je prikupila kamera Mjesečev izviđački orbiter (LROC). "Po snimkama LROC-a, sigurno je da američke zastave još stoje i bacaju sjenu na svim mjestima gdje su se letjelice spustile, osim Apolla 11", rekao je. "Astronaut Buzz Aldrin priznao je da je zastavu otpuhao potisak zraka iz reaktora Apolla 11 kada je modul polijetao s Mjeseca. Čini se da je bio u pravu!", dodaje Robinson. Program Apollo trajao je od 1969. do 1972. U tom razdoblju Amerikanci su na Mjesecu postavili šest zastava. Umjetni satelit LROC lansiran je 2009. sa zadaćom da promatra površinu Mjeseca i šalje vizualne informacije o Mjesečevu okolišu. "Iznenadio sam se da su zastave odoljele ultraljubičastim zrakama i prilično ekstremnim temperaturama na površini Mjeseca. No kako sada izgledaju? Boje su možda malo izblijedjele", zaključio je Robinson.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙