FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada i sindikati državnih službi sutra će nastaviti pregovore o novom Kolektivnom ugovoru (KU) u kojem Vlada predlaže, kako se neslužbeno doznaje, smanjenje materijalnih prava za 60.000 državnih službenika, slično kao što je predložila i sindikatima javnih službi. Pregovarački odbori Vlade i sedam sindikata državnih službi sastat će se u 13 sati u Banskim dvorima kako bi započeli pregovore o prijedlogu KU-a za državne službenike koji je Vlada dostavila sindikatima. U tom prijedlogu Vlada predviđa očuvanje postojećih plaća uz smanjenje materijalnih prava kakvo je ponudila javnim službenicima. To znači da bi državni službenici mogli ostati bez dvije božićnice i regresa, te jubilarnih nagrada osim za službenike s 35 i više godina staža, kao i da će im biti smanjena dnevnica sa 170 na 150 kuna, te naknada za prijevoz, osim onima koji imaju opravdane troškove prijevoza. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je nakon prvog sastanka, koji je održan 12. srpnja, da okvir za pregovore sa sindikatima državnih službi ostaje isti kao i za sindikate javnih službi, a to je 21,6 milijardi kuna koliko je u državnom proračunu ove godine predviđeno za 240.000 državnih i javnih službenika. Čelnici sindikata državnih službi usuglasili su danas svoja pregovaračka stajališta u vezi Vladina prijedloga ali nisu željeli o tome ništa reći prije sutrašnjih pregovora.

ZAGREB - Ministarstvo financija otvorilo je javnu raspravu o prijedloga novog zakona o investicijskim fondovima, a nacrt tog prijedloga objavilo je na svojim internet stranicama. Javna rasprava bit će otvorena mjesec dana, odnosno do 15. kolovoza. Novi zakon o investicijskim fondovima ima ukupno 386 članaka i, kako predviđa nacrt koji je objavilo Ministarstvo, stupio bi na snagu 1. srpnja 2013. godine. Taj bi zakon zamijenio trenutno važeći Zakon o investicijskim fondovima koji je donijet početkom prosinca 2005. godine i stupio je na snagu 1. siječnja 2006. godine. Cilj donošenja novog zakona je je osigurati visoku razinu zaštite ulagatelja utvrđivanjem zajedničkog okvira za odobrenje za rad i nadzora društava za upravljanje investicijskim fondovima, ističu iz Ministarstva. U bližoj budućnosti, kako navode, najveći izazov predstavlja transformacija tržišta nakon ulaska Hrvatske u EU s obzirom na liberalizaciju tržišta, odnosno "otvaranje granica" za fondove registrirane u inozemstvu.

ZAGREB - Hrvatskog nacionalnog zračnog prijevoznika Croatiu Airlines britanska konzultantska tvrtka za istraživanje kvalitete usluge avioprijevoznika Skytrax proglasila je četvrtom najboljom zračnom kompanijom u istočnoj Europi dodijelivši joj nagradu World Airline Awards 2012., izvijestili su danas iz Croatia Airlinesa. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje temeljem neovisnog strukovnoga istraživanja civilnog zrakoplovstva u svijetu koje se provodi u više od sto država i obuhvaća više od 18 milijuna putnika odnosno telefonske glasove anonimnih putnika koji su ocjenjivali uslugu check-ina, udobnost u zrakoplovima, čistoću putničkih kabina, kvalitetu hrane i pića na letu te ljubaznost osoblja. U povodu te nagrade iz Croatia Airlinesa ističu da je to nova potvrda visoke kvalitete usluge koju pružaju putnicima, dodajući da su u više od 21 godine postojanja sigurno prevezli više od 25,3 milijuna putnika.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je bio znatno viši no posljednjih dana i iznosio je 13,8 milijuna kuna, a najviše se trgovalo dionicama Ingre kojima je, nakon najave Đuro Đaković Holdinga da će objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Inge, cijena porasla za 25 posto. Vrijednost dioničkog indeksa Crobex je porasla za 0,52 posto, na 1.694,55 bodova, dok je specijalizirani indeks Crobex10 trgovanje završio s padom za 0,10 posto, na 925,98 bodova. Najtrgovanija je bila dionica Ingre s 2,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 25,22 posto, na 5,76 kuna. Đuro Đaković Holding jučer poslijepodne najavio je objavu dobrovoljne ponudu za preuzimanje zagrebačke Ingre, nakon što je odobri Hanfa, pa je Burza jutros do 11,30 sati bila obustavila trgovanje tim dvjema dionicama. Dionica Đuro Đaković Holdinga danas je protrgovano za 1,2 milijuna kuna, a nakon što su na početku trgovanja, u 11,30 sati pojeftinile za 7,2 posto, poslijepodne su nadoknadile taj gubitak te trgovanje završile s rastom cijene za 3,33 posto, na zadnjih 74,40 kuna. Dionica HT-a protrgovano je za 1,3 milijuna kuna, a cijena im je pala za 0,30 posto, na 204,31 kunu. Dionica Petrokemije ostvarila je 1,1 milijun kuna prometa uz porast cijene od 0,29 posto, a uz sličan promet dionici Valamar Adria Holdinga cijena je porasla za 1,14 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙