FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 6. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB - U Čavoglavama, gdje je bilo nazočno oko 70 tisuća posjetitelja, petero je osoba zatečeno da nosi oznake i obilježja kojima se poziva na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju i drugi oblik nesnošljivosti, a kod njih osmoro oduzeto je 4,6 grama marihuane i sedam jointa, tijekom javnog okupljanja povodom proslave i obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Kninu. Dvije od pet osoba prekršile su i zakon o javnom redu i miru, uz još tri prekršaja protiv javnog reda i mira. Zbog zlouporabe opojnih droga, nad osobama je provedeno kriminalističko istraživanje i protiv njih će biti podnijete kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. U Kninu, gdje je bilo nazočno oko četiri tisuće posjetitelja, zabilježen je jedan prekršaj iz zakona o javnom okupljanju, stoji u priopćenju Policijske uprave šibensko-kninska.

ZAGREB - Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš položio je danas vijenac i zapalio svijeću na grob utemeljiteljice stranke Savke Dabčević Kučar, na zagrebačkom Mirogoju, u povodu treće obljetnice njezine smrti. Radoš je tom prigodom podsjetio da je Savka Dabčević Kučar ostavila dubok trag u hrvatskoj povijesti, borbom za hrvatsku državnost u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971., ali i pozitivnom ulogom u stvaranju samostalne i slobodne Republike Hrvatske.

"Ona je utemeljiteljica HNS-a i svakako je njezina zasluga to što HNS predstavlja u političkom životu Hrvatske i što ponovno sudjeluje u razvoju i izgradnji demokratske Hrvatske", rekao je Radoš. Dodao je kako Savka Dabčević Kučar može biti uzor članovima HNS-a, ali i uzor kako treba graditi i razvijati Hrvatsku.

Na grobu Savke Dabčević Kučar s Radošem su bili i HNS-ovi saborski zastupnici Igor Kolman i Sonja Koenig.

OSIJEK - Članovi osječke Mladeži HDZ-a (MHDZ) danas su izrazili nezadovoljstvo s nedavnom izjavom premijera Zorana Milanovića, u kojoj je, kako drže, hrvatski teritorij, otoke Veliki i Mali Škoj izjednačio s kamenjem. Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića članovi Mladeži HDZ-a izveli su performans, tijekom kojeg su izložili kartu Republike Hrvatske, dva kamena, koja simboliziraju Veliki i Mali Škoj te odore Hrvatske vojske i policije, umrljane crvenom bojom. U izjavi novinarima član osječkog gradskog odbora MHDZ-a Ivan Radić premijerovu izjavu o ovim otocima ocijenio je neozbiljnom i neshvatljivom, ustvrdivši kako je Milanović "počeo olako dijeliti hrvatski teritorij". Kazao je kako su odore Hrvatske vojske i policije izložili kako bi pokazali da su branitelji branili svaki centimetar hrvatskog teritorija, da im pri tome nije bilo bitno, radi li se o slavonskom, dalmatinskom, ili nekom drugom hrvatskom kamenu, ocijenivši da su branitelji stoga najviše povrijeđeni izjavom premijera Milanovića. Smatramo da se treba oformiti poseban tim stručnjaka, koje će donijeti pravilno rješenje, u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima, kazao je Radić.

VINKOVCI - U nezakonitom prelasku državne granice, djelatnici Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske jučer su na predjelu Spačve zatekli i uhitili ukupno 14 stranih državljana. U teretnom vozilu marke "Volkswagen transporter", bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, zatečenom u šumskom predjelu "Spačva", a kojim je upravljao 24-godišnji bosanskohercegovački državljanin iz Brčkog, pronađeno je devet državljana Somalije i državljanin Maroka. U blizini naplatnih kućica "Spačva", na autocesti A-3, zatečena su i uhićena dvojica državljana Tunisa i dvojica državljana Pakistana. Utvrđeno je da je svih 14 stranaca nezakonito prešlo državnu granicu Republike Hrvatske, zbog čega je doneseno Rješenje o protjerivanju iz Hrvatske, određena zabrana ulaska i boravka u Hrvatskoj, te je pokrenut postupak povratka u Republiku Srbiju iz koje su nezakonito prešli u Hrvatsku. Radi sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, 24-godišnji bosanskohercegovački državljani, uz kaznenu prijavu, sinoć je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

DUBROVNIK - Centar za mirovne studije uputio je pismo potpore zamjeniku župana Dubrovačko-neretvanskog Franu Skokandiću u kojem pohvaljuje zastupanje Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije tijekom akcije prihvata i humanog zbrinjavanja 66 migranata koje je početkom srpnja na brodu Maria Dream u dubrovačku Luku Gruž doteglio ophodni brod obalne straže RH Hrvatska Kostajnica. Smatramo da je ovakav način postupanja primjer dobre prakse brzog i učinkovitog spašavanja i zbrinjavanja migranata koji morskim putem dolaze u Hrvatsku posebice zbog nepostojanja dosadašnjeg iskustva u takvim situacijama. Hrvatska ima moralnu, ali i zakonsku obavezu pomagati ljudima kojima su ugrožena temeljna ljudska prava, navodi se, uz ostalo, u pismo koje je potpisala Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije. Riječ je o nevladinoj organizaciji koja osnovana 2004., a radi na programu sudjelovanja u javnim politikama azila i afirmacije prava tražitelja azila koji za cilj ima poboljšanje položaja i prava tražitelja azila u hrvatskom društvu.

ZAGREB - U Mrežnici kod Duge Rese sinoć se utopio muškarac. Županijski centar 112 Karlovac primio je sinoć u 18,43 sati dojavu građana o utapanju čovjeka u Mrežničkom Brigu kod Duge Rese, koji je plivao sredinom Mrežnice i potonuo. Kupači su odmah krenuli u potragu za njim, ali ga nisu pronašli. Obaviještena je Hitna medicinska pomoć Karlovac, karlovački Klub podvodnih aktivnosti, Klub podvodnih aktivnosti Vodomar iz Duge Rese i Policijska uprava karlovačka.

U 20,01 sati iz Kluba podvodnih aktivnosti Vodomar javili su da je osoba pronađena mrtva i izvađena iz rijeke. Očevid su obavili policijski službenici PU karlovačke.

ZAGREB - Županijski centar 112 Karlovac sinoć je zaprimio dojave građana koji su uočili bijelu boju na površini rijeke Mrežnice ispod mosta u Dugoj Resi, a o tom su onečišćenju odmah obaviještene nadležne službe, priopćili su jutros iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Iza 22,23 sata zaprimljeno je nekoliko dojava građana o pojavi bijele boje na površini rijeke ispod mosta u Dugoj Resi. O tome su obaviješteni i u Policijskoj upravi karlovačkoj i dežurni u Hrvatskim vodama. DC 112 je o onečišćenju obavijestio i Glavnog državnog vodopravnog inspektora. Kako je priopćeno, s nadležnim službama dogovoreno je da se izuzmu uzorci za analizu radi utvrđivanja izvora i količine onečišćenja rijeke.

PERAST - Dodjelom nagrada u nedelju je završen 11. Festival klapa Persat 2012., a na festivalu na kojem je sudjelovalo ukupno 19 klapa, od čega 11 iz Hrvatske koje su dominirale festivalom i osvojile su najviše nagrada. Završne večeri u kategoriji muških klapa prva nagrada pripala je klapi Bukaleta iz Pazina, drugu nagradu osvojila je klapa Žrnovnica iz Žrnovnice, dok je treće mjesto pripalo klapi Podvorje iz Kaštel Sućurca. Nagradu publike u konkurenciji muških klapa osvojila je klapa Asa voće iz Podgorice. Nagrada za najbolju debitansku klapu po ocjeni stručnog žirija je dobila je klapa Signum iz Čapljine.

Za najbolju crnogorsku klapu proglašena je klapa Boka nostra iz Kotora, dok je nagrada publike za najbolju klapsku skladbu pripala klapi Konstantin iz Niša.

U kategoriji nova klapska pjesma po ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda je pjesma Lađa na tekst Dobriše Cesarića, u obradi Dragana Filipovića u izvođenju klape Narenta iz Mostara. Ta je skladba dobila i nagradu za najbolji aranžman. Ocjenjivački sud za najbolji tekst u kategoriji nove skladbe nije dodijelio prvu i drugu nagradu, a treću nagradu dodijelio je za tekst Maestrali autora Lj. Jovović M. Nenezić u izvođenju klape Asa Voće iz Podgorice.

ŠIBENIK - Drugi po redu Terraneo, najveći glazbeni festival na Jadranu na kojem će nastupiti više od 120 svjetskih i domaćih bendova i DJ-a, počinje sutra u Šibeniku i trajat će do 10. kolovoza. Glavni dio glazbenog programa drugog izdanja festivala Terraneo održat će se 7., 8. i 9. kolovoza u bivšoj vojarni Bribirski knezovi. Ovogodišnji glazbeni program ponovno će uključivati nekoliko pozornica na otvorenom s probranim izborom kvalitetnih stranih i domaćih izvođača te raznovrsne DJ programe u hangarima i barovima na lokaciji. Među mnoštvom izvođača s nezavisne pop-rock scene koji će nastupiti na Terraneu ove se godine izdvajaju Stephen Malkmus & the Jicks, Groove Armada, The Jon Spencer Blues Explosion, The Horrors, Wild Beasts, The Roots, The Ting Tings, The Vaccines, The xx, Thievery Corporation, Swans, Anna Calvi, The Notwist i mnogi drugi. Prvo izdanje festivala Terraneo u kolovozu 2011. privuklo je u Šibenik više od 30.000 posjetitelja iz cijele Europe. Glazbeni program u trajanju od pet dana s više od 120 izvođača na 3 open-air pozornice i dva dj hangara bio je koncipiran na način da zadovolji i najistančanije glazbene ukuse.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙