FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 16. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Pregovori Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe danas su definitivno propali, jer su četiri sindikata odbila potpisati Dodatak TKU-u, tako da će se o sudbini tog dokumenta odlučiti arbitražom. Pregovori su propali jer su čelnici četiriju sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje, te medicinske sestre) odbili potpisati Dodatak TKU-u ako im Vlada ne zajamči retroaktivnu isplatu materijalnih prava kojih bi se sada trebali odreći. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako je Vlada bila spremna iduće godine pregovarati o novom TKU-u sa svim sadašnjim pravima, ali ne može prihvatiti obvezu retroaktivne isplate materijalnih prava. Arbitraža bi sada trebala odlučiti vrijedi li Dodatak TKU-a koji su potpisali čelnici drugih četiriju sindikata (zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi) za sve javne službe. U slučaju negativne odluke arbitraže, Vlada je ranije najavila da će pokrenuti postupak otkaza TKU-a i smanjiti plaće zaposlenim u javnim službama za 10 posto. Mrsić je obećao da će Vlada učiniti sve da se ipak ne ide na smanjenje plaća od 10 posto, te da se sačuvaju radna mjesta u javnim službama, ali je ponovio kako ne dolazi u obzir ponovno zaduživanje ili probijanje proračunskog okvira za javne službenike. Prema ranijim najavama, arbitraža bi se trebala održati ovoga tjedna, a u njoj bi osim po dva predstavnika Vlade i sindikata trebao sudjelovati i neovisni arbitar. Odluka arbitraže je konačna i moraju je prihvatiti sve strane.

ZAGREB - Švicarska kompanija United Energy Commodities iskazala je interes za kupnju omišaljske Dine Petrokemije, a Dioki ide u stečaj, rečeno je nakon današnjeg sastanka predstavnika Vlade i sindikata Diokija i Dine održanog u Ministarstvu gospodarstva. Iskazan je interes potencijalnog kupca za Dinu koji bi s 5 milijuna eura pokrio isplatu dospjelih plaća, dijela koji se s tim iznosom može isplatiti, a sa 15 milijuna eura obrtnog kapitala pokrenuo bi proizvodnju najkasnije do 1. rujna i time zaposlio sve ljude koji su u Dini radili, izjavio je nakon sastanka prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Istodobno, nažalost, Dioki ide u stečaj, rekao je Čačić. Dodaje kako bi se iz imovine, posebice na otoku Krku koja je pod hipotekom Hypo banke, a koju Vladu namjerava upotrijebiti kao temelj za projekte LNG i termoelektrane na plin na Krku, odnosno otkupom te imovine razriješio dio duga, a nakon toga bi se u stečajnom postupku tražila daljnja rješenja s vjerovnicima kako bi se proizvodnja u Dini nastavila. Čačić kaže kako bi se sa 5 milijuna eura potencijalnog švicarskog partnera te prodajom imovine osigurale sve dospjele plaće svim radnicima Diokija u Zagrebu i Dine na Krku. Ministar financija Slavko Linić kazao je kako potencijalni partner za Dinu želi određena jamstva pa i Vlada treba preuzeti određene obveze.

SLAVONSKI BROD/ZAGREB - Slavonskobrodski Đuro Đaković Holding najavio je da će objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje zagrebačke Ingre, a objavit će je u predviđenom zakonskom roku, nakon odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). U skladu sa Zakonom, ponuda će biti objavljena po cijeni izračunatoj kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca, koja prethode današnjoj izjavi namjere, priopćeno je iz Đuro Đaković Holdinga. Zaprimanje obavijesti potvrdili su i iz Ingre iz koje ističu da je to dokaz da, usprkos svim teškoćama, Ingra ima potencijala. U priopćenju u kojoj najavljuju objavu ponude za preuzimanje Ingre, iz Đuro Đaković Holdinga ističu kako imaju namjeru to učiniti zato što vjeruju da je to u najboljem dugoročnom interesu njihova daljnjeg širenja na strana tržišta gdje bi svoju ponudu mogli nadopuniti pružanjem sveobuhvatne inženjerske usluge.

DUBROVNIK - Čelnici HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije pozvali su danas premijera Zorana Milanovića da povuče izjavu o "dva kamena" koja remete dobrosusjedske odnose između Hrvatske i BiH jer - kako je rekao Branko Bačić - nije riječ samo o Velikome i Malom škoju, nego o 20 četvornih kilometara Malostonskoga zaljeva budući da bi se pomicanjem kopnene granice morska granica preselila s područja između otoka i kopna na sredinu zaljeva. Osim predsjednika Županijskog odbora Branka Bačića, potpredsjednice HDZ-a Dubravke Šuice te zastupnika Frane Matušića, na današnjoj konferenciji za novinare na brodici u Malostonskome zaljevu bio je i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. Kako je rekao Bačić, ozbiljna vlada i država trebale bi se boriti i za dva kamena, te je s tim u vezi pozvao Milanovića da se zauzme za rješenja kako bi to područje ostalo dio Republike Hrvatske. Župan Dobroslavić rekao je da su otočići Veliki i Mali škoj dio hrvatskoga mora te kako izjava premijera Milanovića nije dobro primljena u toj županiji. "Ako se treba sporiti još 20 godina za naš teritorij, a za što imamo dokaze, onda je dužnost svake hrvatske vlade da te sporove i vodi", istaknuo je župan te dodao kako, osim pitanja razgraničenja kod Neuma, treba riješiti i pitanje razgraničenja s Crnom Gorom na Prevlaci.

VUKOVAR - Osmero vukovarskih SDP-ovaca podnijelo je USKOK-u kaznenu prijavu protiv predsjednika vukovarsko-srijemskoga SDP-a i vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe i predsjednika vukovarskoga SDP-a i zamjenika gradonačelnika Željka Pinjuha zbog malverzacija s novcem prikupljenim za ljetovanje vukovarskih umirovljenika i djece iz obitelji slabijega materijalnog stanja, potvrdio je za Hinu jedan od podnositelja prijave Zdravko Dedić. Kako je ustvrdio Dedić, organizirajući ljetovanje vukovarskih umirovljenika i djece iz obitelji slabijega materijalnog statusa u Crikvenici i Velom Lošinju, Sabo i Pinjuh godinama su naplaćivali i nekoliko puta veće troškove od stvarnih. "Za ono zbog čega optužujemo Sabu i Pinjuha imamo i materijalne dokaze, poput police osiguranja za djecu, koja je po djetetu plaćena 7,20 kuna, a od roditelja je uzimao 120 kuna", rekao je Dedić i dodao kako je tako, primjerice 2009., za sedmodnevno ljetovanje umirovljenika od svakog umirovljenika uzimao po 1200 kuna, a stvari trošak njihova ljetovanja plaćen je 406 kuna. Po Dedićevim riječima, ljetovanja su organizirana preko turističke agencije "Vutours", koja je do dolaska na dužnost zamjenika gradonačelnika bila u vlasništvu Željka Pinjuha, koju je on nakon preuzimanja te dužnosti prenio na kćer.

SAMOBOR - Tvrtka DIV d.o.o. reagirajući na medijske napise o podizanju optužnice protiv Tomislava Debeljaka kao direktora i vlasnika poduzeća PTC Krka Knin d.o.o., a u vezi s kupnjom dionica Brodosplit d.d. kao jedinog ponuđača, priopćila je danas kako očekuje okončanje procesa prihvaćanjem prijedloga Ugovora, a sve u cilju spašavanja Brodosplita, te njegovog uspješnog restrukturiranja. U DIV-u ne žele vjerovati da objava vijesti o podizanju optužnice ima veze s trenutkom neposredno pred donošenje Odluke Vlade RH o Brodosplitu. Podsjećaju da je DIV d.o.o. je kao jedini zainteresirani ispunio sve tražene uvjete u natječaju koji je otvoren već više od dvije godine, kako od strane Prodavatelja, tako i strane Europske komisije. Vladinom odlukom sa 17-te sjednice 22. ožujka ove godine o prihvaćanju naše ponude otvoren je proces izrade Ugovora o kupnji i prijenosu dionica o kojem vlada tek treba donijeti odluku o prihvaćanju, a što se očekivalo vrlo skoro, navode u DIV-u. Iako DORH nije objavio identitet osobe protiv koje je podignuta optužnica, istaknuta je pretpostavka da se radi o Tomislavu Debeljaku kao direktoru i vlasniku poduzeća PTC Krka Knin d.o.o. sa sjedištem u Kninu. Činjenica da smo saznali iz medija za podizanje optužnice, kao i njen kratak opis ne ostavlja nam mogućnost za šire komentare, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

KARLOVAC - Za život jednog od trojice karlovačkih Roma ranjenih u današnjoj pucnjavi liječnici se još bore, a dvojica lakše ranjenih puštena su kući, doznaje se u karlovačkoj Općoj bolnici. Dežurni kirurg Želimir Korać izjavio je za Hinu da je teško ranjeni pacijent u dobi od tridesetak godina u šok-sobi jer ima ozbiljnu ozljedu glave. Vitalne funkcije su mu stabilizirane, a budući da je od ozljede prošlo samo nekoliko sati, još je izgledan oporavak, no moguće je i pogoršanje, rekao je Korač. Zamjenik županijske državne odvjetnice Zdravko Car rekao je za Hinu kako je očevid na mjestu sukoba s oružanim napadom, koji se dogodio u 11,50 sati, završio poslijepodne. Još se provode dokazne radnje koje bi trebale odgovoriti na pitanja o svim okolnostima koje se uzrokovale sukob i tko je odgovoran, rekao je Car, dodajući da će o težini posljedica ovisiti i kvalifikacija toga kaznenog djela vezanog uz krvne delikte. S mjesta sukoba u karlovačkome romskom naselju Orlovcu policija je pred okupljenim predstavnicima medija odvela pet muškaraca s lisičinama na rukama. Sumještani koji su čuli pucnjavu i prije toga svađu i tučnjavu kažu da je sukob počeo jutros u karlovačkom poduzeću "Cezar" koje se bavi otkupom sekundarnih sirovina, a nastavio se u romskom naselju.

ŠIBENIK - U lančanom sudaru koji se danas poslijepodne dogodio na zapadnom ulazu u Šibenik, na cesti D-8, u Njivicama, ozlijeđeno je sedam osoba, izvijestila je kratko šibenska policija. U prometnoj nesreći sudjelovala su četiri vozila, a uzrok nesreće još nije utvrđen. Svih sedam ozlijeđenih osoba iz sudarenih automobila zatražilo je liječničku pomoć u šibenskoj Općoj bolnici.

DUBROVNIK - Britanski oskarovac Jeremy Irons, koji do 17. srpnja boravi u Dubrovniku gdje će razgledati povijesne znamenitosti grada, kazao je kako je iznenađen čistoćom hrvatskoga mora i obale te spomenuo mogućnost da u tom gradu uskoro snimi jedan svoj film. Irons je u Dubrovnik doputovao iz Sarajeva gdje je sudjelovao na filmskom festivalu. Irons je u društvu direktora Sarajeva Film Festivala Mirsada Purivatre krstario Elafitskim otocima i dubrovačkim primorjem te se u Slanomu susreo s načelnikom općine Nikolom Knežićem. Irons je novinarima predstavio svoj dokumentarac "Trashed" (Zemlja smeća) koji je prikazan na sarajevskom festivalu i kojemu je protagonist i producent, a koji govori o posljedicama zagađivanja obale i mora smećem i plastikom.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙