FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko Španjolske ponovno pritišću tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 26. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u četvrtak se ponovno našao pod pritiskom prodaja na međunarodnim tržištima koje su uslijedile nakon većih dobitaka dan ranije uslijed tvrdokornih strahova da će Španjolska možda biti primorana tražiti sveobuhvatan paket pomoći.

Tečaj eura prema dolaru spustio se tako 0,2 posto, na 1,2130 dolara, nakon što je u srijedu nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,21705 dolara.

Dolar se pak držao stabilno prema jenu, na 78,18 jena. I nadalje je nedaleko najniže razine u sedam tjedana od 77,94 jena, na koju se spustio ovaj tjedan.

Analitičari kažu da bi gubitci eura mogli biti ograničeni uoči zasjedanja američke središnje banke Fed koje će se održati idući tjedan, zbog špekulacija da bi mogla signalizirati nove mjera popuštanja monetarne politike. Očekuje se, međutim, da će visoki troškovi zaduživanja Španjolske priječiti kupovine eura zbog pojačanog opreza ulagača.

"Jedino što bi moglo preokrenuti silazni trend tečaja eura je eventualno pokretanje daljnjeg kruga kvantitativnog ublažavanja monetarne politike ili nekih drugih poticajnih mjera. U suprotnom, sve će ovisiti o tome što se događa u eurozoni", kazao je Richard Falkenhall, valutni strateg u banci SEB u Stockholmu.

"Svaki puta kada se dogodi uzlet tečaja eura kakvom smo jučer svjedočili, to bude iskorišteno kao prilika za daljnje prodaje. Dugoročni ulagači iskoristit će svaku priliku da bi smanjili izloženost euru", dodao je.

Očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike u SAD-u mogla bi ojačati ako podaci o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju budu slabi. Većina ipak vjerujue da će se Fed zasad suzdržati od poduzimanja novih mjera.

Među instrumentima koji ostaju Fedu na raspolaganju su treći krug kvantitativnog ublažavanja i to u vidu značajnih kupovina obveznica, te spuštanje kamate koju bankama plaća na viškove depozita koje drže kod središnje banke.

Tečaj eura u srijedu se oporavio s novih najnižih razina u dvije godine od 1,2042 dolara na koje se ovaj tjedan spustio, zahvaljujući izjavama dužnosnika Europske središnje banke (ECB) Ewalda Nowotnyja u vezi prednosti davanja bankovne licence kriznom fondu eurozone.

Prinosi na 10-godišnje španjolske državne obveznice spustili su se na oko 7,40 posto, no i dalje su blizu najviših razina u povijesti eura od oko 7,75 posto, odnosno na razinama koje se smatraju neodrživima u duljem roku.

"Ne očekujem da će euro sačuvati dobitke. Činjenica je ta da je ECB i dalje uvelike podijeljen po pitanju davanja bankovne licence Europskom stabilizacijskom mehanizmu", kazao je Mitul Kotecha, čelnik odjela globalne valutne strategije u banci Creidit Agricole u Hong Kongu.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙