FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura stabilan nakon Bernankeove sumorne ocjene američkog gospodarstva

Autor: vmom
LONDON, 18. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u srijedu se stabilizirao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, jer su potražnju za dolarima prigušile sumorne ocjene stanja u američkom gospodarstvu koje je iznio čelnik središnje banke Fed, ostavivši otvorenom mogućnost daljnjeg ublažavanja monetarne politike.

Eurom se tako trgovalo po 1,2278 dolara, što znači da je tijekom dana kliznuo za svega 0,1 posto.

Europska valuta se u utorak nakratko spustila ispod 1,22 dolara, našavši se pod pritiskom prodaja jer je ulagače razočaralo što čelnik Feda nije izravno signalizirao novi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

Jedinstvena europska valuta oslabjela je danas za 0,2 posto prema jenu te se njome trgovalo po 97,09 jena.

Dolar se, pak, stabilizirao na 79,05 jena i drži se iznad najniže razine u mjesec dana od 78,68 jena, na koju se spustio u ponedjeljak.

Analitičari kažu da bi oscilacije tečaja eura mogle biti prigušene nakon promjenjive trgovine dan ranije sve dok tržišta ne čuju što će Bernanke kazati u današnjem podnošenju izvješća američkim zakonodavcima. Očekuje se da će ponoviti svoju poruku od jučer, u kojoj je izrazio pesimizam glede američkog gospodarstva, ne ponudivši pritom nikakve jasne smjernice glede novih monetarnih poticaja.

"Bernanke nije dao nikakav jasan signal u vezi ublažavanja monetarne politike, ali je ostavio mogućnost njezina daljnjeg ublažavanja ako za tim bude potrebe. Time je ponovio što je Fed kazao na zadnjem zasjedanju, no doista nije bilo nekog novog poticaja u vezi usmjeravanja tržišta", kazao je Lee Hardman, ekonomist za valute u banci Bank of Tokyo-Mitsubishi.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙