FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 12. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Za realizaciju projekata vodnog gospodarstva iz državnog proračuna, izvornih sredstava Hrvatskih voda te iz drugih međunarodnih izvora financiranja ove se godine planira uložiti oko 1,5 milijardi kuna, a danas su potpisani prvi ugovori, njih 158 čija je ukupna vrijednost 409 milijuna kuna. Ugovori su potpisani s 81 komunalnim društvom, a riječ je o ugovorima za financiranje izgradnje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kazao je kako je riječ o prvoj tranši novaca koji će se plasirati u vodno gospodarstvo, a u rujnu očekuje potpisivanje novih ugovora. Prvi potpredsednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić do početka rujna očekuje odabir još više od 1,1 milijardu kuna vrijednih projekata, što je ukupno 300 milijuna eura u realizaciji u ovoj godini, kazao je. Čačić tvrdi kako prepreka u realizaciji projekata nije i neće biti novac, već to može biti "isključivo naša sposobnost". Zadnji je trenutak, ušli smo u drugu polovicu godine, da pokažemo i dokažemo ono u što duboko vjerujemo, a to je da su Hrvatske vode jedna od rijetkih institucija koja je u stanju odgovoriti i pojačanom zahtjevu, kazao je Čačić.

ZAGREB - Vlada i sindikati državnih službi počeli su danas pregovore o novom kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike, budući da sadašnji KU istječe 31. srpnja. Vlada će predstavnicima sindikata idućih dana dostaviti svoj prijedlog novog kolektivnog ugovora, a idući sastanak zakazan je za srijedu, 18. srpnja. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da okvir za pregovore sa sindikatima državnih službi ostaje isti kao i za sindikate javnih službi, a to je 21,6 milijardi kuna koliko je u državnom proračunu ove godine predviđeno za 240 tisuća državnih i javnih službenika. Taj iznos ne možemo probiti, niti se možemo više zaduživati. Predložit ćemo uštede na materijalnim pravima, jer želimo sačuvati radna mjesta i sadašnju razinu plaća, rekao je Mrsić nakon današnjeg sastanka. Iako nije želio otkriti kakav prijedlog kolektivnog ugovora će uputiti sindikatima pretpostavlja se da bi i državni službenici mogli ostati bez božićnice za ovu i regresa i božićnice za iduću godinu, da će im biti smanjena dnevnica sa 170 na 150 kuna te smanjena naknada za prijevoz, osim onima koji imaju opravdane troškove prijevoza.

ZAGREB - Za privatizaciju trogirskog brodogradilišta zainteresirane su tvrtke Jadranska ulaganja Danka Končara i More Trogir Slobodana Ljubičića, a Vlada će Brodotrogir prodati povoljnijem ponuditelju nakon što ocijeni pisma namjere koja su stigla u Ministarstvo gospodarstva, najavljeno je na današnjoj sjednici Vlade. Iz Ministarstva gospodarstva, koje je zatražilo od Končara i Ljubičića da do 10. srpnja potvrde koju vrstu i visinu jamstva su spremni ponuditi, sada neslužbeno izražavaju zadovoljstvo jer su obojica ponudila i bankarsko i korporacijsko jamstvo. Obje ponude predviđaju zadržavanje brodograđevne djelatnosti nakon privatizacije u kombinaciji s turističkom djelatnošću u sklopu marine, a Ministarstvo gospodarstva treba proučiti zadovoljavaju li ponuđeni omjeri utvrđene kriterije. Nakon što se odabere investitor, plan restrukturiranja brodogradilišta ponovno moraju odobriti Europska komisija i hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o trgovačkim društvima kojima će se omogućiti osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, odnosno tzv. "tvrtke za 10 kuna". Izmjenama se maksimalno pojednostavljuje procedura za osnivanje d.o.o.-a. za koji je dosad trošak osnivanja prosječno iznosio više od 3000 kuna. Za jednostavni d.o.o. trebat će platiti ukupno oko 750 kuna jer ukidamo obvezu plaćanja javnobilježničke pristojbe, a sudske pristojbe smanjuju se sa 400 kuna na 60 kuna, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Takav način osnivanja tvrtki uobičajen je u mnogim zemljama EU-a, a u nekima poput Italije, to je dalo dobre rezultate, primjerice u samozapošljavanju, rekao je Miljenić. Želimo ići na mlade ljude koji pošteno žele raditi svoj posao, oni će izaći na tržište i rizik će im biti manji. Ako će dobro poslovati, taj jednostavni d.o.o. će se s vremenom izjednačiti s klasičnim d.o.o.-om, kaže Miljenić.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,22 posto, na 1.668,74 boda, dok je specijalizirani Crobex10 povećan za 0,38 posto, na 918,38 bodova. Redovni promet Burze danas je iznosio 9,9 milijuna kuna. Najveći promet, od 1,1 milijun kuna, imala je dionica Ingre, kojoj je cijena porasla za 14,05 posto, na 4,79 kuna. Taj je rast uslijedio je nakon napisa prema kojima bi država ušla u vlasničku strukturu Ingre, a potom bi Ingra bila na čelu skupine izvoznih građevinskih tvrtki. S time se povezuje i današnji rast cijena dionica Dalekovoda za 5,06 posto te Instituta IGH za 5,46 posto. Promet povlaštenom dionicom Adris grupe danas je iznosio 1,06 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,28 posto, na 213 kuna. Sa sličnim prometom, cijena dionice HT-a pala je za 0,37 posto, na 202,50 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙