FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan skok tečaja eura nakon Draghijevih izjava

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 26. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u četvrtak je na međunarodnim tržištima snažno skočio prema dolaru i ostalim značajnim svjetskim valutama nakon što je čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da će središnja banka učiniti sve da sačuva jedinstvenu valutu.

Tečaj eura poskočio je za jedan posto, dosegnuvši 1,2315 dolara, najvišu razinu u tjedan dana. Time je snažno odskočio s najniže razine u danu od 1,2116 dolara, na koju se spustio prije izjava čelnika ECB-a.

Jedinstvena europska valuta bila je na dobitku više od jedan posto i prema jenu, te joj je tečaj dosegnuo 96,20 jena.

U nastupu na jednoj ulagačkoj konferenciji u Londonu, Draghi je obećao da će središnja banka učiniti sve što je nužno da se eurozona zaštiti od kolapsa, uključujući i poduzimanje mjera za zauzdavanje nerazumno visokih troškova zaduživanja zemalja kao što su Španjolska i Italija.

"U okvirima našeg mandata, ECB je spreman poduzeti sve što je potrebno kako bi sačuvao euro. A vjerujte mi, to će biti dovoljno", kazao je na konferenciji u Londonu posvećenoj ulaganjima.

"S obzirom na razmjere u kojima visina premije koju države plaćaju kod zaduživanja (troškove zaduživanja) ometa funkcioniranje kanala za prijenos mjera monetarne politike, one ulaze u naš mandat", poručio je.

Riječ je o dosad najodvažnijim izjavama Draghija, koje sugeriraju da je ECB spreman prionuti rješavanju dužničke krize kako bi zaštitio Italiju i Španjolsku, čiji su troškovi zaduživanja dosegnuli neodržive razine.

Nakon te izjave pali su prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice i to za 40 baznih bodova, te sad iznose 6,94 posto.

Draghijeve izjave izazvale su i snažan rast europskih burzovnih indeksa. Trenutno su tako londonski FTSE u plusu 1,4 posto, na 5.574 boda, frankfurtski DAX 1,72 posto, na 6.516 bodova te pariški CAC čak 3,07 posto, na 3.176 bodova.

I španjolska burza vrlo je pozitivno reagirala na izjave ECB-ova čelnika, uz skok indeksa IBEX od 4,9 posto.

ysbo

(Hina) xvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙