FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 23. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada i sindikati državnih službi završili su danas treći krug pregovora o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika, blizu su dogovora, a novi krug na kojem treba utanačiti sve vezano uz prijevoz najavljen je za srijedu. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je da je postignuta platforma koja će omogućiti da se pregovori završe uspješno. Blizu smo dogovora, treba nam još kratko vrijeme da utanačimo sve stvari oko prijevoza, a da u aneksu definiramo da se prava na isplatu božićnica za ovu i sljedeću godinu ne primjenjuju, da se za sljedeću godinu ne isplaćuje regres i da se redefinira isplata jubilarnih nagrada za sljedeću godinu. Vlada je, kaže, predložila da se jubilarne nagrade riješe aneksom u kojem bi definirali da bi se isplaćivale za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. No, pritom bi se osnovica za izračun jubilarne nagrade se 1.800 kuna u sljedećoj godini smanjila na 900 kuna, rekao je Mrsić. Najavio je da će za ovu godinu regres svima biti isplaćen. Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je kako su kroz pregovore došli do određenih pozicija, kako ne može reći da je presretan, ali ponudit će ih ljudima na razmatranje. Što se tiče prijevoza, predstoji još jedan krug pregovora oko njega i vidjet ćemo što će iz toga izaći, rekao je.

ZAGREB - Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti više za 30, odnosno 31 lipu po litri, dok će dizelska goriva poskupjeti od 17 do 28 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 24. srpnja do 6. kolovoza. To je u dvotjednom ritmu drugo za redom poskupljenje benzina, a nakon četiri mjeseca pada i prvi rast cijena dizelskih goriva. Zbog očekivanog rasta cijena derivata Vlada je odustala od povećanja trošarina za 15 lipa po litri. Vlada je, naime, na današnjoj telefonskoj sjednici donijela novu Uredbu o visini trošarina na motorni benzin i plinsko ulje, koja na snagu stupa od sutra, a kojom je van snage stavila dvije ranije uredbe o rastu trošarina za 15 lipa. Cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 od sutra, 24. srpnja, može biti 10,38 kuna po litri, što je 30 lipa više od dosadašnjih 10,08 kuna, objavilo je Ministarstvo gospodarstva. Eurodizel će se od ponoći moći prodavati po najvišoj cijeni od 9,67 kuna, što je 28 lipa više od dosadašnjih 9,39 kuna. Plinska ulja će poskupjeti za 19, odnosno 20 lipa po litri, pa najviša cijena običnog loživog ulja od sutra može biti 6,74 kune (do sada 6,55 kuna). Plavi dizel od ponoći može imati najvišu cijenu od 5,92 kune po litri, što je 17 lipa više od dosadašnjih 5,75 kuna.

ZAGREB - Uljanik je danas putem Zagrebačke burze izvijestio da je 20. srpnja ispunjen postavljeni uvjet privatizacije pulskog škvera prema kojem je potrebno da radnici kupe najmanje 39,04 posto temeljnog kapitala tog društva. Vlada je na sjednici 5. srpnja donijela Odluku o načinu prodaje, cijeni i uvjetima prodaje dionica Uljanika radnicima, u kojoj je utvrđeno da je za uspješnost provedbe te prodaje potrebno da radnici kupe najmanje 39,04 posto temeljnog kapitala društva, odnosno 873.016 dionica. Dana 20. srpnja potpisom ugovora o prodaji i prijenosu dionica društva Uljanik ispunjen je postavljeni uvjet privatizacije, navodi se u objavi Uljanika. Upis i prodaja dionica Uljanika sadašnjim i bivšim radnicima brodogradilišta započela je 16. srpnja, a trajat će do 26. srpnja. Mogu upisati, odnosno kupiti 873.016 dionica, što predstavlja 39,04 posto ukupnog kapitala društva, a to je i postotak koji trebaju kupiti da bi prva faza privatizacije Uljanika putem ESOP modela (radničkog dioničarstva) i uspjela. Za slučaj većeg interesa, Vlada je za prodaju radnicima osigurala dodatnih 1.011.008 dionica, ili 45,20 posto dionica. Svaki radnik može kupiti najviše 5.000 dionica, po početnoj cijeni od 51,23 kune po dionici, uz dva popusta - cijena se smanjuje za jedan posto za svaku navršenu godinu staža u brodogradilištu, te daljnji popust od 20 posto.

ZAGREB - Tjedan je na Zagrebačkoj burzi počeo padom dioničkih indeksa, Crobex je danas smanjen za 0,99 posto, na 1.676,63 boda, dok je specijalizirani Crobex10 potonuo za 1,35 posto, na 912,75 bodova. Na Burzi je danas ostvaren nizak redovni promet od 8 milijuna kuna, a samo je dionica HT-a imala milijunski promet. Dionicom HT-a ostvareno je nešto više od 2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 1,26 posto, na 203,40 kuna. Cijena dionici Valamar Adria Holdinga smanjena je za 2,10 posto, na 91,05 kuna, uz promet od 581,5 tisuća kuna. Pad cijene od 0,57 posto, na 1.050 kuna, zabilježila je dionica Ericssona Nikole Tesle, a imala je promet od 527,5 tisuća kuna. Promet od 501,2 tisuće kuna bilježi dionica AD Plastika, čija je cijena pala 1,69 posto, na 107,65 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙