FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 27. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je danas elementarnu nepogodu zbog suše koja je učinila golemu štetu na kukuruzu, suncokretu, šećernoj repi te svim ostalim kulturama. Župan Šišljagić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare kako prve procjene govore da je riječ o šteti od 514 milijuna kuna. Elementarna nepogoda odnosi na sve 42 jedinice lokalne samouprave, rekao je, dodajući da će povjerenstva do rujna načiniti točnu procjenu štete. Podsjetio je da je u toj županiji elementarna nepogoda proglašena u veljači zbog niskih temperatura koje su najviše pogodile voćke te mnoge druge poljoprivredne usjeve. Ukupna šteta procjenjuje se na 721 milijun kuna, rekao je Šišljagić.

VINKOVCI - Izrazita suša, koja na vinkovačkom području traje gotovo cijelo ljeto, najviše bi štete mogla prouzročiti kukuruzu koji je zbog nedostatka vlage najviše stradao od svih proljetnih poljoprivrednih kultura te bi u nekih proizvođača šteta na toj kulturi mogla biti i stopostotna, potvrdio je za Hinu Luka Lešić iz Poljoprivredno-savjetodavne službe Vukovarsko-srijemske županije. Po njegovim riječima, na poljima se može vidjeti da je ranije posijani kukuruz mnogo bolji od onoga koji je posijan kasnije te će proizvođači koji su ga posijali ranije imati i manje štete od suše. I 20 mililitara kiše, kad bi sada palo, znatno bi popravilo stanje svih poljoprivrednih kultura, pa i kukuruza, posebice onog posijanog ranije, rekao je Lešić i dodao kako zasad sušu najbolje podnosi suncokret. Kako se, po najavama prognostičara, znatnije količine kiše na istoku Slavonije ne očekuju ni sljedećih dana, Lešić procjenjuje kako će vukovarsko-srijemske županijske vlasti, zbog šteta od suše na poljoprivrednim kulturama, uskoro najvjerojatnije biti prisiljene proglasiti elemenetarnu nepogodu.

ZAGREB - Zagrebačka županija dodijelit će nepovratno 100 tisuća kuna za sufinanciranje projekata udruga za edukaciju, prekvalifikaciju i osnaživanje nezaposlenih za 2012. godinu, priopćeno je danas iz ureda zagrebačkog župana. Natječaj za spomenuti novac otvoren je do 31. listopada, ili dok se cijela svota ne dodijeli. Mogu se javiti udruge registrirane na području Republike Hrvatske čija je djelatnost po njihovu statutu edukacija, prekvalifikacija i osnaživanje nezaposlenih te one koje za sufinanciranje predlažu projekte čiji su krajnji korisnici isključivo nezaposlene osobe s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Prednost pri dodjeli novca ostvarit će projekti koji su besplatni za krajnje korisnike i odnose se na teže zapošljive osobe i skupine, zatim projekti koji su prije financirani i uspješno provedeni te oni koji su utemeljeni na suradnji različitih partnera, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) koji provodi projekt prevencije navijačkog nasilja priopćio je da je na utakmici Dinama i bugarskog Ludogoreca, odigranoj u srijedu u Zagrebu, uočeno ozbiljnije pristupanje problemu navijačkog nasilja od strane Ministarstva unutarnjih poslova, dok se mediji, pogotovo tiskovni, i dalje benevolentno odnose prema navijačkom divljaštvu. MUP je ovaj put krajnje ozbiljno pristupio problemu navijačkog nasilja, što ukazuje na promjenu političke klime prema ovom društvenom fenomenu. HHO se nada da će se promjena političke klime odraziti i na širu društvenu klimu, što je jedini način da se ovo zlo suvremenog hrvatskog društva sasječe u korijenu, navodi se u izvješću HHO-ovih promatrača koji sudjeluju u projektu ''Izravna prevencija navijačkog nasilja''. No, situacija je suprotna u tiskovnim medijima, koji se prema mišljenju promatrača HHO-a i dalje se benevolentno odnose prema ovom divljaštvu. "Nekritički odnos i gotovo tepanje navijačima otkriva zluradost autora koji svojim pisanjem daju vjetar u leđa ovakvim divljačkim navijačkim skupinama", navodi se, uz ostalo, u izvješću.

ZAGREB - Knjiga "Dossier Boričevac", urednika Josipa Pavičića, u kojoj se govori o sudbini sela Boričevca, koje je zajedno sa svojom župom Male Gospe, nestalo u ljeto 1941., kada su ga zapalili srpski ustanici, a župljane, nedužne i nenaoružane seljane, zauvijek protjerali te neke i pobili, predstavljena je danas u Novinarskom domu u Zagrebu. O knjizi su govorili akademik Dubravko Jelčić, povjesničar Željko Holjevac, a pročitan je i tekst profesora Zdravka Tomca. Jelčić smatra kako knjiga nije samo izazov za čitatelje, nego i za povjesničare jer je paradigmatična za cijelu hrvatsku povijest. "Upravo ona raskrinkava mit o antifašističkom karakteru ustanku u Srbu 27. srpnja 1941., rekao je dodavši kako taj mit vlada od 1945. pa sve do danas. Prof. Tomac, u tekstu što ga je pročitao urednik knjige Josip Pavičić, napomenuo je kako se i danas u Srbu obilježava četnički zločin nad hrvatskim stanovništvom te ocijenio kako je razaranje Boričevca i raseljavanje njegovih stanovnika do danas ostao simbol četničke protuhrvatske politike i mrženje prema Hrvatima. Tomac smatra kako je zato odgovorna i hrvatska politička elita, koja se uključila u obilježavanje tog zločina. "Tako je novcima hrvatskih poreznih obveznika i kamenom iz Srbije 2010. obnovljen spomenik u Srbu", istaknuo je Tomac dodavši kako je taj spomenik svojom rukom otkrio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Tomac je podsjetio i na ocjenu Savke Dapčević Kučar, koja je bila zgrožena obilježavanjem tog ustanka 1971. pa je tada zapisala: "Mrze nas i neće se libiti s četništvom paliti Hrvatsku".

ZAGREB - Knjiga Tomislava Vukovića "Drugačija povijest (O Srbu, Jasenovcu, Glini...)" predstavljena je danas u prostorijama Glasa Koncila u Zagrebu. O knjizi su govorili glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, ravnatelj Nadbiskupijskog arhiva u Zagrebu Stjepan Razum i autor knjige Tomislav Vuković. Mons. Miklenić je istaknuo kako se očekivalo da će s demokratskim promjenama u Hrvatskoj doći i do promjene odnosa prema hrvatskoj nacionalnoj povijesti te dodao kako je umjesto afirmacije pozitivnih vrijednosti iz prošlosti, o kojima u ozbiljnim zemljama brinu nacionalne ustanove i mediji, došlo do raskola među povjesničarima. Ocijenio je kako su jedni ostali na tradiciji jugoslavenske komunističke historiografije, zagovarajući ideološku interpretaciju događaja za razliku od skupine mlađih povjesničara, koji bez pristranosti i prešućivanja otkrivaju cjelovitu sliku povijesne stvarnosti. Ustvrdio je kako upravo mlađi naraštaj nema mogućnosti popularizirati svoja istraživanja te dodao da Glas Koncila upravo tim istraživanjima otvara svoje stranice, što potvrđuje i Vukovića knjiga, čiji su dijelovi, kao feljtoni od 2006. do 1010. izlazili na stranicama Glasa Koncila. Napomenuo je kako Vuković piše o kontroverznim temama iz hrvatske povijesti te propituje činjeničnu utemeljenost postavka dosadašnje komunističke historiografije.

ZAGREB - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) jučer je s Biokova spustila dvoje izmorenih i dehidriranih Poljaka koji su zalutali u gustoj vegetaciji iznad naselja Brist, izvijestio je HGSS. Dvoje Poljaka zalutalo je na Biokovu iznad naselja Brist u vrlo gustoj vegetaciji te su jučer popodne zatražili pomoć HGSS-a posredstvom centra 112. U pomoć im je krenula HGSS stanica Makarska koja ih je zatekla na rubu snaga i dehidrirane te ih je u višesatnoj akciji izvukla s planine.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙