FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura pod pritiskom prodaja zbog Španjolske

Autor: vmom
LONDON, 23. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura na međunarodnim deviznim tržištima u ponedjeljak se spustio nadomak najnižih razina u dvije godine prema dolaru te na najnižu razinu u 12 godina prema jenu, pogođen prodajama zbog bojazni da će Španjolska morati tražiti sveoubuhvatan paket pomoći.

U takvim okolnostima tečaj eura spustio se za 0,63 posto, na 1,2077 dolara. Time se približio najnižoj razini u 2010. godini od 1,1876 dolara.

Jedinstvena europska valuta oslabjela je i više od jedan posto prema jenu, na 94,23 jena, najnižu razinu od druge polovine 2000. godine.

Dok su rizičnu imovinu ulagači pojačano izbjegavali, na dobitku su bili dolar i jen. Dolar je tako zabilježio najvišu razinu prema švicarskom franku u posljednjih 19 mjeseci, dok je jen poskočio na najvišu razinu prema dolaru u posljednjih sedam tjedana, dosegnuvši 77,94 jena.

"Uz tako snažno izbjegavanje rizika, dolar i jen nastavit će jačati u odnosu na rizične valute. Španjolski scenarij još nije uračunat u cijene imovine", kazao je Teppei Ino, valutni analitičar u banci Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ u Tokiju.

Tečaj eura bio je pod pritiskom i prema australskom dolaru, kliznuvši na oko 1,1690 dolara, a spustio se i prema britanskoj funti na 77,56 penija, najnižu razinu u više od tri i pola godine. Najnižu razinu u devet i pol godina tečaj eura zabilježio je i prema norveškoj kruni.

Prinosi na španjolske državne obveznice poskočili su na najviše razine od uvođenja eura, iako su ministri financija eurozone u petak dali 'zeleno svjetlo' paketu zajmova vrijednih 100 milijardi eura, pomoću kojeg će Madrid dokapitalizirati banke, a to je po mišljenju analitičara glavni razlog slabljenja eura.

Dodatno u vezi Španjolske brine što je tamošnja pokrajina Murcia krenula stopama pokrajine Valencije koja je još u petak najavila da će tražiti pomoć središnje države. Po pisanju medija istim stopama planira krenuti još šest tamošnjih regija.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙