FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB

Uprava Diokija objavila je danas da je turski investitor, tvrtka Caliskan potpisala dio dokumenata potrebnih za pokretanje procedure izdanja bankovne garancije, a kojom se omogućuje plaćanje avansa za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dina-Petrokemije. "Obavještavamo javnost da je vezano uz svoju ponudu turski investitor Caliskan potpisao dio dokumenata potrebnih za pokretanje procedure izdavanja bankovne garancije, kojom se omogućuje plaćanje avansa potrebnog za isplatu zaostalih plaća zaposlenicima društava Dioki d.d. i Dina-Petrokemija d.d.", navodi se u obavijesti koju je Dioki objavio na Zagrebačkoj burzi. Preostala dokumentacija nužna za zaključenje ove transakcije u postupku je usuglašavanja i prikupljanja očitovanja investitora i njegovih pravnih savjetnika, te se potpis iste očekuje idućih dana, zaključuje se u priopćenju Uprave Diokija.

ZAGREB

Komentirajući za Hinu informaciju da je turski investitor potpisao dio dokumenata koji omogućuje uplatu avansa od 5 milijuna eura koji će poslužiti za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dine, predsjednik Nadzornog odbora Diokija, ujedno i predstavnik radnika u tom tijelu, Zdravko Rumenović kazao je kako je to na tragu i nastavak dogovorenog hodograma u cijelom tom procesu. Očekuje da to znači i da će se plaće radnicima Diokija i Dine i isplatiti i to do sredine idućeg tjedna, te da slijede i daljni dogovoreni koraci, plan restrukturiranja i drugo. Isplatu zaostalih plaća do tog roka očekuje i dopredsjednik Sindikata Dina-Petrokemije Predrag Mihaljević. Smatra i da u vezi s potpisivanjem preostalih dokumenata ne bi trebalo biti problema te ističe da je sve što je sindikat činio, među ostalim da se izbjegne stečaj Dine, bilo usmjereno jednom cilju - spašavanju radnih mjesta. No, svjesni smo da se sada ostvaruje samo prva faza do postizanja cilja, jer nam najtežio dio tek predstoji, rekao je u telefonskoj izjavi Mihaljević objašnjavajući da postrojenja Dine stoje već dulje vrijeme i da je u razdoblju neisplate plaća došlo do odljeva dijela kadrova. Dio proizvodnih postrojenja moći će početi raditi bez većih problema, a kod nekih pomoćnih postrojenja trebat će uložiti dodatne napore, napominje Mihaljević.

ZAGREB

Ministar financija Slavko Linić izjavio je novinarima nakon sjednice Vlade da Vlada voljna pomoći u restrukturiranju Dioki Grupe kako bi omišaljska Dina Petrokemija dobila šansu za nastavak proizvodnje. Osnovni je interes Vlade da se osigura novac za isplatu plaća radnicima Dina Petrokemije i Diokija na zagrebačkom Žitnjaku. Odbacio je optužbe da je Vlada socijalno neosjetljiva, istaknuvši da ona može isplaćivati plaće jedino ako se pokrene stečaj, koji mogu pokrenuti i radnici.

ZAGREB

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila uredbu o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade, kojom se, po riječima ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, pojednostavljuje način obračuna iznosa naknade, te smanjuje iznos same naknade. To je završni korak potreban za provedbu novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, koji je stupio na snagu 4. kolovoza, istaknuo je Vrdoljak dodavši kako je Vlada uredbom pokazala kako joj glavni motiv nije punjenje proračuna. Tri su osnovna kriterija za obračun iznosa naknade - obujam, položaj u prostoru i namjena zgrade, pri čemu su velike razlike u visini naknade s obzirom na lokaciju, odnosno je li zgrada u građevinskom području, izvan građevinskog područja ili u području unutar 100 metara od mora. Građanima je omogućeno da jednokratnom uplatom naknade dobiju popust od 25 posto ili da plaćaju obročno na rok do pet godina.

ZAGREB

Vlada je danas prihvatila prijedlog dopune Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojom se, po riječima ministra uprave Arsena Bauka, počinju dovoditi u red plaće zaposlenih u agencijama i ostalim institucijama kojima je osnivač Vlada. U ovom slučaju radi se o institucijama koje su u nadležnosti Ministarstva uprave, a njihove plaće dovode se na razinu odgovarajućih koeficijenata za slične poslove u državnoj službi, kazao je Bauk. On očekuje da i ostali ministri do kraja godine dopunama te uredbe reguliraju plaće u svim Vladinim agencijama i ostalim institucijama "na logičan i pravedan način". Na to smo se obvezali i potpisivanjem Kolektivnog ugovora za državne službenike, podsjetio je Bauk. Vlada je također donijela uredbu o izmjenama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba kojom se omogućuje beneficirani radni staž samo djelatnim vojnim osobama na određenim dužnostima i poslovima zbog otežanih uvjeta rada i prirode obavljanja poslova.

ZAGREB

Vlada je danas povukla suglasnost na zaduživanje grada Nove Gradiške za 10 milijuna kuna, koju je dala u lipnju na temelju falsificiranog dokumenta o suglasnosti Gradskog vijeća, koje o toj temi nikad nije odlučivalo, potvrdio je novinarima ministar financija Slavko Linić, nakon za javnost zatvorenog dijela sjednice Vlade. Linić je uvjeren da će banka sada od Grada naplatiti dani kredit i tako razriješiti situaciju, a na primjedbu da je velik dio novca, navodno, već potrošen, i to nenamjenski, odgovorio je da je to stvar koju će morati razriješiti Gradsko vijeće. Upitan što će se dogoditi ako Gradsko vijeće gradonačelniku Josipu Vukoviću naknadno odobri zaduživanje, Linić je kazao kako je to u nadležnosti vijećnika. Na pitanje bi li Vuković trebao snositi odgovornost kao član SDP-a, Linić je kazao kako "nijedna stranka ne može odobravati i ne može prihvaćati takve rabote".

ZAGREB

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o sufinanciranju prijevoza za učenike srednjih škola, za što će se do kraja godine izdvojiti 105 milijuna kuna, a u idućoj godini do pola milijarde kuna. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prikupilo je podatke o učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola koji pokazuju da 55.792 učenika, odnosno 33,6 posto, putuje u školu javnim prijevozom, rekao je ministar Željko Jovanović. Najviše učenika putnika ima u Krapinsko-zagorskoj, Međimirskoj, Varaždinskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najmanje u Gradu Zagrebu. Vlada će sufinancirati prijevoz sa 75 posto iznosa, a ujedno potičemo županije da zajedno s prijevoznicima porade na cijeni koja je u pojedinim županijama nerealna, kako bi se pokrilo i preostalih 25 posto, a prijevoz bio potpuno besplatan, kazao je Jovanović.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u svojoj je izjavi, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, istaknuo kako od početka svog mandata zagovara politiku punog i bezrezervnog poštivanja svih žrtava totalitarnih i autoritarnih poredaka, bez obzira o kome se radi i u kojim je okolnostima netko postao nevinom žrtvom ekstremizma. Napominje da je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, kojeg danas obilježavamo, prilika da se podsjetimo svih pojedinaca, društvenih skupina, manjina i naroda, koji su stradali zbog političkog, vjerskog, ideološkog i svakog drugog ekstremizma. "U 20. stoljeću, Europa je, na žalost, bila kolijevka nekih od takvih totalitarnih ideologija: nacizma, fašizma i komunizma, posebno u svojoj brutalnoj formi staljinizma. Bila je, također, i prostor u kojem su dugo postojali autoritarni ili poluautoritarni poreci. Gotovo nijedna zemlja Europe nije uspjela izbjeći diktaturu, ekstremizam i političko nasilje nad nekom skupinom i mnogim pojedincima. Mnoge su države u tome stoljeću bile okupirane, a druge su bile žrtvama unutrašnjeg političkog, etničkog ili ideološkog nasilja", naglašava Josipović u svojoj izjavi.

SPLIT

Na konferenciji za novinare održanoj u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima na splitskoj tvrđavi Gripama HDZ je uputio oštre kritike vlasti zbog, kako je rečeno, neobilježavanja tog dana i zapostavljanja žrtava zločina komunističkog režima. "Parlament i 'kukuriku' vlada ni na jedan način nisu obilježili ni pokušali obilježiti današnji dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. To znači da ignoriraju žrtve komunističkih zločina, da im sve žrtve nisu jednake i da se prema žrtvama u Hrvatskoj ne odnose s jednakim pijetetom", ustvrdila je glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč-Ivoš. Kazala je kako je Predsjedništvo Sabora u travnju odlučilo taj dan obilježiti, ali to se nije dogodilo. Budući da je riječ o Europskom danu sjećanja na žrtve totalitarnih režima, Hrvatska bi, dodala je Oruč-Ivoš, kao buduća članica Europske unije i te kako trebala paziti da ga primjereno obilježi. Navela je kako je po policijskim procjenama u Hrvatskoj oko 750 masovnih grobnica žrtava komunističkih zločina, a po nekim procjenama, dodala je, i do 1500, ali samo ih je 50 primjereno obilježeno.

VIROVITICA

Današnja vlast ne čini ništa za žrtve totalitarnoga komunističkog režima jer im nije stalo do njihova dostojanstva, izjavio je predsjednik Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić u Mrtvome jarku, u općini Suhopolju, na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Glava komemoracija za Virovitičko-podravsku županiju održana je uz spomen-obilježje na šumskome predjelu Mrtvom jarku, gdje su pronađene četiri masovne grobnice u kojima je, pretpostavlja se, više od 700 sudionika Križnog puta, hrvatskih vojnika, žena i djece. Nijedna grobnica nije istražena niti su žrtve ekshumirane. "Prijašnje vlasti pokušale su nešto učiniti, a današnje ne čine ništa zato što im nije stalo. Govore da je to vrijeme drugačije od istine, od pravednosti, od toga da žrtva mora imati svoju satisfakciju, da mora imati imenom i prezimenom krvnika koji je pod zvijezdom petokrakom ubijao", rekao je Đakić.

DUBROVNIK

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima danas su na otočiću Daksi u blizini Dubrovnika položeni vijenci u spomen na ubijene Dubrovčane u listopadu 1944. Vijence su položili članovi obitelji i prijatelji ubijenih na Daksi, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sa županom Nikolom Dobroslavićem na čelu, Županijskog odbora HDZ-a sa saborskim zastupnicima Brankom Bačićem i Franom Matušićem na čelu te predstavnici dubrovačkoga Gradskog odbora HDZ-a s njegovom predsjednicom Dubravkom Šuicom na čelu. U prigodi današnjeg spomendana na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije i općine Konavala položilo je vijence i na spomen-obilježje trinaestorici domobrana na Orsuli koje su partizani ubili kad su ušli u Dubrovnik 1944.

OSIJEK

Žrtvoslovne udruge Hrvatski obredni zdrug (HOZ) "Jazovka" iz Đakova te Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ), podružnica iz Osijeka, ogranak Đakovo, danas su u Osijeku kod spomen-ploče žrtvama sabirnog logora Zelenog polja 1945. obilježili Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Članovi tih udruga položili su vijenac, zapalili svijeće i odali počast žrtvama kod spomen-ploče koju su 2003. godine podignuli HDPZ i Udruga ratnih veterana "Hrvatski domobran".

ZAGREB

Predstavnici Ministarstva zdravlja i veledrogerija susreli su se danas na svom redovnom sastanku u Ministarstvu kako bi razmotrili načine rješavanje dugova zdravstvenih ustanova za lijekove i medicinski materijal, u sklopu financijske sanacije zdravstvenog sustava. Ministarstvo zdravlja razmatra dugoročno održiva rješenja za financijsku stabilnost sustava, koja uključuju objedinjenu javnu nabavu, reviziju postojećih bolničkih proračuna, te jačanje nadzora i učinkovitosti bolničkih uprava, priopćeno je iz Ministarstva koje održava stalnu komunikaciju s veledrogerijama.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas, nakon što je primio izaslanstvo Srpske narodne stranke (SNS), kako predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac njegov istup u tjedniku tog vijeća "Novosti" u kojem je iznio niz kritika na Pupovčev račun, želi svesti na osobni sukob, dok je predsjednik SNS-a Milan Rodić poručio kako je Pupovac opasan po srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a postao je nezgodan i za hrvatsku vladu. "Ne zanima me bilo kakva afera vezana za gospodina Pupovca, ja se time ne bavim, ja se bavim načelnim problemima", poručio je predsjednik Josipović dodavši kako "Pupovac i ekipa oko njega" želi stvar svesti na osobne probleme i sukobe. "Želim da Hrvati i Srbi u Hrvatskoj formiraju dobre odnose, koji se temelje na jednakosti svih građana, ali i na priznanju hrvatske države i njezinih vrijednosti. To je bio razlog zašto sam očekivao da će neki od političara s manjinske scene doći i na obilježavanje Oluje, a gospodin Pupovac to nije htio. To je bio povod cijele ove priče, a ne neka pisanja iz Novosti", rekao je Josipović.

SPLIT

Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč-Ivoš rekla je danas u Splitu kako je stranka već počela pripreme za lokalne izbore koji će se održati na proljeće, a najavila je i da će HDZ uskoro predložiti paket zakona za gospodarski oporavak. "Počeli smo pripreme, ne u smislu da smo odredili kandidate, nego u smislu obilaska terena", rekla je Oruč-Ivoš odgovarajući na novinarske upite na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Splitu povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autokratskih režima. Istaknuvši kako se stranaka već konsolidirala te je "na pravom putu", Oruč-Ivoš je opovrgnula medijske napise da će biti smjena u splitskom HDZ-u.

ZAGREB

Zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić te profesorice pravih fakulteta u Rijeci i Zagrebu Vesna Crnić-Grotić i Ksenija Turković kandidatkinje su za sutkinje Europskog suda za ljudska prava, a koju će od njih Parlamentarna skupština Vijeća Europe imenovati na devetogodišnji mandat, znat će se u listopadu, kada završava mandat hrvatskoj sutkinji Nini Vajić. Prije odluke Skupštine Vijeća Europe s kandidatkinjama će početkom rujna razgovarati članovi mjerodavnoga pododbora. Na natječaj za izbor hrvatskoga kandidata za suca na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu prijavilo se osam kandidata, a Povjerenstvo za izbor kandidata koje je osnovala vlada u uži je krug, uz tri spomenute kandidatkinje, uvrstilo i profesoricu sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević te suca Vrhovnog suda Đuru Sessu. Nakon razgovora s kandidatima, jednoglasnu potporu dobile su kandidature Vesne Alaburić, Vesne Crnić-Grotić i Ksenije Turković, a isto je danas učinila i vlada na zatvorenom dijelu sjednice.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je danas Zagrepčanima da redovito odlažu svoje smeće, a Grad će učiniti sve da se ono zbrine na odlagalištu Jakuševec, te izrazio uvjerenje da će to biti učinjeno u najskorije vrijeme. Bandić je na današnjoj konferenciji za novinare na temu "Jakuševec" u Gradskoj upravi istaknuo kako će problem Jakuševca riješiti zajedno Gradska uprava, Skupština, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te dodao da će 31. kolovoza, za kada je najavljen Zbor građana Jakuševca, svi pojedinačno "podastrijeti račun". Jakuševec je jedino mjesto na koje se može odlagati zagrebački otpad, kazao je. "Inicirao sam, iniciram i inicirat ću sve što je u interesu građana Jakuševca. Bez obzira što se dogodilo, Gradska uprava će naći i iznaći rješenje da ljudima isplati i za iduću godinu naknadu (eko-rentu) za štetne emisije po zdravlje građana Jakuševca i Mičevca. Kao što smo ove godine 13 milijuna kuna u proračunu predvidjeli, bit će i iduće godine predviđeno", rekao je zagrebački gradonačelnik i dodao da je njegov prijedlog da se ta renta od 2013. do 2018. godišnje uvećava za "još jedan posto". "To je prijedlog gradonačelnika, izborit ću se za to", istaknuo je Bandić. Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako ne namjerava "pozvati policiju na prosvjednike".

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je danas 13. Markov sajam na Trgu bana Jelačića gdje će Zagrepčanima i njihovim gostima svoje proizvode i stare zanate predstaviti 60-ak izlagača, a uz kovače, lončare, limare, stolare, sitare i druge, na sajmu će "oživjeti" vitezovi i kmetovi te ostali srednjovjekovni likovi. U okviru sajma starih zanata koji će biti otvoren do nedjelje, 26. kolovoza, održat će se i 2. Festival renesansne glazbe. "Markov sajam pomalo postaje zaštiti znak i gospodarsko-kulturna manifestacija Grada Zagreba koja se ove godine idealno uklopila u Zagrebačko kulturno ljeto", rekao je gradonačelnik Bandić podsjetivši da je zagrebačka ljetna kulturna ponuda započela otvaranjem Ljetne pozornice kina Tuškanac.

ZAGREB

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu danas je Hrvatskome saboru predložila raspravu o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije te da razmotri ima li uvjeta za opoziv njihova čelnika Zdenka Ljevaka. Iz udruge su priopćili kako ih je na to potaknulo to što Vijeće i Agencija, po njihovu mišljenju, sustavno krše Zakon o pravu na pristup informacijama i Ustav odbijajući pružiti tražene informacije koje bi trebale biti dostupne najširoj javnosti. Time se, smatraju u udruzi, onemogućava javni nadzor zaštite interesa Republike Hrvatske u djelatnosti publiciranja elektroničkih medija te javni nadzor rada Agencije i Vijeća. U udruzi tvrde da Agencija i Vijeće odbijaju omogućiti pristup koncesijskim ugovorima za emitiranje TV programa na nacionalnoj razini, oglušujući se pritom i na rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je ovlašteno tijelo za provođenje Zakona o pravu na pristup informacijama.

SPLIT

Petnaestogodišnjak je oslijepio na jedno oko pošto ga je u nedjelju navečer u Splitu pretukla skupina mladića, priopćila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava. On je u 22,45 sati bio ispred "fast fooda" na Zvončacu kad je naišao 18-godišnjak sa skupinom huligana koji su ga napali i nogama i rukama tukli po glavi i tijelu. Od udaraca dječaku je puknula očna leća te je trajno izgubio vid na jedno oko, priopćila je policija. Policija je kazneno prijavila 18-godišnjeg Splićanina, a još traži ostale huligane koji su s njim teško ozlijedili 15-godišnjaka.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙