FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Pregovori Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe danas su definitivno propali, jer su četiri sindikata odbila potpisati Dodatak TKU-u, tako da će se o sudbini tog dokumenta odlučiti arbitražom. Pregovori su propali jer su čelnici četiriju sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje, te medicinske sestre) odbili potpisati Dodatak TKU-u ako im Vlada ne zajamči retroaktivnu isplatu materijalnih prava kojih bi se sada trebali odreći. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako je Vlada bila spremna iduće godine pregovarati o novom TKU-u sa svim sadašnjim pravima, ali ne može prihvatiti obvezu retroaktivne isplate materijalnih prava. Arbitraža bi sada trebala odlučiti vrijedi li Dodatak TKU-a koji su potpisali čelnici drugih četiriju sindikata (zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi) za sve javne službe. U slučaju negativne odluke arbitraže, Vlada je ranije najavila da će pokrenuti postupak otkaza TKU-a i smanjiti plaće zaposlenim u javnim službama za 10 posto. Mrsić je obećao da će Vlada učiniti sve da se ipak ne ide na smanjenje plaća od 10 posto, te da se sačuvaju radna mjesta u javnim službama, ali je ponovio kako ne dolazi u obzir ponovno zaduživanje ili probijanje proračunskog okvira za javne službenike. Prema ranijim najavama, arbitraža bi se trebala održati ovoga tjedna, a u njoj bi osim po dva predstavnika Vlade i sindikata trebao sudjelovati i neovisni arbitar. Odluka arbitraže je konačna i moraju je prihvatiti sve strane.

ZAGREB - Koprivnička prehrambena tvrtka Podravka objavila je danas da je program zbrinjavanja putem stimulativnih otpremnina prihvatilo čak 288 radnika društava grupe Podravka, a za otpremnine će se isplatiti ukupno gotovo 37 milijuna kuna. Riječ je o prvom krugu zbrinjavanja putem stimulativnih otpremnina, dok je drugi krug predviđen za jesen, navodi se u priopćenju Podravke. U tvrtki očekuju kako će predviđeni iznos za stimulativne otpremnine otplatiti kroz redovno poslovanje u roku od 15 mjeseci. Radnicima kojima radni odnos prestaje najkasnije 1. rujna ove godine isplatit će se stimulativna otpremnina od 4000 kuna neto za svaku navršenu godinu rada u grupi Podravka, a radnicima koji će biti obuhvaćeni drugim krugom Programa zbrinjavanja, te im radni odnos prestaje do 30. studenoga ove godine, isplatit će se otpremnina u iznosu od 3000 kuna neto za svaku navršenu godinu rada u grupi Podravka. Za otpremnine će biti isplaćeno od 40.000 do 164.000 kuna po radniku, ovisno o godinama staža provedenog u grupi Podravka. Sve promjene provode se s ciljem usklađivanja poslovanja Podravke s postojećim uvjetima tržišnog gospodarstva, odnosno povećanjem učinkovitosti poslovnih procesa i racionalnosti u poslovanju, zaključuje se u priopćenju.

PULA - Upis i prodaja dionica Uljanika sadašnjim i bivšim radnicima pulskog brodogradilišta započela je danas i odvija se bez gužvi i ikakvih organizacijskih problema, a trajat će do 26. srpnja, potvrdio je za Hinu direktor Uljanikove Službe zajedničkih poslova Hrvoje Markulinčić koji je izrazio zadovoljstvo samim tijekom upisa. "Sve je krenulo danas iza 11 sati i s obzirom da su svi radnici na vrijeme upoznati s detaljima, ali i s perspektivama društva, te su u petak uz plaću dobili i potvrdu o stažu, sve ide svojim tijekom bez problema", istaknuo je Markulinčić. Dodao je kako radnici dionice mogu upisati i kupiti na tri lokacije i to dvije lokacije Uljanika u Puli te u prostorijama Uljanika u Vodnjanu. Sadašnji i bivši radnici Uljanika mogu upisati, odnosno kupiti 873.016 dionica, što predstavlja 39,04 posto ukupnog kapitala društva, a to je i postotak koji trebaju kupiti da bi prva faza privatizacije Uljanika putem ESOP modela (radničkog dioničarstva) i uspjela. Bude li interes radnika za kupnju dionica veći, Vlada je za prodaju radnicima osigurala dodatnih 1.011.008 dionica, ili 45,20 posto dionica. Svaki će radnik Uljanika, sadašnji i bivši, moći kupiti najviše 5.000 dionica. Radnici dionice Uljanika mogu upisati i kupiti po početnoj cijeni od 51,23 kune po dionici, uz dva popusta - cijena se smanjuje za jedan posto za svaku navršenu godinu staža u brodogradilištu, te daljnji popust od 20 posto.

ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) na svim su autocestama u svojoj nadležnosti proteklog vikenda, od 13. do 15. srpnja, zabilježile promet od 443.259 vozila te naplatile 22,9 milijuna kuna cestarine (bez PDV-a), doznaje se iz HAC-a. Usporede li se ti podaci s podacima HAC-a za isti vikend prošle godine, kada je zabilježen promet od 493.324 vozila i naplaćeno 22,5 milijuna kuna cestarine, promet vozila proteklog vikenda ove godine bio je 10 posto manji, dok je prihod od cestarina bio 1,7 posto viši. Koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), koji gospodari istoimenom autocestom, zabilježio je od 13. do 15. srpnja 262.091 vozila te bruto prihod (uključen PDV) u iznosu od 14,7 milijuna kuna. U usporedbi s podacima za razdoblje od 15. do. 17. srpnja prošle godine broj vozila na autocesti Rijeka-Zagreb manji je 4,4 posto, dok je prihod veći za 10,15 posto, navode iz ARZ-a. Dva najveća koncesionara autocesta, HAC i ARZ su početkom lipnja, točnije 7. lipnja počele s primjenom novog cjenika cestarina prema kojem su cestarine za korisnike koji plaćaju u gotovini ili karticama na licu mjesta poskupjele za 15 posto, dok su za korisnike ENC-a (elektronske naplate cestarine) cijene ostati iste.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio tek 4,9 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je porasla, Crobexa za 0,46 posto, na 1.685,79 bodova, te Crobexa10 za 0,89 posto, na 926,93 boda. Milijunski promet imale su samo dionice HT-a kojih je protrgovano za 1,3 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,69 posto, na 204,93 kune. Po prometu slijedi povlaštena dionica Adris grupe sa 611,8 tisuća kuna. Cijena te dionice je porasla za 0,47 posto, na 215 kuna. Rast cijene od 5,78 posto, na zadnjih 1.079 kuna, bilježe dionice Ericssona Nikole Tesle kojima je ostvareno 533,6 tisuća kuna prometa. Među trgovanijim dionicama cijena je porasla i dionicama Belja i to za 0,28 posto, Croatia osiguranja za 0,73 posto, Ine za 1,34 posto, dok su s padom cijene trgovanje završile dionice Ingre i to za 0,43 psoto, Podravke za 0,49 posto, Luke Ploče za 1,35 posto, Dalekovoda za 1,59 posto, Diokija s padom za 8,17 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙