FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio uoči Bernankeova nastupa u Kongresu

Autor: vmom
LONDON, 17. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Dolar je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima bio pod pritiskom prodaja prema euru i drugim značajnim svjetskim valutama uoči govora čelnika američke središnje banke (Fed) u Kongresu, pri čemu se ulagači nadaju najavi novih poticajnih mjera za gospodarstvo.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,2290 dolara. Ipak, nije se previše odmaknuo od najniže razine u dvije godine od 1,2162 dolara, na koju se spustio prošli tjedan. Jedinstvena europska valuta ojačala je i 0,4 posto prema jenu, na 97,16 jena.

Dolar je pak zaglavio blizu najniže razine u mjesec dana prema jenu, te se njime trgovalo po 79,01 jena. Očekivanja da bi japanska središnja banka mogla intervenirati na tržištu i ograničiti uzlet jena držala je ulagače podalje od tog valutnog para.

Čelnika Feda Ben Bernanke podnijet će danas Kongresu polugodišnje izvješće o monetarnoj politici a tržišta će pratiti govor radi naznaka novih poticajnih mjera za gospodarstvo.

Fed je prošli mjesec intenzivirao napore usmjerene održanju niskih dugoročnih kamatnih stopa, najavivši da će kupiti dodatnih 267 milijardi dolara dugoročnih obveznica a prodati one s kraćim rokom otplate. No dosad se suzdržavao od pokretanja trećeg kruga kupovina obveznica.

Jučerašnji podatak o padu prometa u američkoj maloprodaji u srpnju za 0,5 posto, treći mjesec zaredom, razočarao je tržište, ojačavši nade u novi krug monetarnih poticaja.

"Tržište se agresivno pozicioniralo za novi krug kvantitativnog ublažavanja, no smatram da će Bernanke pričekati još novih pokazatelja, pa ostaje rizik mogućeg razočaranja i uzlet dolara", kazao je John Hardy, valutni strateg u banci Saxo.

Euro je nakratko tijekom dana dosegnuo 1,23178 dolara, najvišu razinu u tjedan dana, nakon što se izvješće njemačkog instituta ZEW o povjerenju ulagača u Njemačkoj pokazalo ipak boljim nego što su se neki pribojavali. Odgovarajući ZEW indeks u srpnju je smanjen treći mjesec zaredom i novi je u nizu dokaza da kriza u eurozoni uzima danak i u najvećem europskom gospodarstvu.

"Podatak je bolji no što se očekivalo ali ipak nije dovoljno dobar, pokazujući da još nismo pronašli dno u aktualnoj recesiji u eurozoni", kazao je David Kohl, čelnik odjela valutne analize u tvrtki Julius Baer.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙