FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 9. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Mađarski dužnosnici predstavili su u četvrtak u Zagrebu turističku kampanju "Voda nas spaja" kojoj je cilj potaknuti mađarske turiste u Hrvatskoj i hrvatske u Mađarskoj na očuvanje voda, jednog on najvećih prirodnih bogatstava dviju susjednih zemalja i osnažiti gospodarske odnose Hrvatske i Mađarske. Ideja kampanje, koja počinje 13. kolovoza i traje do 2. rujna, je "razmjena turista", poticanje Mađara i Hrvata na putovanje u jednu, odnosno drugu zemlju i korištenje dobrosusjednih odnosa radi očuvanja Jadranskog mora, kao i bogatih termalnih izvora kojima raspolaže Mađarska. "Mađarska s 300.000 turista koji godišnje posjećuju vašu zemlju želi pomoći očuvanju čistoće vašega mora, a svoje hrvatske prijatelje želimo upoznati s našom bogatom 'wellness' ponudom", rekao je zamjenik državnog tajnika za vanjske poslove Levente Magyar na konferenciji za novinare u hotelu "Sheraton". Po njegovim riječima, Hrvatska i Mađarska tako jačaju gospodarsku suradnju, a narodi produbljuju međuljudske odnose, koristeći se vodom koja i doslovce, kroz rijeku Dravu, spaja dvije susjedne zemlje s dugogodišnjom zajedničkom poviješću. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 328.000 Mađara koji su ostvarili 1,75 milijuna noćenja, a Mađarsku samo 30.000 hrvatskih turista koji se se tamo u prosjeku zadržali dvije noći.

BEOGRAD - Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdio je sporazum o priznanju krivnje između rođaka haaškog optuženika Ratka Mladića, Branislava Mladića i srbijanskog državnog odvjetništva za ratne zločine, po kojem je Branislav Mladić kažnjen na jednogodišnju zatvorsku kaznu, uvjetno na tri godine, zbog skrivanja Ratka Mladića,objavili su srbijanski mediji. Ratko Mladić, nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba, uhićen je potkraj svibnja 2011. u selu Lazarevu kod srbijanskog grada Zrenjanina. Njega ICTY tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid. Branislav Mladić, u čijoj se kući u Lazarevu Mladić skrivao, u nedavnom razgovoru za beogradski dnevnik "Večernje novosti" nije htio ni demantirati ni potvrditi informaciju da je sa srbijanskim državnim odvjetništvom za ratne zločine postigao sporazum o priznavanju krivnje. Braniteljica Branislava Mladića, Vesna Momčilović za izdanje tog lista od četvrtka kazala je kako se sud uopće nije bavio detaljima, tako da je navedeno da je Branislav Mladić krio Ratka Mladića od neutvrđenog dana u travnju 2006., do 26. svibnja 2011., kada je Ratko Mladić uhićen u kući Branislava Mladića.

LONDON - Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u četvrtak je pozvao na "ozbiljne i sveobuhvatne" pregovore između sirijske vlade i oporbenih skupina, upozoravajući da je unutarnji dijalog jedini način za rješavanje krize. "Iran čvrsto vjeruje da se sirijska kriza može riješiti samo ozbiljnim i sveobuhvatnim pregovorima između vlade i oporbenih skupina koje uživaju javnu podršku u Siriji", rekao je Salehi na početku konferencije u Teheranu posvećene sirijskoj krizi. U govoru koji je prenosila iranska televizija, Salehi je rekao da Iran "odbacuje svaku stranu i vojnu intervenciju u Siriji i podupire napore UN-a za rješavanje krize".

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Ehud Barak u četvrtak je izjavio da je američka procjena iranskog nuklearnog programa slična izraelskoj, istovremeno upozorivši da je obavještajnim službama obiju zemalja sve teže procijeniti koliko je Iran blizu realizaciji nuklearnog programa. "Koliko mi znamo, američka je procjena vrlo slična našoj", kazao je Barak, aludirajući na navodno izvješće američke obavještajne službe upućene predsjedniku Baracku Obami, a koje je prenio dnevni list Haaretz. U Washingtonu pak, glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor nije želio komentirati izvješće, ogradivši se izjavom da "ne komentira vijesti koje se tiču obavještajnih podataka". Izrael na Iran naoružan atomskim oružjem gleda kao na prijetnju vlastitom postojanju te stalno kolaju špekulacije o izraelskom preventivnom napadu na iranska nuklearna postrojenja.

ABUJA - Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u četvrtak u Nigeriju gdje će s predsjednikom Goodluck Jonathanom prvenstveno razgovarati o islamističkoj skupini Boko Haram koja djeluje u središnjem i sjevernom dijelu zemlje. Predsjednik Jonathan je pod pritiskom da stane na kraj toj skupini kojoj se pripisuju brojni napadi. U nasilju zbog djelovanja skupine Boko Haram živote je od 2010. godine izgubilo više od 1.400 ljudi, procjenjuje Hunan Rights Watch. Prema State Departmentu, Clinton će Nigeriji ponovo ponuditi pomoć Ameriku u suzbijanju islamističkih napada kako spomenuta teroristička mreža ne bi ugrozila i nigerijsko susjedstvo, Kamerun i Niger. Državna tajnica će se u Abuji zadržati nekoliko sati, a potom će u Gani nazočiti posljednjem ispraćaju predsjednika Johna Atte Millsa. Clinton je afričku turneju započela 31. srpnja i do sada je obišla Senegal, Ugandu, Južni Sudan, Keniju, Malavi i Južnoafričku Republiku.

BRUXELLES - Nepravilnosti otkrivene u reaktorskoj posudi jednog nuklearnog reaktora u Belgiji trebale bi potaknuti na kontrolu svih sličnih postrojenja u Europskoj uniji, no tu odluku moraju donijeti same države članice i Europska komisije je ne može nametnuti, rekla je u četvrtak glasnogovornica EK. "Vlasti će provesti te kontrole, to je jasno", rekla je Marlene Holzner, glasnogovornica povjerenika za energetiku Guenthera Oettingera. "Europska komisija može dati preporuke, no ne može prisiliti", dodala je. U pitanju je sigurnost 22 reaktora, od kojih se devet nalazi na teritoriju EU-a, otkako su otkrivene moguće pukotine na posudi reaktora broj 3 centrale u Doelu, u blizini Antwerpena, objavila je u utorak belgijska Savezna agencija za nuklearni nadzor. Proizvođač reaktorske posude, nizozemska tvrtka Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, koja je u međuvremenu prestala s radom, isporučila je još 21 takvu reaktorsku posudu, od kojih se jedna nalazi u reaktoru broj 2 u belgijskoj nuklearki Tihange, u blizini Liegea. Po pisanju Le Mondea, dvije reaktorske posude nalaze se u Nizozemskoj, dvije u Njemačkoj, dvije u Španjolskoj, jedna u Švedskoj, dvije u Švicarskoj, deset u Sjedinjenim Državama i jedna u Argentini.

BERLIN - Kršćanski demokrati njemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) u četvrtak su poručili da, usprkos pritisku vodećih tvrtki u zemlji, neće ratificirati Konvenciju UN-a za borbu protiv korupcije jer bi potpisom na taj dokument parlamentarni zastupnici bili pretvoreni u službenike. Skupina više od 30 vodećih ljudi njemačke industrije uputilo je pismo Volkeru Kauderu, predsjedniku kluba zastupnika CDU-a u parlamentu, tražeći da se hitno ratificira konvencija koju je do sada prihvatilo oko 160 zemalja. Poziv su potpisali gotovo svi vodeći koncerni, od Deutsche Bank i osiguravatelja Allianza, pa do Siemensa, Daimlera, Bayera, Metroa, Eona, Telekoma...koji žele da Njemačka konačno prihvati konvenciju protiv potkupljivosti. Njemačka još nije ratificirala Konvenciju UN-a za borbu protiv korupcije, pa je skupina njemačkih koncerna objavila poziv da se to hitno učini jer to šteti i njihovu ugledu u inozemstvu, ali problem su, tvrde, potkupljivi političari. Korupcija u poduzećima je kažnjivo djelo i zato njemački koncerni zahtijevaju da njemački parlament hitno ispravi taj nedostatak i konačno ratificira konvenciju UN-a. Ujedinjeni narodi su prije devet godina donijeli Konvenciju protiv korupcije (UNCAC) koju je već potpisalo i ratificiralo 160 zemalja. "Svaki bi parlamentarac, ukoliko bi se konvencija potpisala, bio pretvoren u običnog službenika, sa svim posljedicima i apsurdnostima koji iz toga proizlaze", kazao je Joachim Pfeiffer iz CDU-a za dnevni list Handelsblatt. Konzervativni zastupnici se pribojavaju da bi, primjerice, mogli bili kažnjeni za sukob interesa zbog položaja koje također drže u tvrtkama.

BOSTON - Na Bliskom istoku je otkriven novi računalni virus koji može špijunirati financijske transakcije, elektroničku poštu i aktivnosti na društvenim mrežama, objavila je tvrtka za kompjutorsku sigurnost Kaspersky Lab. Nazvan Gauss, virus bi mogao biti sposoban i za napad na ključnu infrastrukturu, a stvoren je u istim laboratorijima kao i Stuxnet, računalni crv za koji se smatra da su ga SAD i Izrael iskoristili za napad na iranski nuklearni program. Gauss je zarazio osobna računala u Libanonu, Izraelu i na palestinskim područjima. Tvrtka nije željela nagađati tko se nalazi iza virusa, ali je istaknula da je povezan sa Stuxnetom i još dva špijunska alata, Flame i Duqu.

MOSKVA - Moskva gubi ugled i novac zbog propalih svemirskih projekata, upozorio je u četvrtak ruski premijer Dmitrij Medvedev nakon što je Rusija ovaj tjedan uništila još dva satelita u neuspješnom lansiranju. Kvar na raketi Proton u ponedjeljak rezultirao je gubitkom milijune dolara vrijednog indonezijskog satelita Telkom-3 i ruskog satelita Express-MD2, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos. Agencija je objavila da je zbog kvara na gornjem stadiju, zvanom Briz-M, raketa ušla u pogrešnu orbitu. Sličan problem izazvao je prošle godine gubitak komunikacijskog satelita vrijednog 265 milijuna dolara. "Ne znam razlog za gubitak naših satelita, je li to gornji stadij, mehaničko oštećenje, elementarni nemar ili sve zajedno, no mi to više ne možemo trpjeti", rekao je Medvedev. "Gubimo autoritet i milijarde rubalja", dodao je na sjednici vlade koju je prenosila televizija. Medvedev je najavio sastanak o tom problemu idući tjedan i naredio vladinim dužnosnicima da ispitaju posljednje neuspjehe i daju svoje preporuke o kažnjavanju odgovornih i daljnim potezima.

ANKARA - Protupožarni helikopter srušio se u četvrtak u blizini jugozapadne obale Turske, pri čemu je poginulo svih pet članova posade, objavila je privatna televizija NTV. Iz turskog ministarstva šumarstva je priopćeno da se helikopter srušio gaseći šumski požar u blizini ljetovališta Fethiye, u pokrajini Mugla. Požari su česti u ljetnim mjesecima u Turskoj, osobito na zapadnoj obali, gdje postoje velika šumska područja. Helikopteri imaju vodeću ulogu u borbi protiv šumskih požara. Televizija TRT je objavila da su dva člana posade bili Turci, a tri Rusi. Lokalni dužnosnik Ali Jildirim je potvrdio da nitko nije preživio. Ministarstvo šumarstva je helikopter navodno iznajmljivalo od Rusije, zbog čega je on imao rusko-tursku posadu.

LYON - Nekoliko desetaka rumunjskih Roma, korisnika humanitarne pomoći za povratak, trebalo bi u četvrtak otputovati iz Lyona u Rumunjsku, što je "protjerivanje pod humanitarnom krinkom", smatraju aktivisti za ljudska prava. Aktivist za prava Roma Jean-Philippe procjenjuje da bi se u zrakoplov trebalo ukrcati 240 Roma, što će biti najveće protjerivanje iz Lyona od početka godine i izbora socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea. Predstavnica francuskog Ureda za imigraciju i integraciju nije objavila točan broj ljudi koji će napustiti zemlju. "Ti dobrovoljni povratci zapravo su protjerivanja i uz to se baca javni novac jer će se mnogi ponovno vratiti", rekao je Jean-Philippe. Kandidati za povratak dobivaju 300 eura po osobi odnosno 150 eura djeca. Osim toga, u četvrtak su evakuirana dva kampa u blizini Lillea u kojima je živjelo oko 200 Roma. U Francuskoj, po organizaciji Liječnici svijeta, živi 15.000 Roma i ta je brojka prilično konstantna unatoč protjerivanjima jer se protjerani sustavno vraćaju.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙