FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 29. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

RIJEKA - U prometnoj nesreći jutros na autocesti Rijeka-Zagreb poginula je 51-godišnja žena iz Zagreba, a vozači dvaju automobila te dijete koje se nalazilo u jednom od automobila su teško ozlijeđeni, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska. Nesreća se dogodila oko 6,50 sati kod čvora Vrata. Policija je očevidom utvrdila da je 54-godišnji vozač "audija Q7" pulskih oznaka iz Medulina udario u "chevrolet aveo" zagrebačkih oznaka koji se kretao istom prometnom trakom ispred njega. "Chevroletom" je upravljao 54-godišnjak iz Zagreba, a suputnica mu je bila 51-godišnjakinja koja je preminula na mjestu nesreće. Teško ozlijeđeno dijete se nalazilo u "audiju". Ozlijeđeni vozači su prebačeni na hitni trakt Kliničkog bolničkog centra u Rijeci a dijete u Dječju bolnicu na Kantridi.

ZAGREB - U stanu u zagrebačkim Dugavama rano jutros pronađeno je mrtvo tijelo 33-godišnjaka, na kojemu policija nije pronašla tragove nasilne smrti. U zagrebačkoj policiji doznaje se da je tijelo 33-godišnjeg J. L. oko 5,30 sati pronašao njegov 67-godišnji otac, koji je i vlasnik stana u Albinijevoj ulici.

Nakon policijskog očevida tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati. Policija je izvijestila i da je sinoć oko 22 sata 25-godišnjakinja pala s oko pet metara visokog krova bivše zagrebačke klaonice u Heinzelovoj ulici te se teško ozlijedila. Zbog teških ozljeda glave te lomova kostiju na tijelu prevezena je u KBC Rebro.

MAKARSKA - U stanu 70-godišnje žene u Gradacu makarska je policija pronašla veću količinu oružja i streljiva te je protiv nje podnijela kaznenu prijavu zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari, doznaje se danas u splitskoj policiji. Pri pretrazi stana i drugih prostorija koje koristi 70-godišnjakinja pronašli automatsku pušku s dva metalna okvira i 30 komada streljiva, kalibra 7,62 milimetara, zatim pušku M-48 s pet komada streljiva, kalibra 7,9 milimetara, lovačku pušku nepoznate marke, kalibra 16 milimetara i zračnu pušku marke "IŽ". Sedamdesetogodišnjakinja je policiji rekla da je oružje i streljivo pripadalo njezinom suprugu, koji je umro 2006. godine. Sve oružje i streljivo joj je oduzeto.

DALJ - U Kulturno-znanstvenom centru "Milutin Milanković" u Dalju, rodnoj kući tog znanstvenika svjetskoga glasa, uređuje se "svemirska" soba, a stigao je i prvi izložak - integrirani elektromehanički model precesijskog ciklusa kretanja Zemlje. Izložak, koji će uskoro biti predstavljen javnosti, sadržava ciklus promjene nagiba Zemljine osi i ciklus rotacije i revolucije, istaknuo je Đorđe Nešić, ravnatelj centra "Milutin Milanković". Model pokreće jedan trofazni elektromotor s dvije redukcije koji obavlja četiri različite radnje - vrtnju Zemlje oko svoje osi (smjer suprotan kretanju kazaljke na satu), neovisno kretanje (lelujanje) Zemljinog ekvatora na kojem su napisani mjeseci u godini, prividno kretanje Sunca oko Zemlje (u smjeru kazaljke na satu) po zviježđu Zodijaka i opisivanje precesijskog kruga laserom na dijelu Sjevernoga i Južnog neba u varijacijama oko tri stupnja. Taj svemirski simulator, koji su izradili stručnjaci Muzeja "Nikola Tesla" u Beogradu i jedan akademski kipar, prvi je eksponat koji se namjerava nabaviti za "svemirsku" sobu u rodnoj kući znanstvenika Milutina Milankovića, kojega je NASA uvrstila među 10 najvećih znanstvenika svih vremena, rekao je ravnatelj Nešić. Dodao je kako se procjenjuje da bi za ostale "svemirske efekte" trebalo osigurati milijun kuna, pri čemu je nužna pomoć države. "Svemirska" soba bit će ogledno mjesto za edukaciju od učenika osnovnih škola do srednjoškolaca i studenata koji se bave proučavanjem svemira, klimatologije i ostalih znanstvenih disciplina u kojima je golem doprinos dao Milutin Milanković.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙