FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru; fokus preusmjeren na Fed

Autor: vmom
LONDON, 16. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru uslijed zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni i visokih prinosa na obveznice njezinih perifernih članica, no njegove bi gubitke mogle ograničiti naznake mogućeg novog kruga poticajnih monetarnih mjera u SAD-u.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,2223 dolara. Drži se tako iznad najniže razine u dvije godine od 1,2162 dolara, na koju se spustio prošli tjedan.

Jedinstvena europska valuta bila je pod pritiskom prodaja i u odnosu na britansku funtu, spustivši se na 78,55 penija, što je njezina najniža razina od kraja 2008. godine. Na gubitku je bila i prema sigurnom utočištu - jenu, kliznuvši za 0,4 posto, na 96,63 jena.

Dolar se pak spustio na najnižu razinu u gotovo četiri tjedna prema jenu, te se njime trgovalo po 78,97 jena.

Euro se našao pod pritiskom nakon napisa u Wall Street Journalu da čelnik Europske središnje banke Mario Draghi zagovara da se držatelje obveznica s prvenstvom naplate najteže pogođenih španjolskih štednih banaka primora da prihvate određene gubitke. ECB je odbio komentirati to izvješće, u kojem se još kaže da su ministri financija odbili takvu sugestiju zbog zabrinutosti da će financijska tržišta loše reagirati na takvu odluku.

"Euro će se vjerojatno i dalje povlačiti. Bude li se navedeno izvješće pokazalo vjerodostojnim, to bi mogao biti još jedan razlog zbog kojeg će euro biti pod pritiskom prodaje", tumači Jeremy Stretch, valutni strateg u tvrtki CIBC.

Gubitci eura prema dolaru mogli bi biti prigušeni ako čelnik američke središnje banke (Fed) Ben Bernanke ičime dade naslutiti mogućnost pokretanja novog kruga ublažavanja monetarne politike na ovotjednom sastanku, zakazanom za utorak i srijedu. I najmanji nagovještaj takvih mjera mogao bi pogoditi tečaj dolara, napominju analitičari.

Trgovina na deviznim tržištima donekle je prigušena zbog praznika u Japanu zbog kojeg su tamošnja tržišta danas zatvorena.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙