FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 29. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

DALJ/ERDUT - Ministar branitelja Predrag Matić danas je obiteljima šestorice pripadnika 1. gardijske brigade "Tigrovi", koji su poginuli u neprijateljskom raketiranju 25. srpnja 1991. godine između Dalja i Erduta, uručio visoka vojna odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog kojima je poginule branitelje posmrtno odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Na prigodnoj svečanosti, održanoj pored Spomen-ploče na mjestu njihove tragične pogibije na prostoru bivšeg odmarališta Vodovod Osijek uz prometnicu Dalj-Erdut, ministar Matić u govoru se prisjetio hrabrih branitelja koji su svoje živote položili u obrani državne granice 1991. godine prilikom bjesomučnog topničko-raketnog napada s teritorija Vojvodine. U ime civilne vlasti Osječko-baranjske županije "na svetim žrtvama hrvatskih domoljuba" zahvalio je župan Vladimir Šišljagić. Izrazio je žaljenje što odgovorni za njihovu pogibiju do danas nisu kažnjeni za svoje zločine. Nazočan je bio i donačelnik općine Erdut Dragan Vulin. U ime suboraca govorio je Damir Jašarević, predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovar, u čijoj je organizaciji danas obilježena obljetnica stradavanja šestorice "Tigrova", a prigodnim riječima nazočnima se obratio i Josip Lucić, ratni zapovjednik 1. gardijske brigade "Tigrovi". Svi su oni istaknuli kako se žrtve onih koji su svoje živote položili na oltar Domovine nikada ne smiju zaboraviti.

FUŽINE - Jezerom Bajer kod Fužina od ovog vikenda plovi prvi turistički brodić, "Sveti Anton", koji može prevoziti do 60 putnika. Brodić zadovoljava visoke ekološke standarde jer se pokreće pomoću električne energije uz punjenje akumulatora solarnim kolektorima. Cijena brodića je 1,4 milijuna kuna, a "pokrili" su je Primorsko-goranska županija u najvećem dijelu, te Ministarstvo turizma i općina Fužine. Ideja o nabavi ovakvog brodića nastala je još 2007. godine te je nakon višegodišnjeg prikupljanja potrebnog novca gradnja počela početkom ove godine u riječkom brodogradilištu "Kvarnerplastika". Projekt za gradnju broda izradila je tvrtka Studio 360 iz Zagreba. Fužine se nalaze na 730 metara nadmorske visine i slove kao turistički najrazvijenije mjesto Gorskog kotara.

ZAGREB - Požar koji je poslije podne buknuo sjeverno od splitskog groblja Lovrinac zahvatio je travu te nisko i visoko raslinje, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Splitski Vatrogasni operativni centar (VOC) je u 12,45 sati primio dojavu o požaru, a gasi ga 30 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila. Na požarište je poslan i helikopter s uređajem za gašenje, stoji u priopćenju DUZS-a.

ZAGREB - Češki državljanin noćas je oko 3 sata doživio srčani udar na jedrilici u uvali Maračol na Unijama, a plovilom pomorske policije prevezen je do Malog Lošinja gdje ga je preuzela hitna medicinska pomoć, priopćilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru noćas je putem Županijskog centra 112 zaprimila poziv upomoć i potrebu za hitnim medicinskim prijevozom bolesnika koji je doživio srčani udar na plovilu na kojem se nalazilo šestero čeških turista. Organiziran je hitni prijevoz policijskim plovilom "Marino Jakominić" s otoka Ilovika, na kojega je ukrcan i dežurni liječnik Doma zdravlja Mali Lošinj u uvali Čikat.

ZAGREB - Nepoznati lopov provalio je u skladište tvrtke Instar Modestus i ukrao više stotina pari ženskih cipela vrijednih gotovo 300 tisuća kuna, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. U skladište u Antolovečkom putu u zagrebačkoj Dubravi provaljeno je između 24. i 28. srpnja. Policija je izvijestila i da je jučer oko 12 sati nepoznati razbojnik verbalno zaprijetio 41-godišnjoj zaposlenici poslovnice Auro Domus za otkup plemenitih metala u ulici Jakova Gotovca, odakle je otišao s novcem i plemenitim metalima u vrijednosti nekoliko desetaka tisuća kuna. Jučer oko 19,30 sati na tramvajskom stajalištu u Koledovčini nepoznati je razbojnik šakom udario 23-godišnjaka i oteo mu torbicu s više stotina kuna.

NOVI VINODOLSKI - Prvu izložbu velikih skulptura na otvorenom klasika hrvatske likovne umjetnosti Ivana Kožarića otvorila je danas u Novome Vinodolskom hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, u nazočnosti autora. Ministrica je čestitala umjetniku, koji je, uz Josipa Vaništu, jedan od dvojice velikana hrvatske likovne umjetnosti iz 20. stoljeća, ali i suvremenik i aktivni sudionik te stvaralac u ovom stoljeću i aktualnom vremenu. O bogatom Kožarićevu opusu govorio je Jerko Denegri, povjesničar i teoretičar umjetnosti, koji je za ovu prigodu doputovao iz Beograda, istaknuvši kako je Kožarić i akademik i avangardist, što i nije uobičajena pojava, te naglasio kako se autor predstavlja s osam radova (Isječak rijeke, Torzo, Prizemljeno sunce, Hodač, Oblik prostora i dr.). Napomenuo je da je, iako Kožarićevih radova pojedinačno ima svugdje i na mnogim lokalitetima, ovo prva izložba njegovih skulptura na otvorenom. Kožarić je zahvalio domaćinima i organizatorima, te inicijatorima (Nedjeljni Jutarnji list i Hoteli „Novi Spa – hotels & Resort“) koji su odlučili izložiti njegove radove na ovom iznimnom mjestu, prepunom sunca u blizini mora i u mediteranskom zelenilu novljanske obale, kao stalni postav.

ZAGREB - Stara zgrada glavne pošte u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici iz 1904. godine prikazana je na prigodnoj poštanskoj marki koju je izdala pošta u Austriji i tako ugodno iznenadila sve hrvatske filateliste. Poštanska marka "Zagreb" nominalne je vrijednosti 0,70 eura i na njoj je prikazana 108 godina stara zgrada glavne pošte u Jurišićevoj ulici (useljene 23. kolovoza 1904. godine), ispred koje vozi tramvaj i konjska zaprega, a plinska lanterna govori kakva je tada bila javna rasvjeta. Marku je izradio prof. Adolf Tuma, a tiskana je u tehnici ofseta u nakladi od 400.000 primjeraka. Prvog dana izdanja u glavnoj bečkoj pošti 1010 WIEN u uporabi je bio prigodni žig istog motiva. Austrijska pošta pripremila je marku Zagreba i u srebru, čistoće 999,0, veličine 20x26 milimetara, debljine 0,1 milimetar. Srebna marka je dostupna u ekskluzivnoj kolekciji "Numiphilum" broj 20 u ograničenoj nakladi.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙