FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski problemi pritišću tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 20. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj euro je u petak na međunarodnim tržištima bio pod pritiskom prodaja prema dolaru i drugim vodećim svjetskim valutama jer tržišta zabrinjavaju fiskalni problemi Španjolske koja na kraju možda neće moći izbjeći kompletni program pomoći, a pritisnule su ga i oštre kritike nekih njemačkih političara na račun fondova za spašavanja posrnulih članica.

Euro je tako oslabio 0,67 posto, na 1,2190 dolara. Time se približio najnižoj razini u dvije godine od 1,2162 dolara, na koju se spustio prošli tjedan.

Jedinstvena europska valuta bila je pod pritiskom prodaja i prema jenu, te joj se tečaj spustio na najnižu razinu u sedam tjedana od 96,05 jena. Njezin se tečaj spustio i na rekordno niske razine prema australskom i kanadskom dolaru, na 1,1727 australskih i 1,2310 kanadskih za euro.

Tečaj dolara prema jenu neznatno je promijenjen, te iznosi 78,56 jena.

Novi udarac tečaju eura zadala je vijest da se španjolska pokrajina Valencia sprema zatražiti pomoć središnje vlade kako bi mogla otplatiti dugove.

Slaba potražnja za španjolskim državnim obveznicama na jučerašnjoj aukciji podigla je prinose na 10-godišnje obveznice ponovno iznad sedam posto, razine koju tržišta smatraju dugoročno neodrživima, što jača strahove da bi cjelokupno spašavanje te zemlje moglo biti neizbježno u konačnici.

Tržišni sudionici kažu da očekivano odobrenje paketa pomoći za posrnule španjolske banke na današnjoj telekonferenciji ministara financija vjerojatno neće zaustaviti skok troškova zaduživanja Madrida te posljedično neće učiniti ništa po pitanju zauzdavanja slabljenja eura.

"I dalje tržišni sudionici u osnovi ne vjeruju da će Španjolska biti u poziciji da nastavi naprijed isključivo uz vlastite snage. Euro će vjerojatno danas oscilirati unutar uobičajenog raspona posljednjih dana, uz pritiske na njegovo slabljenje", kazao je Simon Derrick, čelnik valutne analize u Bank of New York Mellon.

Dodatne pritiske na tečaj eura izazvala je, prema riječima trgovaca, izjava članice jedne stranke iz njemačke koalicijske vlade, kako su prenijeli tamošnji mediji, da zemlje eurozone trebaju poštovati dogovorene reforme, ili u suprotnom napustiti 17-člani blok.

Upitana treba li Grčka ostati u eurozoni, Gerda Hasselfeldt iz stranke Bavarske kršćanske socijalne unije (CSU) kazala je da ovisi o Grčkoj hoće li ispuniti dogovorene mjere. "Ako neka zemlja nije voljna ili ne može ispuniti svoje obaveze, onda mora napustiti eurozonu", kazala je u intervjuu za list Rheinische Post.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙