FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom nakon sniženja kreditnog rejtinga Italije

Autor: vmom
LONDON, 13. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se zadržao u petak na svjetskim deviznim tržištima blizu najnižih razina u dvije godine preme dolaru, našavši se pod pritiskom i prema drugim značajnim valutama, budući da je ozračje spram jedinstvene europske valute dodatno pogodilo snižavanje kreditnog rejtinga Italije.

Tečaj eura u takvim je okolnostima kliznuo za 0,11 posto i iznosio je 1,2185 dolara, nedaleko najniže razine u dvije godine od 1,2166 dolara, zabilježene u četvrtak.

Dolar je prema jenu neznatno ojačao i njime se trgovalo po 79,28 jena.

Tržišta je jutros uznemirila neočekivana vijest da je međunarodna agencija za kreditne rejtinge Mooody's snizila rejting Italije za dva stupnja, na Baa2, uz negativne izglede. Unatoč tome, današnja talijanska aukcija srednjoročnog i dugoročnog državnog duga uspješno je prošla, pa se Rim zadužio za novih 5,25 milijardi eura, i to uz niže troškove nego na ranijim sličnim aukcijama.

"Aukcija nije bila loša, no važnija je vijest snižavanje kreditnog rejtinga Italije. I u preostalom dijelu godine pratit će nas razočaravajući gospodarski rast, krhko povjerenje ulagača i visoki prinosi na obveznice država u rubnom pojasu eurozone", kazao je Derek Halpenny, čelnik europskog odjela valutne analize u banci Bank of Tokyo Mitsubishi. Očekuje da će se tečaj eura kroz tri do šest mjeseci spustiti na 1,15 dolara.

Euro je od početka godine oslabio 5,7 posto prema dolaru, čime je već premašio cjelogodišnje gubitke iz 2011., s tim da je njegov pad dodatno ubrzala prošlotjedna odluka Europske središnje banke (ECB) o snižavanju ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,75 posto, te stope na depozite u središnjoj banci, koji sada više ne nose kamatu.

Jedinstvena europska valuta danas se našla pod pritiskom i prema drugim važnim svjetskim valutama, zabilježivši najnižu razinu u četiri mjeseca prema norveškoj kruni i rekordno nisku razinu prema kanadskom dolaru.

Australski dolar bio je pak na dobitku nakon objave podatka o kineskom rastu, koji je ispunio očekivanja tržišta. Zdravlje kineskog gospodarstva od velike je važnosti za Australiju budući da je azijski div njezino najveće izvozno tržište.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙