FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 8. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je večeras da je najbolje privremeno rješenje za povezivanje hrvatskoga juga prijedlog trajektne linije Komarna-Brijesta te ponovio apel Dubrovačko-neretvanskoj županiji da prihvati to rješenje jer je ono najbolje i u kontekstu 1. srpnja 2013. - ulaska Hrvatske u Europsku uniju i schengenskoga režima. Komarna-Brijesta je najjeftinije i najbolje privremeno rješenje za Dubrovačko-neretvansku županiju, za njezine stanovnike i za Republiku Hrvatsku, rekao je ministar u Dnevniku HTV-a. Dodao je da je Ministarstvo spremno s "Jadrolinijom" osigurati trajekte većega kapaciteta koji bi na toj liniji vozili non-stop, odnosno kada trajekt bude pun on bi odmah prevozio putnike i vozila na Pelješac i natrag. Podsjetio je da je Ministarstvo ponudilo županiji tri rješenja od kojih je prvo i već spomenuto i najbolje - trajektna linija Komarna- Brijesta na kojoj bi trajekti vozili desetak minuta pa bi se onda do Stona vozilo još 20-ak kilometara, dodajući da bi Hrvatske ceste uspjele do 1. srpnja iduće godine detaljno sanirati i cestu kroz Pelješac. Ministar je dodao da se Županija odlučila za postojeće rješenje Ploče-Trpanj te da Ministarstvo ne može 'progurati' rješenje koje smatra najboljim bilo do izgradnje Pelješkoga mosta u budućnosti, bilo do rješavanja prometne povezanosti te županije kroz Neumski koridor. Na novinarsku primjedbu da stanovnike posebno zabrinjava što će i Hitna pomoć iz dijela te županije, odnosno od Metkovića i Ploča, morati ići obilaznim putem, a do sada je postojao poseban režim prolaska kroz Neum, ministar Hajdaš Dončić odgovorio je da o tome razgovarao s ministrom zdravlja te da misli da će se uspjeti dogovoriti da za Hitnu pomoć ostane isti režim prometovanja kao i do sada.

ZAGREB - Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je danas u emisiji "Intervju tjedna" Hrvatskoga radija kako četiri sindikata javnih službi sigurno neće s Vladom potpisati sporazum o izmjenama Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU) ako se iz Zakona o reprezentativnosti, koji je Vlada poslala u Sabor, ne povuče odredba o strukovnim sindikatima. Kako je najavljeno u petak, Vlada i sindikati javnoga sektora trebali bi nastaviti pregovore idući tjedan u srijedu, kada bi se, rekao je tada ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić mogao i potpisati sporazum o izmjenama TKU-a.

Ribić je pak danas poručio da odredba o strukovnim sindikatima iz Zakona o reprezentativnosti "temeljito razbija sindikate", te da sindikati "prije potpisa moraju znati da je ta odredba nestala iz zakona". Najavio je da četiri sindikata - sindikati "vertikale" (učitelja, srednjoškolskih profesora, visokog obrazovanja i znanosti) te medicinskih sestara u srijedu neće "pristati ni na kakvo jednokratno odricanje bez jasno ugovorene obaveze da se po izlasku iz krize ta jednokratna davanja ljudima vrate, jer su to njihova prava". Na pitanje što će se dogoditi ako pregovori ne uspiju i Vlada otkaže TKU, Ribić je odgovorio da će slijediti tromjesečni proces mirenja, a ako on ne uspije, sindikati će organizirati prosvjede, javna okupljanja i štrajkove. Ustvrdio je da će se tada postaviti i pitanje o prirodi sadašnje vlasti, odnosno je li ona doista socijaldemokratska.

PULA - Preko triju graničnih prijelaza u Istarskoj županiji - Plovanije, Kaštela i Požana, od petka do danas u podne u Hrvatsku je ušlo ukupno 148.864 putnika, od kojih je 137.429 inozemnih gostiju, izvijestila je poslijepodne istarska policija. U istome je razdoblju Hrvatsku preko tih graničnih prijelaza napustilo 99.845 putnika, od kojih 89.927 inozemnih turista. Prvi srpanjski vikend donio je tako uobičajenu i za turističke djelatnike priželjkivanu gužvu na graničnim prijelazima u Istri. Najprometnije na istarskim graničnim prijelazima bilo je jučer kada je u Istru ušlo više od 72 tisuća putnika. U pulsku zračnu luku jučer je sletjelo i odletjelo trideset zrakoplova koji su dovezli 4.800 putnika te odvezli njih 4.700.

POREČ - Dvadesetčetverogodišnjak iz Poreča umro je danas rano poslijepodne u pulskoj bolnici nakon što je zadobio dva uboda nožem, pola sata poslije ponoći na moto susretu u Santa Marini kod Vabrige na Poreštini, izvijestila je poslijepodne istarska policija. Mladić je noćas vozilom Hitne pomoći prevezen u pulsku bolnicu s teškim ubodnim ranama. Prema podacima policije njihovi su djelatnici priveli više osoba koje se dovode u vezu s tučnjavom, odnosno sukobom i ozljeđivanjem mladog Porečana. Policija nije potvrdila da je među uhićenima i napadač.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙