FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 16. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Pregovori Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe jučer su definitivno propali, jer su četiri sindikata odbila potpisati Dodatak TKU-u, tako da će se o sudbini tog dokumenta odlučiti arbitražom. Pregovori su propali jer su čelnici četiriju sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje, te medicinske sestre) odbili potpisati Dodatak TKU-u ako im Vlada ne zajamči retroaktivnu isplatu materijalnih prava kojih bi se sada trebali odreći. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako je Vlada bila spremna iduće godine pregovarati o novom TKU-u sa svim sadašnjim pravima, ali ne može prihvatiti obvezu retroaktivne isplate materijalnih prava. Arbitraža bi sada trebala odlučiti vrijedi li Dodatak TKU-a koji su potpisali čelnici drugih četiriju sindikata (zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi) za sve javne službe. U slučaju negativne odluke arbitraže, Vlada je ranije najavila da će pokrenuti postupak otkaza TKU-a i smanjiti plaće zaposlenim u javnim službama za 10 posto. Mrsić je obećao da će Vlada učiniti sve da se ipak ne ide na smanjenje plaća od 10 posto, te da se sačuvaju radna mjesta u javnim službama, ali je ponovio kako ne dolazi u obzir ponovno zaduživanje ili probijanje proračunskog okvira za javne službenike. Prema ranijim najavama, arbitraža bi se trebala održati ovoga tjedna, a u njoj bi osim po dva predstavnika Vlade i sindikata trebao sudjelovati i neovisni arbitar. Odluka arbitraže je konačna i moraju je prihvatiti sve strane.

ZAGREB - Švicarska kompanija United Energy Commodities iskazala je interes za kupnju omišaljske Dine Petrokemije, a Dioki ide u stečaj, rečeno je nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Vlade i sindikata Diokija i Dine održanog u Ministarstvu gospodarstva. Iskazan je interes potencijalnog kupca za Dinu koji bi s 5 milijuna eura pokrio isplatu dospjelih plaća, dijela koji se s tim iznosom može isplatiti, a s 15 milijuna eura obrtnog kapitala pokrenuo bi proizvodnju najkasnije do 1. rujna i time zaposlio sve ljude koji su u Dini radili, izjavio je nakon sastanka prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Istodobno, nažalost, Dioki ide u stečaj, rekao je Čačić. Dodaje kako bi se iz imovine, posebice na otoku Krku koja je pod hipotekom Hypo banke, a koju Vladu namjerava upotrijebiti kao temelj za projekte LNG i termoelektrane na plin na Krku, odnosno otkupom te imovine razriješio dio duga, a nakon toga bi se u stečajnom postupku tražila daljnja rješenja s vjerovnicima kako bi se proizvodnja u Dini nastavila. Čačić kaže kako bi se sa 5 milijuna eura potencijalnog švicarskog partnera te prodajom imovine osigurale sve dospjele plaće svim radnicima Diokija u Zagrebu i Dine na Krku. Ministar financija Slavko Linić kazao je kako potencijalni partner za Dinu želi određena jamstva pa i Vlada treba preuzeti određene obveze.

SLAVONSKI BROD/ZAGREB - Slavonskobrodski Đuro Đaković Holding najavio je da će objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje zagrebačke Ingre, a objavit će je u predviđenom zakonskom roku, nakon odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). U skladu sa Zakonom, ponuda će biti objavljena po cijeni izračunatoj kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca, koja prethode jučerašnjoj izjavi namjere. Zaprimanje obavijesti potvrdili su i iz Ingre iz koje ističu da je to dokaz da, usprkos svim teškoćama, Ingra ima potencijala. U priopćenju u kojem najavljuju objavu ponude za preuzimanje Ingre, iz Đuro Đaković Holdinga ističu kako imaju namjeru to učiniti zato što vjeruju da je to u najboljem dugoročnom interesu njihova daljnjeg širenja na strana tržišta gdje bi svoju ponudu mogli nadopuniti pružanjem sveobuhvatne inženjerske usluge.

PULA - Joško Kuzmanić, javnosti poznat kao pouzdanik USKOK-a u antikorupcijskoj akciji "Maestro", u subotu je u Puli izvršio samoubojstvo, objavio je sinoć "Jutarnji list". Kuzmanić je iza sebe ostavio oproštajno pismo, a život si je, prema neslužbenim informacijama tog lista, oduzeo hitcem iz vatrenog oružja. Njegovo beživotno tijelo policija je pronašla jučer prijepodne u stanu u Marijanijevoj ulici. Predstavnica službe za odnose s javnošću istarske policije Suzana Sokač nije sinoć u izjavi za novinare potvrdila da je pronađeno tijelo Joška Kuzmanića. "Policija je u stanu u Marijanijevoj ulici u Puli pronašla mrtvo tijelo 60-godišnjaka, a za sada ništa ne upućuje na kazneno djelo. Županijska državna odvjetnica naložila je obdukciju tijela", kazala je Sokač. Kuzmanić je javnosti poznat iz slučaja korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju s početka ljeta 2007. godine, odnosno kada je pristao sudjelovati u suzbijanju korupcije kao pouzdanik USKOK-a.

PAZIN - Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić (SDP) na sinoćnjoj je sjednici Županijske skupštine u Pazinu, odgovarajući na pitanje nezavisnog vijećnika Vlade Ivetića o sudbini Termoelektrane (TE) Plomin 3, kazao kako Istarska županija ima svoj prostorni plan koji točno definira koji će se energent koristiti u TE Plomin 3, a to je plin. "Za Županiju ova lokacija postoji jedino kao termoelektrana na plin", istaknuo je županov zamjenik Vedran Grubišić. Na inzistiranje Ivetića što ako Vlada bude izričito tražila da mora biti ugljen, Grubišić je poručio kako u ovom slučaju treba uzeti u obzir zdravlje građana, a ovaj dio Labinštine, Istre i obale "ne može biti žrtvovan zbog nečijih i nekakvih viših interesa". Po riječima predsjednika Skupštine Istarske županije Dina Kozlevca, Skupština je donijela pravila, utvrđen je prostorni plan, a energetska strategija Hrvatske do 2015. ne predviđa izgradnju nikakvih objekata na ugljen.

DUBROVNIK - U sklopu glazbenog dijela programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupio istaknuti ruski pijanist Arcadi Volodos. Volodos slovi za "klavirskog genija" čija se virtuoznost uspoređuje s onom Franza Liszta i Sviatoslava Richtera i jedan je, kako se ističe u najavi koncerta, od najzanimljivijih i najistaknutijih pijanista današnjice. Debitirao je u New Yorku 1996. godine i redovito se pojavljuje na recitalima u New Yorku, u bečkom Musikvereinu, te ostalim brojnim pozornicama diljem svijeta. Na dubrovačkom koncertu izveo je djela Schuberta, Brahmsa, te izbor iz Musice Callade, katalonskog skladatelja Federica Mompua. Ovo je prvi od ukupno tri klavirska recitala na Dubrovačkim ljetnim igrama, a u kolovozu se očekuju nastupi Pierre-Laurent Aimarda i Daniel Barenboima.

RIJEKA - Koncertom gitarista Srđana Bulata i marimbista Filipa Merčepa u crkvi Sv. Jelene u Kastvu sinoć je počeo Međunarodni festival gitare u sklopu festivala Kastafsko kulturno leto. Srđan Bulat je student na Royal Academy of Music u Londonu i dobitnik je brojnih nagrada za gitaru, Filip Merčep je nastupio među finalistima 15. eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika 2010. godine u Beču. Njih su dvojica zajedno dobitnici godišnje nagrade Hrvatske glazbene mladeži "Ivo Vuljević". Sutra u sklopu festivala gitare nastupa riječki gitarist Darko Jurković Charlie. On je u proteklom desetljeću čak sedam puta izglasan za najboljeg hrvatskog jazz gitarista, a 2006. godine je osvojio Porina u kategoriji solo jazz gitarista. Festival se nastavlja 20. srpnja koncertom sarajevske skupine Sarr e Roma s programom urbanih sevdalinki, obradama romskih i starogradskih pjesama te nekoliko autorskih vlastitih skladbi. Zadnji koncert u programu ovog festivala je nastup češke sopranistice Markete Matlove.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙