FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ekonomisti šest najvećih hrvatskih banaka blago su revidirali očekivanu stopu pada BDP-a u ovoj godini, sada očekuju prosječnu stopu pada od 1,5 posto, dok su njihove siječanjske prognoze bile pad od 1,3 posto, podaci su iz srpanjskih HUB "Izgleda". U toj publikaciji Hrvatska udruga banaka (HUB) dva puta godišnje prikazuje rezultate ankete o ekonomskim očekivanjima u tekućoj godini u kojoj sudjeluju glavni ekonomisti šest najvećih hrvatskih banaka. "Prosječna očekivana stopa promjene BDP-a sada je za 0,2 boda niža nego u siječnju i iznosi minus 1,5 posto. Raspon očekivanja se suzio: i oni koji su početkom godine očekivali manju kontrakciju aktivnosti od minus 1 posto sada su se pomakli do te granice, pa je raspon očekivanja od minus 1 posto do minus 2,1 posto", navodi se u HUB "Izgledima". Veće su promjene u odnosu na ranije projekcije kod inflacije, početkom godine ekonomisti su očekivali inflaciju od 2,5 posto na kraju godine, no sada očekuju inflaciju od 3,3 posto. Jedina važna stavka kod koje je došlo do poboljšanja očekivanja tiče se deficita proračuna, početkom godine u prosjeku se očekivao deficit od 4,9 posto BDP-a, a sada se očekuje deficit od 4,7 posto BDP-a. Glavni ekonomisti šest najvećih hrvatskih banaka očekuju neznatno niže kamatne stope tržišta novca nego početkom godine, a jedina ozbiljnija promjena odnosi se na očekivanje prinosa na dugoročnu državnu obveznicu do kraja godine - ranije očekivanih 7,4 posto sada je revidirano na 6,8 posto.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u lipnju u odnosu na svibanj bile niže za 0,6 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine više su za 5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u lipnju su na mjesečnoj razini niže za 0,1 posto, a na godišnjoj su razini povećane za 1,2 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u lipnju su u odnosu na svibanj niže za 0,4 posto, a u odnosu na lanjski lipanj više su za 7 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u lipnju su u odnosu na svibanj smanjene za 0,9 posto, dok su u odnosu na lipanj 2011. veće za 1,4 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u lipnju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 40,1 posto. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u lipnju su na godišnoj razini porasle za 17,6 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 15,9 posto, a u prerađivačkoj su industriji porasle za 2 posto.

ZAGREB - Glavna skupština Konzuma, sazvana za 22. kolovoza, odlučivat će o prijedlogu da se prošlogodišnja dobit od 345,2 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a da se iz dijela zadržane dobiti ostvarene 2005. godine isplati dividenda u iznosu od 1,7 kuna po dionici, što bi bio ukupan iznos za dividendu od 38,6 milijuna kuna. Konzum je prošle godine ostvario dobit u iznosu od 345,2 milijuna kuna, a Uprava predlaže da se ta dobiti rasporedi u zadržanu dobit. Dioničarima bi se pak isplatila dividenda u iznosu od 1,7 kuna po dionici i to iz dijela zadržane dobiti ostvarene u 2005. godini, u ukupnom iznosu od 38,59 milijuna kuna, navodi se u pozivu za skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Pravo na dividendu imat će dioničari upisani u registar vrijednosnih papira pri Središnjem klirinško depozitarnom društvu (SKDD) na dana donošenja odluke skupštine o isplati dividende. Po podacima SKDD-a, Konzum ima izdanih 22.702.860 dionica, nominale 10 kuna, a većinski udio u tom trgovačkom lancu ima koncern Agrokor koji drži 71,62 posto dionica Konzuma.

ZAGREB - Nakon tri dana pada, indeksi Zagrebačke burze danas su blago ojačali, no obujam trgovanja i nadalje je slab jer nema vijesti koje bi znatnije pokrenule tržište. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,44 posto, na 1.668 bodova, a Crobex10 0,47 posto, na 913 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2,84 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego jučer u ovo doba. Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 668 tisuća kuna prometa, a cijena joj stagnira na 203,3 kune. Promete iznad 600.000 kuna do sada su još ostvarile i dionice Atlantic grupe, kojima je cijena porasla 1,35 posto na 470 kuna, te dionice Rivijere Poreč, pri čemu im cijena stagnira na 12 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za 2,67 posto izdvaja se dionica Konzuma. Uz promet od gotovo 128.000 kuna, cijena joj je trenutno 156 kuna. Po gubitku se, pak, među likvidnijim izdanjima izdvaja dionica Ingre. Nakon jučerašnjeg pada za 12,78 posto, cijena joj je jutros oslabila daljnjih 6,56 posto, pa iznosi 4,13 kuna. Dosad je njome ostvareno 81,4 tisuće kuna prometa. Zagrebačka burza svrstala je tu dionicu jučer u segment promatranja zbog "neprovjerenih medijskih napisa o mogućem stečaju društva".

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙