FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 1. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

DALJ - U Dalju je danas obilježena 21. obljetnica od tragičnih događaja, koji su se dogodili na današnji dan, kada je srpski agresor ubio i masakrirao 20 hrvatskih redarstvenika, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite. Komemoracija je održana u organizaciji MUP-a Republike Hrvatske i PU Osječko-baranjske, a nazočni su, uz brojne mještane, članove obitelji ubijenih hrvatskih branitelja, bili ministar MUP-a Ranko Ostojić, ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Svi su oni, kao i brojni drugi, položili vijence i zapalili svijeće podno Spomen obilježja ubijenim daljskim braniteljima ispred zgrade Policijske postaje Dalj, gdje se dogodio masakr.

DALJ - Ministar MUP-a Republike Hrvatske Ranko Ostojić komentirao je danas u Dalju izjave bivšega ministra Tomislava Karamarka kako će na vodeća mjesta u policiju doći politički podobni, istaknuvši kako se to neće dogoditi jer se na natječaj mogu javiti svi policajci u sustavu. Ako je HDZ-ova Vlada, odnosno Karamarko depolitizirao policiju kako tvrdi, a na interni se natječaj za vodeća mjesta u policijskim upravama mogu javiti svi policajci u sustavu, nema straha da novi šefovi neće biti pravi profesionalci, rekao je ministar Ostojić. Dodao je da će kadrovska slika hrvatske policije biti zaokružena za mjesec i pol dana. Izrazio je uvjerenost da će interni natječaj polučiti najbolje kadrove, koji će voditi policijske uprave. Ponovio je kako se "na interni natječaj mogu javiti svi policajci u sustavu, te da nitko ne dolazi izvana", te da on nije taj koji bira načelnike.

ZAGREB - Zajednički pilot projekt Ministarstva zdravlja i HZZO-a "eLista čekanja i eNaručivanje", kojemu je cilj skratiti liste čekanja i omogućiti elektroničko naručivanje pacijenata na specijalističke preglede, počeo je danas u četiri bolnice, a očekuje se da će do početka iduće godine obuhvatiti svih šezdeset hrvatskih bolnica, rečeno je na današnjoj prezentaciji projekta.

Riječ je o velikoj prekretnici kojom iz papirnate tehnologije 'teka i tekica' 18. i 19. stoljeća prelazimo u 21. stoljeće, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, otvorivši projekt putem kojega centralni sustav eListi od danas svakih sat vremena prikuplja podatke o prvim slobodnim terminima za oko 120 postupaka u sustavu bolnica u Karlovcu, Gospiću, Ogulinu i Dugoj Resi, nakon čega će ih objavljivati na internet stranicama Ministarstva zdravlja i HZZO-a.

ZAGREB - Novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu želi se omogućiti reforma zemljišne politike, odnosno hitno staviti u funkciju što više hektara, kazala je pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner na današnjoj javnoj raspravi o nacrtu prijedloga tog zakona. Imamo gotovo milijun hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i plan je što hitnije ga staviti u funkciju, kazala je ističući kako bi sa svojim resursima mogli proizvoditi hranu za deset milijuna ljudi.

ZAGREB - Ministrstvo turizma objavilo je na svojim web stranicama aktualne natječaje Europske komisije iz područja turizma, a natječaji su otvoreni tijekom kolovoza i rujna.

Iz Ministarstva napominju kako kontinuirano prate i objavljuju aktualne natječaje iz turizma koje objavljuje Europska komisija kako bi potaknuli predstavnike turističkog sektora na kvalitetnu pripremu projekata u turizmu, što je jedna od mjera za jačanje ukupne konkurentnosti sektora. Cilj natječaja "Analiza i kreiranje ICT-a i platforme za potporu turističkog poslovanja" je poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti u turizmu kroz korištenje novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija za stvaranje one-stop-shop-a (portala) za turističke dionike.

ŠIBENIK - Na jučer održanom Županijskom zboru HSP-a Šibensko-kninske županije, šibenski poduzetnik Ivica Zorica izabran je za predsjednikom Županijskog vijeća te stranke, izvijestili su priopćenjem danas šibenski pravaši. Na zboru, kojem je nazočilo 250 članova stranke, konstituirano je i Predsjedništvo Županijskog vijeća, u čiji su sastav, pored predsjednika Ivice Zorice, izabrani i dopredsjednici Milan Maloča i Stipe Peran, tajnica Anita Belak, rizničar Renato Skelin te kao članovi Krešimir Boršić, Milorad Mišković, Tatjana Gulin i Goran Grguričin.

ZAGREB - U 60 dječjih vrtića u Zagrebu za pedagošku godinu 2012./2013. do kraja srpnja upisano je 33.997 djece, a ta će brojka najvjerojatnije premašiti 34 tisuće, što će biti i najveći broj upisanih mališana u zagrebačke dječje vrtiće posljednih godina. Za usporedbu, u pedagoškoj godini 2009./2010. bilo je upisano 29.979 djece, u 2010./2011. 31.877 djece, a u 2011./2012. 32.376 djece mališana, izvijestili su danas iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. U izvješću o upisima djece u programe predškolskog odgoja i naobrazbe dječjih vrtića Grada Zagreba za pedagošku godinu 2012./2013. napominju da će ukupan broj djece u pedagoškoj godini 2012./2013. premašiti brojku od 34 tisuće, što znači da je od rujna 2011. osigurano više od 1600 novih mjesta u gradskim dječjim vrtićima.

ZAGREB - Cestarina od Zaprešića do Trakošćana na autocesti Zagreb - Macelj od danas je za sve kategorije vozila skuplja za 15 posto, objavio je koncesionar Autocesta Zagreb - Macelj.

Do sada je vožnja tom dionicom za najbrojniju, drugu skupinu vozila u koju ulaze osobni automobili, stajala 42 kune, a nova cijena je 48 kuna. Na drugim dionicama cijene ostaju iste.

KARLOVAC - Znanstveni odbor za dodjelu Švicarske turističke nagrade (The Scientific Committee of the Swiss Tourism Awards ) odlučio je Karlovcu u kategoriji "prirodni raj" dodijeliti nagradu "zeleni hrvatski grad", priopćeno je danas iz karlovačke gradske uprave. Proglašenje nagrađenih i dodjela nagrada bit će u Luganu, u Švicarskoj, na Sajmu putovanja i turizma između 16. i 18. studenog ove godine. Iz pisanog obrazloženja Znanstvenog odbora za dodjelu Švicarske turističke nagrade u gradskom se priopćenju izdvaja citat kako je razlog dodjele nagrade "strateški položaj Karlovca u središtu Hrvatske, gdje se susreću planine i ravnice, rijeke i prekrasni šareni parkovi i gdje se može opustiti i utonuti u prirodu".

SINJ - Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan i ravnatelj Agencije za upravljanje državnom imovinom Erik Mohorović danas su u nazočnosti zamjenika ravnatelja te agencije Mirka Volatevića, direktora sektora financija Karla Čule i šefice sektora za nekretnine Vesne Džaić te pročelnice Upravnog odjela za prostorno planiranje, gospodarenje prostorom i razvoj Sinja Ankice Panze u prostorijama te agencije u Zagrebu svečano potpisali ugovor o darovanju bivše vojarne Ivaniša Nelipića gradu Sinju. Tim je grad Sinj postao vlasnik vojarne, što bi po iskazanom interesu mogućih investitora trebalo rezultirati znatnim ulaganjima u napuštenu vojarnu i otvaranje većeg broja radnih mjesta.

SPLIT - Linijska nacionalna plovidba (LNP) obavijestila je danas putnike na konferenciji za medije u Splitu da nakon punih 11 godina, od 5. kolovoza ove godine više neće održavati katamaransku liniju Split-Rogač (Stomorska) na otoku Šolti, jer je takvu odluku donijela Agencija za obalni linijski pomorski promet.

DUBROVNIK - U povodu tri veće zapljene marihuane, danas je u dubrovačko-neretvanskoj Policijskoj upravi održana konferencija za novinare. Uz voditelja Odsjeka za drogu dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Hrvoja Neusidla na konferenciji je sudjelovao i predstojnik Carinske ispostave Karasovića Miho Arbulić. Kako je istaknuto, policija je od 25. do 31. srpnja na međunarodnim cestovnim graničnim prijelazima Karasovićima i Kleku zaplijenila tri velike pošiljske genetski modificirane marihuane, tzv. "skunk", ukupne težine 78,969 kilograma. Osobe uhićene zbog posjedovanje marihuane su strani državljani, i to Rumunjske, Albanije, BiH i Slovenije.

RIJEKA - Očevidom jučerašnjeg požara u obiteljskoj kući u Bribiru, u kojem je poginuo 56-godišnji stanar, utvrđeno je da je požar izazvao žar cigarete, javila je PU primorsko-goranska.

Očevid su obavili policijski službenici Policijske postaje Crikvenica i inspektor zaštite od požara te utvrdili kako se kao uzrok isključuju tehnički i prirodni izvori. Utvrđeno je da je požar nastao u kuhinji, prijenosom topline žara cigarete na zapaljivi materijal kreveta. U požaru je djelomično izgorio kuhinjski pod i namještaj, a ostatak kuće je zacrnjen. Procijenjena materijalna šteta je 70.000 kuna.

RIJEKA- Policija je sinoć oko 20 sati zatekla dvojicu muškaraca, koji su zalijevali sadnice indijske konoplje u šumskom predjelu Lukovići u riječkoj četvrti Kozala, izvijestila je PU primorsko-goranska.

Očevidom na toj lokaciji je utvrđeno da su njih dvojica, starosti 30 i 39 godina, uzgajali 157 sadnica indijske konoplje, visine do 120 centimetara. Sadnice će se dostaviti Centru za forenzična istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

SLAVONSKI BROD/RUŠČICA - Prema podatcima Policijske uprave brodsko-posavske u vremenu od 16,00 do 8,00 sati, s ponedjeljka na utorak, iz terarija Centra za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici ukradena je zmija duga više desetaka centimetara. "Radi se o mladoj zmiji dugoj pedesetak centimetara, debljine kao mali prst. Ukradena zmija pripada vrsti kraljevskoga pitona. Odrasli primjerak ove vrste naraste maksimalno 1 do 1,2 metra. Mi smo nazvali Ministarstvo zaštite okoliša, koje je u Centar smjestilo zmiju nakon jedne zapljene. Ministarstvo je nakon toga obavijestilo policiju, koja je napravila zapisnik i to je to. Premda od jutros ljudi zovu jer se boje da je pobjegao veliki piton. Nema bojazni za to, veliki piton je u svom terariju. Nema razloga za paniku, a najveća žrtva kraljevskog pitona je miš", kaže Mirko Milec vlasnik Centra za zbrinjavanje zaštićenih životinja.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙