FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 14. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK - Helen Gurley Brown, legendarna urednica Cosmopolitana, koja je od tog časopisa napravila prepoznatljiv vodič za za moderne i slobodne žena, umrla je u ponedjeljak u New Yorku u 90. godini života. "Helen je bila svjetski poznata urednica i spisateljica te istinska pionirka ženskog novinarstva", ističe se u priopćenju koje je u povodu njezine smrti objavio Hearst, jedna od najvećih medijskih korporacija, u čijem je sastavu i časopis Cosmopolitan. Gurley Brown uređivala je Cosmopolitan više od 30 godina (1965.-1997.) i učinila ga prepoznatljivim po naslovnicama koje su promovirale moderne i seksi žene. Bila je poznata kao zagovornica seksualnog oslobađanja žena, a njezina knjiga "Sex and the Single Girl", objavljena 1962., pozivala je žene da se pridruže seksualnoj revoluciji bez obzira na bračni status.

ZAGREB - Britanski BBC izvijestio je da je svečano zatvaranje londonske olimpijade u nedjelju navečer pratilo 26,3 milijuna gledatelja, što je vrhunac gledanosti te televizije za svečanost zatvaranja nekih Olimpijskih igara. Na programima BBC One, BBC HD i Red Button Olympics 1, cjelokupnu je svečanost u prosjeku pratilo 22,9 milijuna gledatelja, a vrhunac gledanosti dosegnut je u 21,35 sati po mjesnom (23,35 sati po srednjoeuropskom) vremenu. Raniji rekord za svečanost zatvaranja držalo je svečano zatvaranje olimpijade u Barceloni 1992., s prosječno zabilježenih 11 milijuna gledatelja. Nedjeljna "Simfonija britanske glazbe", u kojoj su se pojavila ugledna imena povijesti britanske glazbene scene poput sastava Spice Girls, The Who, One Direction i Ray Davies, gotovo je dosegnula gledanost svečanog otvaranja londonskih Olimpijskih igara prije dva tjedna, koja je iznosila rekordnih 27 milijuna gledatelja.

ZAGREB - Filmski redatelj Alfred Hitchcock, rođen u londonskom predgrađu Leytsonstone na današnji dan prije 113 godina, proslavljeni genij filmske industrije i majstor kriminalističkog žanra, u svojem je privatnom životu bio neumoran šaljivac s vrlo uvrnutim smisao za humor, piše britanski The Telegraph. Od skromnih početaka odrastanja u istočnom Londonu kao neprilagođeni i usamljeni sin lokalnog trgovca, Alfred Hitchcock (1899.-1980.) svojim se stvaralaštvom uspeo na panteon holivudske i svjetske kinematografije. Klasici poput "Prozora u dvorište" (1954.), "Vrtoglavice" (1958.) i "Psiha" (1960.) učinili su ga kultnim redateljem specifična filmskog izraza, a njegovo ime postalo je sinonim za napetost i inovacije. Jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih redatelja svijeta i pionir napetoga psihološkog trilera, Hitchcock je, međutim, imao posebno uvrnut smisao za humor i često je zbijao ponekad prilično jezive šale. "Slab sam na praktične šale i svojedobno sam ih 'odradio' popriličan broj", priznao je davne 1966. francuskom filmskom kritičaru Francoisu Truffautu. Te su šale varirale od onih u osnovi nedužnih, preko nešto ozbiljnijih 'mind gamesa', do pravog sadističkog ponižavanja odabranih 'žrtvi'.

ZAGREB - Akcijski film "Bourneovo naslijeđe" najviše je zaradio na sjevernoameričkim kino blagajnama ovoga vikenda, skinuvši s prvog mjesta posljednji film iz serijala o Batmanu "Vitez tame: Povratak", prenosi u ponedjeljak BBC. Najnoviji film iz serijala o špijunu Jasonu Bourneu zaradio je u prvom vikendu prikazivanja 40,3 milijuna dolara. U prvom nastavku bez Matta Damona, koji je imao glavnu ulogu u prva tri dijela, specijalnog agenta Aarona Crossa glumi Jeremy Renner. U filmu se također pojavljuje i glumica Rachel Weisz, a režiju potpisuje Tony Gilroy. Iako najgledaniji film u prvom vikendu prikazivanja, "Bournevo naslijeđe" je ipak uprihodilo znatno manje od 69,3 milijuna dolara s koliko je krenuo posljednji film s Mattom Damonom "Bourneov ultimatum" 2007. godine. Politička komedija "Kampanja", u kojem Will Ferrell i Zach Galifianakis glume suparnike tijekom izbora za američki Kongres, zaradio je od petka do nedjelje 27,5 milijuna dolara. "Vitez tame: Povratak", pao je na treće mjesto, a bračna komedija Hope Springs s Meryl Streep i Tommyjem Leejem Jonesom se nalazi na četvrtom mjestu sa zaradom od 15,6 milijuna dolara.

AŠHABAD - Turkmenistanski predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov, čiji kult ličnosti u toj zemlji jača sve više, može se od nedjelje pohvaliti da među brojnim počastima sada ima i po sebi nazvane dinje i lubenice. Dinja nazvana "Arkadag" ili "Zaštitnik", što je neslužbena titula Berdimuhamedova, predstavljena je u nedjelju na sajmu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prijestolnici Ašhabadu, rekao je izvor iz domaće prehrambene industrije. Dinja "Arkadag" odlikuje se "hrskavim plodom" i "jedinsvenim okusom" a otporna je na sušu i nametnike, rekao je izvor. Lubenicu koja je u čast turkmenskog predsjednika nazvana "Predsjednik", uzgojio je isti selekcionar kao i Arkadag, ali još nije predstavljena široj javnosti. Berdimuhamedov je pak u priopćenju objavljenom u nedjelju pohvalio "uspjeh" proizvođača turkmenske dinje i njihovo "nesebično" zalaganje kojim žele vratiti "svjetsku slavu" tim "rajskim plodovima turkmenske zemlje". Od dolaska na vlast Berdimuhamedov je postupno razvijao kult vlastite ličnosti koji sve više sliči na kult koji je uveo njegov prethodnik Saparmurat Nijazov, koji je umro u prosincu 2006., premda nije ni izbliza toliko ekscentričan kao Nijazov.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙