FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio prema euru uoči objave zabilješki s Fedova sastanka

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 11. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Dolar je oslabio u srijedu prema euru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima uoči objave zabilješke s prošlog zasjedanja američke središnje banke jer su ulagači oprezni za slučaj naznaka novog kruga popuštanja monetarne politike u SAD-u.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,1 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2260 dolara. Time se drži i dalje blizu najniže razine u dvije godine od 1,2225 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak.

Prema jenu je oslabio 0,2 posto, na 97,05 jena, nakon što se ranije nakratko spustio na najnižu razinu u pet tjedana.

Dolar je oslabio i 0,3 posto prema jenu i njime se trgovalo po 79,18 jena.

Euro je blago ojačao prema dolaru ali je oslabio prema ostalim značajnijim svjetskim valutama, zabilježivši najnižu razinu u tri i pol godine prema britanskoj funti i rekordno nisku razinu prema australskom dolaru, zbog neizvjesnosti oko provedbe mjera za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

Ulagači će posebnu pozornost tijekom poslijepodneva posvetiti zabilješkama s posljednjeg sastanka Feda kako bi dobili bolji uvid u daljnji smjer monetarne politike u najvećem svjetskom gospodarstvu, kazao je valutni strateg u Scotiabanku, Eric Theoret.

U Fedovoj zabilješki pokušat će otkriti sprema li se novi krug kupovina državnih obveznica kako bi se poduprlo posustalo gospodarstvo.

"Ako najave novi krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike u SAD-u, to će pružiti podršku euru u odnosu na dolar. No, euro će ostati slab zbog niskog prinosa, slabog rasta i neizvjesnosti u vezi dužničke krize", kazao je Paul Robson, valutni strateg u banci RBS u Londonu.

Prisutne su i zabrinutosti u vezi Italije nakon što je premijer Mario Monti u utorak izjavio da bi mogli biti zainteresirani za posezanje u krizni fond eurozone kako bi snizili visoke troškove zaduživanja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙